مقایسه فنی رنو کپچر داینامیک و هوندا HR-V VTi S

عبارت کراس اوور (Crossover) به خودروهایی اطلاق می گردد که در هیچ یک از کلاس های شناخته شده قبلی خودرو قرار نمی گیرند. این خودرو ها در واقع پر کننده فضای کلاس های مختلف خودرو هستند. به عنوان مثال خودرویی مانند رنو کپچر (Renault Captur) خودرویی است که با وجود داشتن یک سری از استانداردهای خودروهای سدان (Sedan) قابلیت هایی از خودروهای شاسی بلند (SUV) را نیز در خود دارد. این خودروها با توجه به قابلیت ها و طراحی زیبای خود مدتی است که به یکی از پرفروش ترین های بازارهای خودرو در جهان تبدیل شده اند. خودروهای مورد بحث ما در این نوشته یعنی مدل HR-V VTi S شرکت خودرو سازی ژاپنی هوندا (Honda) و مدل جدید رنو کپچر داینامیک (Captur Dynamique) شرکت خودروسازی فرانسوی رنو (Renault) نیز از این مدل خودروها هستند.  این دو خودرو در بسیاری از موارد در نقطه مقابل هم قرار می گیرند. خودروی رنو نسبت به مدل هوندا کم سابقه تر بوده و به نوعی یک مدل نوپا بشمار می آید در صورتیکه هوندا چندین سال است که به ساخت خودروهایی از این دست مشغول است.

قیمت و مشخصات فنی
هر دو مدل هوندا HR-V VTi S و رنو کپچر داینامیک TCe120 با قیمتی در حدود 21.000 دلار (در بازار ایران معادل 118 میلیون تومان) به بازار عرضه می گردند. پیشرانه خودرو هوندا HR-V VTi S یک موتور 1.8 لیتری 4 سیلندر بوده که نیروی تولیدی آن در همه مدل های این خودرو توسط یک جعبه دنده CVT اتوماتیک به چرخ های جلویی خودرو منتقل می گردد. موتور چهار سیلندر مورد استفاده در بالاترین کلاس رنو کپچر داینامیک TCe120 حجمی برابر با 1.2 لیتر (در مدل پایه با حجم 900 سی سی) داشته و نیروی تولید شده توسط آن با استفاده از جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک دو کلاچه به چرخ های جلو منتقل می گردد.


طراحی ظاهری
طراحی خارجی مدل HR-V VTi S هوندا به عنوان یکی از برگ های برنده این خودرو بشمار می آید. طراحی ساده و بدون ریسک این خودرو باعث شده که رنج سنی طرفداران بیشتر شده و حتی مشتریان میانسال نیز جذب طراحی بدنه آن شوند. البته انتخاب رنگ های سبک قدیمی برای این خودرو هم یکی دیگر از دلایل این جذابیت است. اما در رنو کپچر داینامیک TCe120 استفاده از رنگ های روشن و براقی از جمله نارنجی براق (Arizona Orange) و سفید عاجی (Ivory) همراه با تزئینات رنگ کروم باعث شده ظاهر خودرو اندکی غیر معمول جلوه کرده و حس خوبی را در بیننده ها بوجود نیاورد.


طراحی داخلی و کابین خودرو
خوشبختانه سیاست طراحی داخلی رنو کپچر داینامیک TCe120 مانند ظاهر آن بوده و استفاده از رنگ های بجا و جذاب با اندکی تم هنری، جذابیت خاصی را به آن بخشیده است. طراحی داخلی هوندا HR-V VTi S نیز با اینکه جذابیت خاص و رنگ آمیزی فوق العاده ای ندارد، اما آزار دهنده و نامانوس نیز نیست. طراحی داخلی آن اندکی از فرم طراحی سنتی خودروهای ژاپنی فاصله داشته و به نوعی مدل بروز شده هوندا CR-V است. در مقایسه با رنو کپچر، طراحی داخلی هوندا همگونی بیشتری دارد و مواد استفاده شده برای ساخت ادوات داخلی آن اندکی مرغوب تر هستند.
از نکات برجسته طراحی داخلی رنو کپچر داینامیک TCe120  می توان به طراحی زیبا غربیلک فرمان (Steering Wheel) زیبا و خوش دست همراه با طراحی های برجسته به رنگ نارنجی آن اشاره کرد که هماهنگی بسیار خوبی با حاشیه های نارنجی رنگ کنسول میانی و لبه های روکش صندلی ها دارد. در هوندا HR-V VTi S رودری ها از جنس پارچه بوده و نورپردازی داخل کابین نیز زیبا و آرام بخش است. در مجموع تم طراحی داخلی خودروی مدل هوندا HR-V VTi S به رنگ مشکی بوده در صورتیکه تم طراحی داخلی در رنو کپچر داینامیک TCe120  به برنزی متالیک شباهت دارد.
صندلی های جلویی هوندا HR-V VTi S نسبتا اسپرت بوده و مشکلی را در هنگام ورود و خروج از خودرو برای راننده و سرنشین ایجاد نمی کنند. اما صندلی ها در رنو کپچر داینامیک TCe120 که با روکش پوشیده شده اند، با استفاده از زیپ های پلاستیک استفاده شده در آن قابلیت جدا کردن و شستن را دارند. این مساله باعث شده که این خودرو بیشتر به درد کسانی بخورد که از مسیرهای پر گل و لای عبور می کنند و نیاز به تمیز کردن مکرر اداوات داخلی و صندلی های خودروی خود دارند.
حالا می پردازیم به فضای داخلی موجود در هر یک از این دو خودرو. هوندا HR-V VTi S طراحی کاملی داشته و فضای زیادی را برای سرنشینان و محفظه بار آنان در نظر گرفته است  و بدین ترتیب به عنوان یکی از جادارترین گونه های کلاس خود بشمار می آید. در رنو کپچر داینامیک TCe120  ارتفاع درنظر گرفته شده برای کابین خودرو مناسب بوده و فضای کافی برای قرار گرفتن سر سرنشینان در خودرو وجود دارد. اما در مجموع صندلی های عقب بیشتر برای کوکان و نوجوانان مناسب بوده و برای بزرگسالان طی کردن مسیرهای طولانی به دلیل کمبود جا کسالت آور و خسته کننده خواهد بود.
در کابین این دو خودرو امکانات رفاهی نسبتا مناسبی وجود دارد. در هوندا HR-V VTi S کنسول وسط مجهز به یک محفظه جالب تنظیم شونده برای لیوان و یا بطری نوشیدنی شده است. دو پورت USB نیز برای استفاده سرنشینان در این قسمت قرار گرفته است. از دیگر تجهیزاتی که در این بخش قرار دارند می توان به یک پورت HDMI برای پخش ویدیو و یک پورت 12 ولت اشاره کرد. سیستم چند رسانه ای خودرو بدون پیچیدگی بوده و کاربری ساده ای دارد.
در هوندا HR-V VTi S خبری از سیستم نمایشگر دیجیتالی پشت آمپر خودرو نبوده و این خودرو به دکمه خاموش/روشن و دریچه های سیستم تهویه مطبوع برای صندلی های ردیف دوم نیز مجهز نیست. سیستم ناوبری این خودرو نیز تنها با نرم افزارهای شرکت Apple سازگار است. با توجه به سایز بلندگوهای عقب، محفظه نگهداری موجود در روی درهای عقب نیز کوچک است. با وجود مجهز بودن این خودرو به دوربین دنده عقب و سیستم ترمز خودکار در سرعت های پایین برای جلوگیری از برخورد با موانع، وجود سنسورهای پارک در عقب و جلو خودرو ضروری بنظر می رسید که غیر از مدل VTi-L مدل های دیگر به آن مجهز نشده اند.
رنو کپچر داینامیک TCe120 برخلاف هوندا HR-V VTi S مجهز به سنسورهای پارک در قسمت عقبی خودرو است. رنو تنها یک خروجی برق 12 ولت در جلو داشته و در صندلی های ردیف عقب خبری از دریچه های تهویه مطبوع و پورت های USB و ... نیست. پورت USB قسمت جلویی خودرو نیز در بالای صفحه نمایشگر 7 اینچی لمسی این خودرو قرار گرفته که جای مناسبی بنظر نمیرسد. عدم وجود محل قرارگیری بازوی راننده و همچنین نگهدارنده لیوان و یا بطری نوشیدنی نیز یکی دیگر از کمبودهای رنو بحساب می آید. صفحه پشت آمپر این خودرو طراحی مناسبی دارد و نشان دهنده ی سرعت آن نیز بصورت دیجیتالی طراحی شده است.


فضای حمل بار
صندلی های ردیف دوم هوندا HR-V VTi S که با عنوان صندلی های جادویی (Magic Seat) شناخته می شدند، قابلیت جمع شدن را دارند. کاربری این صندلی ها نیز بسیار ساده بوده و با تنها یک دست قابل جمع شدن و خم شدن هستند. در حالت عادی صندوق بار فضایی معادل 437 لیتر را داشته که در صورت جمع شدن صندلی ها به رقم 1462 لیتر افزایش پیدا می کند. صندلی های عقب در رنو کپچر داینامیک TCe120  نیز قابلیت تا شدن را داشته و تنها با یک حرکت به وضعیت جمع شدن می روند. با جمع شدن صندلی های ردیف عقب میزان فضای بار از 377 لیتر به 1235 لیتر افزایش پیدا می کند. البته صندلی های ردیف عقب رنو کپچر داینامیک TCe120  قابلیت عقب و جلو رفتن را نیز داشته که در این حالت فضای بار از 377 لیتر به 455 لیتر افزایش پیدا می کند. هردو خودروهای مورد استفاده ما در این آزمایش فضای بار بیشتری را نسبت به فضای 264 لیتری حالت عادی و 1164 لیتری در حالت صندلی تا شده مزدا CX-3 در اختیار سرنشینان قرار می دهند.


موتور و توانایی های فنی
در زمینه توانایی های فنی، هوندا HR-V VTi S نسبت به رنو کپجر بهتر عمل می نماید. رنو کپچر داینامیک TCe120  وزنی در حدود 1215 کیلوگرم داشته و هوندا HR-V VTi S با 150 کیلوگرم اختلاف 1366 کیلوگرم وزن دارد. موتور تنفس طبیعی هوندا که یک موتور 4 سیلندر 1.8 لیتری بوده گشتاوری معادل 170 نیوتون متر را تولید می کند. موتور 1.2 لیتری 4 سیلندر مجهز به توربوشارژر رنو کپچر داینامیک TCe120  نیز با 20 واحد بیشتر گشتاور 190 نیوتون متری را تولید می نماید.
موتور رنو کپچر داینامیک TCe120 در مدل 1.2 لیتری توانایی تولید 129 اسب بخار نیرو را داشته و هوندا با استفاده از موتور 1.8 لیتری خود توانی برابر با 143 اسب بخار را تولید می نماید. رنو کپچر داینامیک TCe120 در هنگام رانندگی اندکی کند بوده و این مساله هنگامی که ظرفیت خودرو تکمیل بوده و صندوق عقب نیز پر باشد، بیشتر به چشم می آید. مصرف سوخت رنو کپچر داینامیک TCe120 در حدود 5.4 لیتر اعلام شده که در این مورد رقیب خود را که در هر 100 کیلومتر 6.9 لیتر سوخت مصرف می کند، شکست می دهد.
خسته کننده ترین بخش رنو کپچر داینامیک TCe120  سیستم انتقال قدرت آن است. این گیربکس دو کلاچه در هر دو حالت تعویض دنده خودکار و با استفاده از شیفتر بصورت دستی کند بوده و عملکرد مناسبی ندارد. البته جای تعجب است که سیستم انتقال قدرت موتور 1.2 لیتری که در نیسان جوک (Juke) استفاده شده، با اینکه مشابه این خودرو بوده اما عملکرد آن مناسب تر از رنو بوده و کندی این مدل را ندارد.
هوندا HR-V VTi S V مجهز به گیربکس CVT (جعبه دنده متغیر پیوسته) است. حداکثر گشتاور تولیدی در دور موتور 4300 RPM در اختیار راننده قرار گرفته و همچنین مجهز به یک وضعیت 7 مرحله اسپرت نیز بوده که قابلیت های خودرو را در شتابگیری ها افزایش می دهد. این مهم ترین چیزی است که رقیب این خودرو از آن بی بهره است. این سیستم انتقال قدرت نیز مجهز به سیستم دو کلاچه شده است که این مساله هم باعث افزایش قابلیت های دینامیکی آن شده است.


عملکرد و حرکت در جاده
هر دو خودروی مورد بحث ما در این نوشته از سیستم تعلیق فنر پیچ  استفاده می کنند.  هوندا مبنای تنظیمات سیستم تعلیق خودروی خود را بر اساس راحتی سرنشینان قرار داده ولی سیستم فنر بندی رنو اندکی خشک تر بوده و رانندگی اسپرت تری را برای راننده و سرنشینان رقم می زند. ارتفاع هوندا HR-V VTi S کمتر بوده و رانندگی با آن بیشتر حس رانندگی با خودروهای کلاس سدان (Sedan) را دارد.
حرکت هوندا HR-V VTi S بر روی جاده نرم و کم صدا بوده و بیشتر حس سر خوردن را به سرنشینان القا می کند. تایرهای استفاده شده در این خودرو نیز ساخت شرکت دانلوپ (Dunlop) با مدل SportMaxx است و بر روی رینگ های 17 اینچی (16 اینچی در مدل پایه VTi) نصب شده اند. سیستم فرمان این خودرو نیز نرم بوده و توازن مناسبی برای حرکت در مسیر های داخل شهری دارد. اندکی از صدای تایرهای به داخل کابین نفوذ می کند، اما احساس راحتی مناسبی برای سرنشینان وجود دارد.
رنو کپچر داینامیک TCe120  داینامیک همانطور از نام آن بر می آید نسبت به هوندا HR-V VTi S پویا تر بوده و فرمان پذیری آن نیز تیز تر است. تایرهای این خودرو با سایز 17/55/205 ساخت شرکت کنتینانتال (Continental) است و هماهنگی مناسبی با شاسی آن دارد. در مجموع همانطور که پیش تر هم اشاره شد رانندگی با رنو کپچر داینامیک TCe120  جذاب تر است و تم اسپرت بیشتری نسبت به هوندا HR-V VTi S دارد. در مجموع هوندا HR-V VTi S برای مسیرهای درون شهری مناسب تر بوده و علاقمندان و مالکان رنو کپچر داینامیک TCe120  می توانند از توانایی های خودروی خود در مسیر های خارج از شهر و تپه های لذت ببرند.

خدمات پس از فروش
رنو کپچر داینامیک TCe120  از سیستم ضمانت 5 ساله بدون محدودیت مسافت پیموده شده سود می برد. همچنین سرویس اولیه این خودرو نیز در 15.000 کیلومتر یا 12 ماه (هر کدام که زودتر اتفاق بیفتد) بوده. هوندا HR-V ضمانتی معادل 3 سال یا 100.000 کیلومتر دارد. با پرداخت مبلغی اضافه در هنگام خرید این ضمانت به 140.000 کیلومتر یا 5 سال افزایش پیدا می کند. هوندا HR-V در دوره های مشخص نیاز به تعویض فیلتر هوا و فیلتر سوخت دارد.
طراحی فرانسوی آمیخته با قابلیت های اسپرتی همراه با توانایی های فنی مناسب، از برگ های برنده برای خریداران این خودرو بشمار می آیند. در کنار این نکات مثبت، طراحی داخلی نسبتا کوچک با ظرفیت کمتر محفظه حمل بار از نکات ضعف رنو کپچر داینامیک TCe120  بحساب می ٖآیند. اما وقتی مساله بر سر فضای داخلی، راحتی رانندگی و قدرت پیشرانه باشد، رنو کپچر داینامیک TCe120  به مقام دوم رسیده و پس از هوندا HR-V VTi S قرار می گیرد.

در انتها نیز به نتایج آزمایش این دو خودرو بطور مختصر می پردازیم.
  هوندا HR-V VTi S               -              رنو کپچر داینامیک TCe120
عملکرد و جنبه های اقتصادی                    :     7/10   -       7/10
فضای کابین و راحتی سرنشینان                 :    8/10    -       6/10
استفاده از تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی    :    7/10    -       7.5/10
قیمت کلی و تجهیزات رفاهی                   :   7/10     -        7/10
سواری و فرمان پذیری                             :   7.5/10   -        7/10
امتیاز کلی از سایت منبع                        :  7.5/10    -       7/10

لینک ویدئوی بررسی رنو کپچر: renault capture 2016