ب ام و بالاخره از نسل جدید هاچ بک کوچک خود رونمایی کرد. این خودرو به لطف تغییرات عمده‌ای که در ظاهر خود داشته است شبیه به محصولات پرچمدار این برند مانند سری ۸ شده است. 

در نمای جلویی این خودرو ورودی هواهای کلیوی به یکدیگر متصل شده‌اند و چراغ‌های عقبی نیز باریک طراحی شده‌اند. از نظر طراحی باید یگوییم که ب ام و طبق معمول در این خودرو هم نشان داده است که در ساخت خودروهای کوچک تبحر خاصی دارد. طبق گفته‌ی ب ام و این خودرو به لطف استفاده از معماری جدید در ساخت فضای بیشتری را برای پا و سر سرنشینان فراهم می‌کند. 
سری ۱ جدید به صورت پیش فرض یک خودرو دیفرانسیل جلو محسوب می‌شود اما سیستم چهار چرخ متحرک ب ام و، اکس درایو، نیز برای این خودرو قابل سفارش است.

برای این خودرو پیشرانه‌های بنزینی و دیزلی قابل سفارش هستند. قوی ترین پیشرانه‌ی دیزلی این خودرو یک نسخه‌ی ۲ لیتری و ۴ سیلندر است که می‌تواند ۱۸۷ اسب بخار نیرو و ۴۰۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند. به جز این پیشرانه ۲ لیتری یک موتور ۱.۵ لیتری ۳ سیلندر دیزلی هم که بسیار کم مصرف است برای این خودرو قابل سفارش است که می‌تواند ۱۱۵ اسب بخار و ۲۷۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند.
قوی ترین نسخه‌ی این خودرو که ام ۱۳۵ آی نام دارد از قوی ترین پیشرانه‌ی ۲ لیتری در تاریخ ب ام و استفاده می‌کند. پیشرانه‌ی ۲ لیتری و توربوی این خودرو که ۴ سیلندر دارد قادر است تا ۳۰۶ اسب بخار نیرو تولید کند. این پیشرانه‌ جایگزین پیشرانه‌ی ۳ لیتری ۶ سیلندر نسل قبل شده است. این نسخه‌ی ب ام و به همراه جعبه دنده‌ی ۸ سرعته‌ی خودکار، سیستم چهار چرخ متحرک اکس درایو، دیفرانسیل لغزش محدود در جلو، سیستم تعلیق ام اسپرت، و همچنین فرمان و ترمز ام عرضه می‌شود. تقسیم وزن سری ۱ در این مدل به صورت کاملا مساوی بین دو محور صورت گرفته است. این مدل رقیب خودروهایی همچون آئودی اس ۳، فولکس واگن گلف آر، و مرسدس بنز ای ۳۵ آ ام گ محسوب می‌شود. 
جعبه دنده‌های قابل سفارش برای این خودرو به جز نسخه‌ی ۸ سرعته، یک جعبه دنده‌ی دستی ۶ سرعته، و۷ سرعته‌ی دو کلاچه خودکار می‌باشند. همچنین در تمامی مدل‌ها سیستم تعلیق عقب از نوع چند اتصاله است.

به جز نسخه‌ی ام این خودرو رقیب خودروهایی همچون آئودی ای ۳، مرسدس بنز سی ال ای و فولکس واگن گلف محسوب می‌شود و باید دید که آیا این آلمانی خوش استایل می‌تواند از پس دیگر رقبای آلمانی خود برآید یا خیر.