نقد و بررسی لیفان ایکس 60
یکی از خودروهای شاسی بلند که ورود به موقعی را به بازار ایران داشت و توانست به لطف پشتیبانی نسبتا معتبر توسط شرکت کرمان موتور، فروش خوبی داشته باشد، لیفانX60 است. لیفان X60 را میتوان یک خودروی خاص به حساب آورد، البته نه تنها به لطف طراحی یا مشخصات فنی، بلکه از این جهت که نخستین خودروی شاسی بلندی است که توسط لیفان تولید شد و در سال ۲۰۱۰ میلادی به صورت یک نمونه ی مفهومی در نمایشگاه خودروی شانگهای در معرض نمایش قرار گرفت.
قبل از ورود این محصول به بازار ایران، خودرویی دیگر در کلاس شاسی بلند کوچک شهری به نام MVM X33 در بازار حضور داشت که این دو خودرو از همه جهات از جمله قیمت، ابعاد، امکانات و… تقریبا شبیه به یکدیگر بودند، همین امر موجب شد این دو خودرو به دو رقیب سرسخت برای یکدیگر مبدل شوند. لیفان X60 نخست با مدل دنده ای عرضه شد و پس از آن مدل ۲۰۱۵ آن با مدل اتوماتیک و از نوع CVT وارد بازار داخل شد. اخیرا نسخه ی ۲۰۱۶ این محصول با اندکی تغییر در ظاهر خارجی از جمله جلو پنجره و چراغها در خط تولید قرار گرفته است.
طراحی ظاهری و فضای کابین
لیفان X60 از نظر ظاهری شباهتی به تویوتا راوفور نسل قبلی و اندکی هم هیوندای سانتافه نسل گذشته شبیه است. البته نمیتوان به طور دقیق طراحی لیفان X60 را کپی برداری از این خودرو ها دانست اما مقداری شباهت در آنها دیده میشود. با یک نگاه به ظاهر خودرو میشود نقاط قوت زیادی را شاهد بود که تا حدودی با ملزومات طراحی روز خودروها هماهنگی دارند. استفاده از یک جلوپنجره کرومی ساده در کنار چراغ هایی شبیه به فرم چشم های شاهین و همچنین قوس تقریبا بزرگ بر روی تایر ها، تماما جزو نقات قوت لیفان X60 در زمینه طراحی ظاهری هستند. آینههای جانبی بزرگ استفاده شده در این خودرو، به راننده این امکان را میدهد که در هنگام رانندگی دید خوبی را نسبت به اطراف داشته باشد.
اگر به داخل کابین لیفان X60 برویم، متوجه کیفیت پایین مواد استفاده شده در داخل اتاق می شویم. داشبورد در حین زیبایی چیدمان ساده ای دارد. داخل اتاق لیفان X60 یک کپی برداری واضح از تویوتا راو4 دارد و در بسیاری از قسمتها از پلاستیک خشک و سفت استفاده شده است. نورپردازی اجزاء داشبورد، مخصوصا جلوآمپر دیجیتالی بسیار دلنشین است و هنگام رانندگی در شب تجربه خوبی را منتقل میکند. فضای داخل کابین ابعاد مناسبی دارد و به سرنشینان حس راحتی میدهد و خصوصا در سفر باعث آزار سرنشینان عقبی نمیشود. فضای کافی پا برای سرنشینان عقب وجود دارد و صندلی ها قابلیت تا شوندگی دارند تا اگر نیاز باشد وسایل و یا تجهیزات بزرگ را برای جابهجایی در داخل خودرو قرار داد. حجم صندوق عقب در حدود ۴۰۵ لیتر است که با تا کردن صندلیها، فضایی با حجم ۱۱۷۰ لیتر در اختیار قرار میگیرد.
پیشرانه و عملکرد
لیفان X60 مجهز به یک پیشرانه ی 1800 سی سی ۴ سیلندری بنزینی با قابلیت زمان بندی متغیر هوشمند سوپاپ ها است. این پیشرانه توانایی تولید قدرت ۱۳۱ اسب بخار و گشتاور ۱۶۸ نیوتن متر را دارد. این خودرو برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر زمان حدود ۱۱ ثانیه را نیاز دارد و میتواند تا حداکثر سرعت 170 کیلومتربرساعت برسد در تستهای رانندگی صورت گرفته بسیاری به این نکته پی برده اند که تعویض دنده سوم این خودرو باید خیلی زود انجام شود و حتی بعضا می توان از دنده دو مستقیم به دنده چهار رفت! انتقال قدرت نرم توسط گیربکس ۵ دنده و یا در مدل جدید از طریق سیستم اتوماتیک CVT، بسیار خوب و لذت بخش است و در مقایسه با دیگر تولیدات داخلی تقریبا بدون مشکل است. همچنین این خودرو با مجهز بودن به سیستم تعلیق فنر حلقوی با ستون مک فرسون در قسمت جلو و تیرچه یک تکه محور عقب و فنر حلقوی در قسمت عقب، تجربه رانندگی نرم و راحتی را برای سرنشینان فراهم می کند.
بهطور کل عملکرد لیفان X60 در خیابان و جاده قابل قبول است اما در مسیرهای خاکی و ناهموار نمیتوان انتظار زیادی از آن داشت. در اصل چون این محصول دو دیفرانسیل نیست و قدرت فقط به چرخهای جلو منتقل میشود، رانندگی به صورت آفرود برای آن، شدنی نیست. به لطف بهره مندی این خودرو به فناوری ABS+EBD و سیستم ترمز 4 چرخ دیسکی، ترمزگیری و واکنش آن نسبت به فشردن پدال ترمز بسیار خوب است. خوب است بدانید که مصرف سوخت این خودرو به ازای هر صد کیلومتر به صورت ترکیبی 8.2 لیتر است.
آپشن و قیمت
لیفان X60 در دو مدل دنده ای و اتوماتیک از نوع CVT عرضه می شود. به صورت عمومی امکانات و آپشنهایی نظیر سیستم کولر و تهویه مطبوع، آئینههای جانبی برقی، کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، ترمز ABS چهارکاناله و EBD، سنسور دنده عقب، قفل ایمنی کودک، چراغ ترمز سوم، گرم کن شیشه عقب، سانروف دوحالته برقی با شیشه چاپ سیلک مانع تابش مستقیم نور خورشید، شیشه بالابر برقی، برف پاککن عقب، چراغ مهشکن جلو و عقب، درب بازکن صندوق و باک از داخل، قفل مرکزی و سیستم هشدار دهنده باز بودن درب، سیستم ضد سرقت، فرمان هیدرولیکی تلسکوپی قابل تنظیم، سیستم تنظیم چراغها، پرده شیشه عقب، سیستم CD با ۶ بلندگو را میتوان در لیفان X60 مشاهده کرد. قابل ذکر است که این خودرو از لحاظ ایمنی فقط توسط موسسه چینی CHINANCAP تحت آزمون قرار گرفته و موفق به کسب ۴ ستاره ایمنی شده است.
لازم به ذکر است که در نمونه اتوماتیک میتوان از آپشنهای اضافی همچون صندلی چرمی، سنسور نور جهت روشن شدن اتوماتیک چراغها، دوربین دنده عقب، سیستم پخش DVD با ۶ بلندگو و کنترل سیستم پخش روی غربیلک فرمان بهرهمند شد. کرمان موتور برای مدل دنده دستی لیفان X60 قیمت ۵۵ میلیون تومان را تعیین کرده و این درحالیست که نسخه دنده اتوماتیک این خودرو با قیمت ۶۲ میلیون تومان عرضه شده است.
با سام و احترام - اتومبیل x60 در رنج قیمتی 45 میلیون خودرو مناسبی است که برای شرکت کرمان خودرو حدودا" 30 میلیون هزینه تولید دارد . این شرکت در سایت رسمی خود این خود رو را به قیمت 64 میلیون بصورت نقدی عرضه می کند و با شرایط مختلف اقساطی 7 الی 15 میلیون هم سود به آن اضافه می شود . لازم به ذکر است که این شرکت از طریق دلال های خود این خود رو را به قیمت حداکثر 51 در بازار آزاد می فروشد . شرکت کرمان خودرو به این سود کلان نیز راضی نبوده و با نصب قطعات بی کیفیت و فرسوده و ارزان قیمت بفکر تاراج بیشتر مردم است . در این آشفته بازار بی نظارت و بی کنترل این شرکت بی محابا و بی ترس از پیگیری قضایی تولیدات خود را در عرض یکسال از 5 میلیون تا 10 میلیون افزایش داده . خدمات پشتیبانی و پس از فروش این شرکت نیز بسیار اسفناک است بطوریکه برای سرویس های به اصطلاح گارانتی !!!!!!! مبالغ هنگفتی صورتحساب به بهانه و ترفند های مختلف به مشتری و خریدار تحمیل می کند . تعداد بسیاری ازخریداران این نوع خود رو از طریق سازمان تعزیرات حکومتی و وزارت صنعت و معدن شکایت تنظیم و ارائه داده اند که در حال پیگیری است .
چرا کامنت منتشر نمی کنید ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ظاهرا " مثل اینکه در خواب زمستانی تشریف دارید !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!