در سال ۲۰۱۵ تسلا برای اولین بار یک شاسی بلند الکتریکی تمام عیار را به دنیا معرفی کرد. در آن زمان کسی فکرش را نمی‌کرد تسلا مدل اکس بتواند موفقیت چندانی کسب کند چرا که در آن سال‌ها بسیاری از شاسی بلندهای روز دنیا خودروهایی پر سیلندر و تنومند بودند و کمتر خریداری هنگام انتخاب یک خودروی شاسی بلند مصرف سوخت و یا پاک بودن خودروی خود را مد نظر قرار می‌داد. اما با تمام این تفاسیر تسلا مدل اکس به قدری مدرن و آینده نگرانه بود که با وجود برخی از مشکلاتش باز هم توانست تحولی را در عرصه‌ی شاسی بلندها پدید بیاورد.

 برخی از کارشناسان تحولی را که تسلا در عرصه‌ی خودروها بوجود آورد را با انقلابی که آیفون اپل در گوشی بوجود آورد مقایسه می‌کنند. باید مد نظر داشته باشیم که دوران پس از آیفون به قدری متفاوت بود که تمامی فعالان بازار و حتی تازه واردان آن اقدام به پیروی از اپل کردند اما در دنیای خودروها تسلا هرگز نتواسنت چنین تفاوتی را ایجاد کند. در وحله‌ی اول باید بدانیم که شاسی بلندهای پیش از تسلا مانند ب ام اکس ۵ و یا لند روور رنج روور به غایت خودروهای خوبی بودند و کماکان نیز تا به امروز از بهترین شاسی بلندهای دنیا محسوب می‌شوند. اما در مورد آیفون این انقلاب به قدری بی رحم و خشن اتفاق افتاد که ظرف دو تا سه سال توانست دنیای گوشی‌های هوشمند را برای همیشه دگرگون کند، کاری که تسلا هنوز هم به هیچ وجه از پس آن بر نیامده است. علاوه بر این نمی‌توانیم این نکته را کتمان کنیم که آیفون پس از چند سال که از معرفی آن گذشت بدون هیچ رقیبی بهترین تلفن همراه بود اما تسلا هنوز هم نمی‌تواند این ادعا را داشته باشد که بهترین خودروهای دنیا را می‌سازد چرا که در بسیاری از مسائل مربوط به ساخت و یا برخی جنبه‌های مهندسی خودروهای تسلا هنوز هم مشکلات بسیاری دارند.

با این همه باید اعتراف کنیم که مسیری را که شاید خیلی از خودروسازان شهامت قدم زدن را در آن نداشتند را تسلا پیش رو دارد و به نوعی پیشتاز این مسیر حرکت به سمت جهان کمی پاک تر است. پس از این که تسلا مدل اکس را در سال ۲۰۱۵ معرفی کرد بسیاری از خودروسازان به فکر افتادند و خودروهایی را در این کلاس طراحی و وارد بازار کردند. اولین این خودروها جگوار آی-پیس بود که بی شک یکی از زیبا ترین و جذاب ترین خودرهای این کلاس هم هست. پس از جگوار آئودی با خودروی ایی-ترون که یک شاسی بلند کامل است وارد عرصه‌ی رقابت شد. پس از این خودروها هم بالاخره مرسدس بنز با اس یو وی ای کیو سی پا به عرصه‌ی رقابت گذاشت. پورشه هم به زودی با کراس اوور تایکان وارد این رقابت خواهد شد. با این وجود می‌تواینم بگویی که در این رقابت جذاب تنها جای باوارایی‌ها، یعنی ب ام‌ و خالی است.

مرسدس بنز ایی کیو سی ۲۰۲۰

همان طور که از نام این مرسدس-بنز برمی‌آید سایز آن در حدود اندازه‌ی کلاس سی مرسدس و یا جی ال سی است. دو حرف اول اسم این خودرو، یعنی ایی و کیو هم نماد برند الکتریکی مرسدس بنز هستند. به این ترتیب تمام چیزی که از سه حرف نام این خودرو، ایی کیو سی، می‌توانیم متوجه شویم این است که با یک خودروی الکتریکی با سایز سی مرسدس طرف هستیم. ایی کیو سی بر خلاف این موضوع که یک خودروی کاملا جدید و اولین خودوی تولید انبوه الکتریکی مرسدس است بر روی همان پلتفرم شاسی بلند جی ال سی و در همان خط تولید ساخته می‌شود. 

ایی کیو سی اولین خودروی الکتریکی مرسدس بنز است که به صورت انبوه تولید می‌شود و آغاز گر راهی خواهد بود که به احتمال زیاد مرسدس بنز در دهه‌های آینده طی خودهد کرد. مرسدس در سال‌های گذشته اقدام به معرفی خودروهای بنزینی بسیار بهینه‌ای کرده است، خودروهایی که به لطف سیستم برق ۴۸ ولتی و یا توربوشارژر و سوپرشارژر قادر بودند بخش اعظمی از پتانسیل ذخیره شده در سوخت فسیلی خود را به حرکت تبدیل کنند اما بالاخره زمان موعود برای این کمپانی بزرگ که به پیشرانه‌ی ۸ سیلندر توئین توربوی خود می‌نازد فرا رسیده است که وارد دنیای به نسبت پاک خودروهای الکتریکی شود.

طراحی

از نظر طراحی این خودرو به عنوان معرف برند الکتریکی مرسدس بنز هیچ حرفی برای گفتن ندارد. در واقع رویکرد مرسدس بنز در طراحی این خودروی کاملا جدید بسیار عجیب بوده است. جگوار در آی-پیس اقدام به طراحی خودرویی بسیار جذاب و خوش تیپ کرد، آئودی با استفاده‌ی از المان‌های موجود خود و ارتقای آنان خودرویی بی عیب و نقص طراحی کرد، تسلا در مدل اکس کلاسی به نسبت جدید را با سادگی و ابعاد خود بوجود آورد اما در مقابل به نظر می‌رسد که مرسدس بنز اولین خودروی الکتریکی خود را حداقل در نگاه اول بسیار ساده و فاقد هرگونه جذابیتی طراحی کرده است. این خودرو از نظر طراحی در سطح پایین تری به نسبت تمامی مرسدس بنزهای موجود قرار می‌گیرد به نوعی که اگر ستاره‌ی سه پر مرسدس بنز را از گوشه کنار آن حذف کنیم به سختی می‌توانیم خودمان را قانع کنیم که ایی کیو سی یک مرسدس بنز است و نه یک کپی چینی. بی هویت، این کلمه‌ای است که می‌تواند به درستی زبان طراحی این خودروی جدید را توصیف کند. 
ایی کیو سی در حالی تا این حد نازیبا طراحی شده است که کمی قبل تر در نمایشگاه خودروی شانگهای ۲۰۱۹ این کمپانی آلمانی خودروی جی ال بی، کراس اووری که بین جی ال ای و جی ال سی قرار می‌گیرد، را معرفی کرده بود که خودرویی جذاب به شمار می‌رفت اما حالا تقریبا بدون تغییر خاصی کانسپت ای کیو سی غیر قابل درک و بد ترکیب خود را به عنوان اولین خودروی الکتریکی خود به زودی راهی بازار خواهد کرد.

طراحی خارجی

در نمای جلویی کم جزئیات این خودرو اولین چیزی که جلب توجه می‌کند نوار سیاهی است که از زیر ورودی هوای اصلی دو چراغ این خودرو را به یکدیگر متصل کرده است. این نوار سیاه و در کل ظاهر چراغ‌های جلوی این خودرو کمی ما را یاد برخی از خودروهای ژاپنی می‌اندازد و به این طور به نظر می‌رسد که این طراحی می‌تواند طرح اولیه‌ا‌ی قدیمی برای یک هوندا سی آر وی باشد که مورد تائید مسئولان هوندا قرار نگرفته است. یکی از نکات جالبت این قسمت خودرو نوار ال ای دی است که در سرتاسر این قسمت کشیده شده است. در واقع این اولین بار است که این کار قانونی شده است و حالا در این خودرو شاهد این موضوع هستیم که در قسمت میانی جلوی آن هم چراغ وجود داشته باشد. البته این موضوع به سختی توانسته است کمی به جذابیت این قسمت خودرو بیافزاید. در کل طراحی این نما در سطح بسیار پایین تری به نسبت برادر فسیلی این خودرو یعنی جی ال سی قرار دارد و به هیچ وجه احساس پریمیوم بودن این وسیله را به بیننده منتقل نمی‌کند.

در نمای جانبی شاهد این موضع هستیم که این خودرو حالتی کوپه مانند دارد. البته نمی‌توانیم این خودرو را مانند جی ال سی کوپه یک کراس اوور کوپه بدانیم اما با توجه به این موضع که طول این خودرو کمی نسبت به جی ال سی بیشتر است می‌توانیم آن را خودرویی بین جی ال سی و جی ال سی کوپه بدانیم.

اگر بتوانیم از تکراری بودن و به نوعی نبود خلاقیت در طراحی چراغ‌های عقب این خودرو بگذریم می‌تونیم بگوییم که نمای عقب این خودرو بهترین قسمت آن است. چراغ‌های عقب این خودرو مانند ترند این روزها که در خودروهای زیادی نظیر محصولات پورشه و بسیاری از خودروسازاند دیگر دیده‌ایم با یک نوار ال ای به یکدیگر متصل شده‌اند. شاید این چراغ‌ها به جذابیت پورشه‌ها نباشند اما در کل طراحی آن‌ها قابل قبول است. البته قسمت عقب این خودرو هم درست مانند سایر نماهای آن عاری از ضعف و نقص نیست. در تیپ ساده‌ی این خودرو در قسمت پایینی عقب آن یک نوار کرومی وجود دارد که شکل لوله‌ی اگزوز را آن هم در یک خودروی الکتریکی تداعی می‌کند. سخت است که بتوانیم اندیشه‌ی پشت این طراحی را حدس بزنیم اما در کل باید بگوییم چنین کاری شاید برای رنو تالیسمان امری طبیعی و عادی باشد اما از یک مرسدس بنز هرگز چنین انتظاری نمی‌رود. 
در کل باید بگوییم که طراحی خارجی این مرسدس به هیچ وجه قابل قبول و مطلقا دوست داشتنی نیست. این طراحی حتی هیچ حرفی برای گفتن ندارد. تنها جای امیدواری برای این طراحی این است که شاید در مدت زمانی تا عرضه‌ی این خودرو به بازار باقی مانده است طراحان مرسدس بنز کمی در طراحی خود تجدید نظر کنند و برخی از قسمت‌های آن را تغییر دهند.

طراحی داخلی

کابین این مرسدس ترکیبی است از کابین‌های حال حاضر مرسدس بنز و البته برخی المان‌های جدید. این المان‌های جدید که خود را به خوبی در دریچه‌های سیستم تهویه نشان می‌دهند باعث شده‌اند این کابین کمی کم هیجان تر و کمی ساده تر به نظر برسد. سایر قسمت‌های این کابین درست مانند سایر مرسدس بنزها دوست داشتنی و جذاب هستند و همان کنترل های آشنا و همان طراحی‌های عالی را دارند. در کل نمی‌توان گفت که اتاق ایی کیو سی به جذابیت اس کلاس است اما حداقل در مقایسه با طراحی خارجی آن در سطح بسیار بالاتری قرار دارد. 

قوای فنی

با وجود این که ایی کیو سی و جی ال سی از پلتفرم مشترکی بهره می‌برند این خودرو(ایی کیو سی ۴۰۰) از همتای بنزینی خود، جی ال سی ۳۰۰، ۶۵۰ کیلوگرم سنگین تر است. البته ایی کیو سی کمی به نسبت جی ال سی کشیده تر است اما این اضافه وزن بیشتر به دلیل پکیج حجیم و سنگین باتری‌های ۸۰ کیلو وات ساعتی آن است. به لطف این باتری‌ها و البته دو موتور الکتریکی که بر روی محور عقب و جلو قرار گرفته‌اند و وظیفه‌ی سیلندر و پیستون‌ها را به عهده گرفته‌ان وزن این خودرو ۲.۴ تن است. ایی کیو سی کمی از تسلا مدل اکس سبک تر است اما ابعاد آن هم به نسبت این خودرو کوچک تر است. با این حساب می‌توانیم بگوییم که این خودرو آن‌ قدر‌ها هم سنگین نیست. 
مدل اولیه‌ی این خودرو ایی کیو سی ۴۰۰ نام دارد. بر خلاف بسیاری از مرسدس بنزها که عدد مدل آن‌ها تقریبا بی معنی است، می‌توان عدد  ۴۰۰ را در این خودرو به خیلی چیزها ربط داد. برای شروع باید بگوییم که بیشینه‌ی نیروی تولیدی موتورهای این خودرو ۴۰۸ است بخار است. گشتاور این دو موتور الکتریکی هم درست مانند تمام خودروهای الکتریکی دیگر بالاست، ۷۶۰ نیوتن متر. به لطف این ۴۰۸ اسب بخار ایی کیو سی قادر است تا در ۵.۱ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند که برای یک خودروی ۲.۴ تنی در این کلاس کاملا قابل قبول است، هرچند که به پای تسلا نمی‌رسد. این خودرو به لطف گشتاور ۷۶۰ نیوتن متری خود قادر است تا ۱.۸ تن را بکشد که در این زمینه هم در جایی پایین تر از مدل اکس قرار می‌گیرد که قادر است بیش از ۲ تن را بکشد.
مفهومی دیگری که عدد ۴۰۰ در این خودرو می‌تواند داشته باشد برد آن است. بر طبق استاندارد دابلیو ل تی پی (WLTP) این خودرو قادر است با یک بار شارژ کامل ۴۰۰ کیلومتر را طی کند. با توجه به سخت گیرانه بودن این استاندارد می‌توانیم انتظار داشته باشیم که این خودرو در دنیای واقعی فقط کمی از این استاندارد تجاوز کند. 
به لطف شارژهای سریع جدید این خودرو برای شارژ شدن از ۱۰ درصد تا ۸۰ درصد تنها به ۴۰ دقیقه زمان احتیاج دارد که بهترین در بازار نیست اما قابل قبول است.

کلام آخر

ایی کیو سی آغاز کننده‌ی خودروهای الکتریکی مرسدس بنز است و تا عرضه شدن آن به بازار کمی مانده است. مرسدس در نظر دارد تا ۹ خودروی الکتریکی دیگر را تحت برند ای کیو در ۴ سال آینده وارد بازر کند. ایی کیو سی هنوز وارد بازار نشده است اما تا به همین جای کار حداقل از لحاظ طراحی هیچ توجهی را به خودش جلب نکرده است. با تمام این تفاسیر به نظر نمی‌رسد که این خودرو در مقابل خودروهایی جذابی همچوت آی-پیس، ای-ترون و یا تسلا مدل اکس حرفی برای گفتن داشته باشد. شاید تنها نقطه‌ی قوت این خودرو در مقابل رقیبان قیمت آن باشد. از این نظر این خودروی جدید بدترین خودرو در کلاس خود نیست.