مقایسه هیوندای توسان با نیسان قشقایی
در این نوشته سعی می کنیم که یکی از این دو خودرو را به عنوان بهترین کراس اوور (Crossover) موجود در بازار معرفی کنیم. خودروهای شاسی بلند زیادی در بازار برای انتخاب وجود دارند. از بین این تعداد زیاد، دو نمونه از بهترین های این کلاس بدون شک دو خودروی هیوندای توسان (Hyundai Tucsan) و نیسان قشقایی (Nissan Qashqai) هستند. حال می پردازیم به بررسی دقیق و بخش به بخش هیوندایتوسان و نیسان قشقایی تا بتوانیم بهترین کراس اوور موجود را معرفی نماییم.
مرحله اول: طراحی
طراحی خارجی نیسان قشقایی بیشتر بر اساس اصل کاربرد بنا شده تا خیره کردن چشم بینندگان. این طراحی اندکی محتاطانه بوده و با وجود اینکه به اندازه کافی جذاب و زیبا است اما، تاثیر ماندگاری در روح و قلب شما نخواهد گذاشت. داخل کابین نیسان قشقایی مجهز به تعداد زیادی ابزار جدید و تکنولوژی روز است. این ابزار و ادوات با استفاده از پلاستیک با کیفیت قابل قبولی پوشیده شده اند و در مجموع احساس رضایت را در راننده و سرنشینان ایجاد می کنند.
هیوندای توسان از نظر ابعاد اندکی از نیسان قشقایی بزرگتر است. اما نکاتی نیز در آن وجود دارد که موجب تفاوت توسان با قشقایی می شوند. جلو پنجره بزرگتر و جذاب و طراحی بخش عقبی که از پیچیدگی و درهم ریختگی کمتری برخوردار است، نمای جذاب تری به آن داده است. البته این نکته را باید اضافه کرد که نمونه های کمتری از آن نسبت به نیسان قشقایی در حال حرکت در جاده ها هستند. در طراحی داخلی نیز توسان جذاب تر قشقایی نشان می دهد. ادوات و ابزار آن از مواد با کیفیت تر و بادوام تری ساخته شده اند. کیفیت و کاربردی بودن طراحی در تمامی دکمه ها و ابزار آن محسوس بوده و احساس راحتی بیشتری را نسبت به قشقایی به راننده و سرنشینان انتقال می دهد. در مجموع، این دو خودرو در این بخش رقابت نزدیکی داشته و قضاوت بیشتر به سلیقه و نظر خریداران بر می گردد. اما از دید ما برنده طراحی برتر، هیوندای توسان خواهد بود.
برنده این بخش: هیوندای توسان
مرحله دوم: کاربردی بودن
فضای بار در نیسان قشقایی در حدود 430 لیتر است. این فضا در صورتیکه صندلی های عقب را که قابلیت جمع شدن را نیز دارند، خم نماییم به 1585 لیتر افزایش پیدا خواهد کرد. در قسمت جلو نیز با وجود صندلی های راحت این خودرو، فضاهایی کوچک برای قرار دادن و ابزار و ادوات کوچک سرنشین جلویی وجود دارد.
فضای داخلی نیسان قشقایی نیز برای یک خودرو در این کلاس بدنه و سایز قابل قبول است. البته برای افراد قد بلند، صندلی های قبل آنچان جادار نبوده و سرنشین مجبور به جمع کردن بدن خود خواهد بود. یکی دیگر از نکات ضعف نیسان قشقایی دامنه دید محدود عقب است. هرچند ادوات و سیستم های کمکی مانند سنسور های عقب و دوربین دید عقب نیز در این خودرو وجود دارند، اما این دید محدود مشکلاتی را برای راننده هنگام پارک کردن بوجود می آورد.
هیوندای توسان با توجه به اندازه کشیده تر خود مشکل کمتری در این زمینه ها دارد. فضای بار صندوق عقب بیشتر از نیسان قشقایی بوده و حجمی معادل 530 لیتر را داراست. صندلی های ردیف عقب هیوندای توسان نیز جمع شونده هستند و فضای بار عقب در صورت خواباندن صندلی ها به 1503 لیتر می رسد که از نیسان قشقایی کمتر است. هیوندای توسان از در صندوق عقب اتوماتیک سود می برد و این یکی از نقاط برتری آن در هنگام پر و خالی کردن آن نسبت به نیسان قشقایی است. هر دو این خودروها مجهز به سنسورهای دنده عقب هستند که مانع برخورد و آسیب زدن به خودرو و موانع هنگام حرکت به سمت عقب می گردد. در مجموع هیوندای توسان با توجه به ارتفاع بیشتر سقف آن، برای افراد قدبلند مناسب تر است. در هنگامی هم که خودرو با ظرفیت کامل و یا صندلی های ردیف عقب باز مورد استفاده قرار می گیرد، فضای بار بیشتری معادل 100 لیتر را در اختیار سرنشیان برای حمل بارها و چمدان ها قرار می دهد.
برنده این بخش: هیوندای توسان
مرحله سوم: توانایی های فنی و هندلینگ
برای نیسان قشقایی چهار مدل پیشرانه قابل انتخاب هستند. دو مدل از این موتورها بنزینی بوده و دو مدل بعدی نیز با استفاده از گازوئیل کار می کنند. کوچک ترین موتور قابل سفارش بر روی نیسان قشقایی یک موتور 1.2 لیتری DIG بنزینی بوده که توانایی تولید 113 اسب بخار نیرو و گشتاوری معادل 190 نیوتون متر را دارد. این موتور بسیار پرصدا بوده و عملکرد مناسبی برای شتابگیری ندارد. این نقیصه هنگامی که قصد عبور از یک تقاطع و یا میدان که نیاز به شتابگیری سریع دارد، یکی دیگر از نقطه ضعف های این مدل موتور به حساب می آید.
موتور دیگری که برای نیسان قشقایی درنظر گرفته شده است، یک موتور 1.6 لیتری DIG بوده که توانایی تولید 148 اسب بخار نیرو و 240 نیوتون متر گشتاور را دارد. در صورتیکه شما به موتورهای بنزینی علاقمند باشید، این قویترین پیشرانه ای است که برای این خودرو قابل نصب است. دو موتور دیگر نیز 1.5 لیتری و 1 لیتری هستند که با استفاده از سوخت گازوئیل کار می کنند.
هیوندای توسان نیز از دو پیشرانه 1.6 لیتری بنزینی با توان تولیدی نزدیک به نیسان قشقایی استفاده می کند. این موتورها توانایی تولید 130 اسب بخار و 175 اسب بخار را دارند. این دو موتور قدرت کافی را برای حرکت و شتابگیری مناسب را به هیوندای توسان می دهند. این قدرت توسط یک گیربکس 7 سرعته دو کلاچه اتوماتیک به چرخ ها منتقل می گردند. توسان با استفاده از یک پیشرانه قوی 1.7 لیتری و دو موتور 2 لیتری دیزل، توان تولیدی قدرتی بیشتر نسبت به مدل های بنزینی را داراست و رانندگی با آن نسبتا بی صدا تر و آرام تر است. در مجموع تفاوت چندانی میان قدرت تولیدی توسط موتورهای مختلف هیوندای توسان و نیسان قشقایی وجود نداشته و توان این دو خودرو نزدیک بهم است.
هردو این خودروها توانایی عبور از مسیرهای خارج از جاده را داشته ولی باتوجه به تک دیفرانسیل بودن آنها، توانایی های خودروهای دو دیفرانسیل را نداشته که همین مساله نیز باعث کاهش قیمت تولیدی آنها شده است. نیسان قشقایی و هیوندای توسان هر دو از سواری قابل اطمینانی برخوردار هستند و انتخاب یکی از این دو خودرو تنها به انتظار مشتری از نحوه رانندگی با آن بستگی دارد. نیسان قشقایی سواری نرم و بی صدا تری را دارد و برای کسانی که هدف آنها از انتخاب خودرو تنها جابجایی بین دو نقطه باشد، انتخاب مناسبی است. هیوندای توسان نسبت به نیسان قشقایی سواری خشک تری دارد. هیچکدام از این دو خودرو برتری خاصی نسبت به هم نداشته و در این بخش هر دو خودرو تقریبا یکسان عمل می کنند.
برنده این بخش: تساوی
مرحله چهارم: مصرف سوخت، هزینه ها و آلایندگی محیط زیست
نیسان قشقایی که به موتور 1.2 لیتری DIG-T مجهز شده باشد در حدود 129 گرم در هر کیلومتر دی اکسید کربن تولید می کند. موتور 1.6 لیتری نیز 144 گرم دی اکسید کربن در هر کیلومتر تولید می کند. مصرف بنزین این خودرو نیز برابر با 54 کیلومتر با هر گالن سوخت (معادل 4.3 لیتر در هر 100 کیلومتر) سیکل ترکیبی اعلام شده است. البته در آزمایش های جاده ای میزان مصرف سوخت این خودرو بیشتر از این اعداد خواهد بود.
کم هزینه ترین مدل نیسان قشقایی مدل مجهز به موتور 1.5 لیتری dCi است. این مدل توانایی تولید 108 اسب بخار نیرو را دارد و میزان تولید دی اکسید کربن آن در هر کیلومتر رانندگی برابر با 99 گرم است. این خودرو مصرف سوختی برابر با 74 مایل با هر گالن سوخت (معادل 3.1 لیتر در هر 100 کیلومتر) دارد. برای کسانیکه به قدرت بیشتری از موتور احتیاج دارند مدل مجهز به موتور 1.6 لیتری dCi توصیه می شود که تولید دی اکسید کربن آن در حدود 115 گرم در هر صد کیلومتر بوده و مصرف سوختی برابر با 64.2 گالن با هر لیتر سوخت (3.7 لیتر در هر 100 کیلومتر( سیکل ترکیبی دارد.
هیوندای توسان از پیشرانه های بیشتری برای انتخاب سود می برد. نزدیک ترین مدل به پیشرانه 1.5 لیتری dCi نیسان قشقایی مدل 1.7 لیتری دیزل آن است. این موتور با مصرف سوخت 61.7 مایل با هر گالن سوخت (3.8 لیتر در هر 100 کیلومتر) 119 گرم دی اکسید کربن در هر کیلومتر تولید می کند. در مجموع در زمینه مسائل اقتصادی و آلایندگی، نیسان قشقایی با اختلاف هیوندای توسان را پشت سر می گذارد.
برنده این بخش: نیسان قشقایی
مرحله پنجم: تجهیزات و قیمت تمام شده
ابتدا با مدل پایه نیسان قشقایی شروع می کنیم. مدل پایه نیسان قشقایی با موتور 1.2 لیتریDIG-T قیمتی برابر با 23.000 دلار (85 میلیون تومان) داشته و تجهیزات پایه آن عبارتند از: انتقال نیروی موتور به دو چرخ، سیستم کمکی شروع حرکت در سراشیبی (Hill Start Assist)، بلوتوث، سیستم کنترل سرعت (کروز کنترل)، رینگ های 16 اینچی استیل، دستگاه پخش CD، صندلی های با استاندرد ISOFIX برای ایمنی کودکان، صندلی های تاشو بخش عقب و سیستم کمکی ترمز پارک الکترونیکی. قدرت موتور این نمونه نیز با استفاده از یک گیربکس 6 سرعته دستی به چرخ ها منتقل می گردد.
ارزانقیمت ترین مدل هیوندای توسان نیز مدل مجهز به موتور 1.6 لیتری GDi بوده که قیمتی برابر با 23.200 دلار (86 میلیون تومان) دارد. این مدل با رینگ های 16 اینچی آلیاژی و گیربکس دستی همراه با امکاناتی مانند شیشه های جانبی تمام الکتریکی، چراغ های جلوی خودکار، قابلیت اتصال توسط بلوتوث و سیستم تهویه مطبوع ارائه می گردد.
مدل گرانقیمت تر نیسان قشقایی که با قیمت 25.000 دلار (92.5 میلیون تومان) عرضه می گردد، اسنتا (Acenta) نام دارد. این مدل از همان پیشرانه 1.2 لیتری DIG-T استفاده می کند و به رینگ های 17 اینچی آلیاژی، پورت USB، سیستم تهویه مطبوع دوگانه، چراغ های جلو و برف پاک کن اتوماتیک و آیینه های جانبی الکتریکی مجهز است. با پرداخت مبلغ 26.200 دلار، هیوندای توسان مجهز به موتور 1.7 لیتری SE می گردد. این مدل با مصرف سوخت کمتر از رقم مالیاتی کمتری نیز برخوردار می باشد. این مدل همچنین قوی تر و سریع تر بوده و از رینگ های 17 اینچی آلیاژی نیز استفاده می کند. این مدل از تجهیزاتی مانند باربند، صندلی های جلو مجهز به گرمکن، چراغ های ترمز مجهز به لامپ های LED و سیستم هشدار خروج از محدوده دو خط جاده (Lane Departure Warning) استفاده می کند.
قویترین و مجهزترین مدل هیوندای توسان مدل SE است. این مدل که قیمتی برابر با 35.000 دلار (130 میلیون تومان) دارد، علاوه بر امکانات مدل های پیشین به غربیلک فرمان مجهز به گرمکن، سقف پانوراما، چراغ های عقب هوشمند الکتریکی، صندلی های جلویی مجهز به سیستم تهویه و چراغ های جلویی مجهز به لامپ های LED نیز مجهز شده است. نیسان قشقایی در بالاترین مدل خود با قیمت 36.000 دلار (133 میلیون تومان) ارائه می گردد. این مدل که تکنا (Tekna) نام دارد، با سقف پانوراما، رینگ های آلیاژی 19 اینچی، چراغ های جلویی Bi-LED، روکش صندلی چرمی، گرمکن صندلی های جلویی، سیستم کمکی پارک هوشمند، سیستم هشدار نقطه کور، تشخیص اجسام متحرک (Moving Object Detection) و سیستم کمکی رانندگی (Driver Support Assist) ارائه می گردد.
هیوندای توسان با گارانتی 5 ساله بدون محدودیت مسافت حرکت عرضه می شود، در صورتیکه نیسان قشقایی از گارانتی سه ساله یا 60.000 مایل کارکرد پشتیبانی می کند. در مجموع هر دوی این خودرو ها، وسایل نقیله ای مطمئن با سطح توانایی های فنی و امکانات و ابزار مناسب و پیشرفته در کابین خود هستند، اما به نظر ما برتری در این زمینه با هیوندای توسان است.
برنده این بخش: هیوندای توسان
مرحله آخر: ایمنی
در این بخش نیز این دو خودرو رقابت بسیار نزدیکی با همدیگر دارند. هر دو این خودرو ها به ابزار و ادواتی برای کمک به راننده و شرایط رانندگی مجهز شده و EURO NCAP به هردوی این خودرو 5 ستاره ایمنی را اهدا کرده است. در زمینه امنیت افراد بزرگسال هیوندای توسان نمره 86 از 100 را دریافت کرده و نیسان قشقایی با 2 امتیاز بیشتر و با نمره 88 از آن پیشی می گیرد. در زمینه امنیت کودکان و عابرین پیاده نیز هیوندای توسان با استفاده از سیستم Active Bonnet System (ایمنی عابران پیاده) از نیسان قشقایی پیشی می گیرد. در مجموع هر دو خودرو، ایمنی مناسبی را هم برای سرنشینان و هم برای عابرین پیاده داشته و امتیاز مشابهی می گیرند.
برنده این بخش: تساوی
سخن آخر
همانطور که مشاهده کردید، این دو خودرو در تمامی مراحل رقابتی شانه به شانه را داشتند. از نظیر ایمنی نیز هم هیوندای توسان و هم نیسان قشقایی توانستند آزمون های سخت را پشت سر گذارده و 5 ستاره ایمنی را دریافت نمایند. هیوندای توسان با ظاهری مدرن تر، فضای باری بیشتر همراه با گارانتی وسوسه انگیز خود انتخاب بسیار جالبی بشمار می آید. هر دو این خودرو ها، برای خانواده ها مناسب بوده ولی بر اساس آنچه در مراحل بالا به آن اشاره کردیم برنده نهایی این رقابت سخت و نفس گیر هیوندای توسان خواهد بود.
لینک ویدئوی بررسی هیوندای توسان: hyundai tucson 2016
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.