بازار خودروی کشور به قدری آشفته است که هر تازه واردی به راحتی میتواند خودروهایش را به فروش برساند. یکی از آخرین تازه واردان به بازار ایران خودروساز گمنام، نوپا و تازه کاری به نام بیسو است.
بیسو
بیسو برند تازه کاری است که از همکاری دو خودروساز دیگر چین، بایک و یینگسانگ، بوجود آمده است و هدف این برند تولید کراس اوور و ام پی وی است و در حال حاضر نیز دو کراس اوور به نامهای تی ۵ و تی ۳ و یک ام پی وی به نام ام ۳ را در سبد محصولات خود دارد. در واقع تیسو حاصل جوینت ونچر میان بایک و یینگسیانگ چین است. برند دیگری نیز بر اثر این همکاری بوجحود آمده است که هوانسو نام دارد. فعالیت این دو برند مشابه یکدیگر است و هر دو در زمینهی مشابهی فعالیت میکنند. پلتفرم خودروهای بیسو با پلتفرم خودروهای هوانسو مشترک است.
در ایران بیسو توسط سیف خودرو مونتاژ میشود. سیف خودرو که پس از تحریمها قصد وارد کردن خودروهای برند سوبارو را داشت پس از آن که به دلیل بازگشت مجدد تحریمها نتوانست هدف خود را محقق کند به سراغ خودروساز نوپاییی به نام بیسو رفت. سیف خودرو در مونتاژ خودروهای این برند با مرتب خودرو، برند قدیمی ایرانی که پاژن (لند روور) را تولید میکرد، همکاری میکند و خودروهای برند بیسو را در خط تولید پاژن مونتاژ میکند.
بیسو تی ۵ و تی ۳
اگر گذرتان به اتوبانهای بزرگ تهران افتاده باشد احتمالا بیلبوردهای تبلیغاتی بیسو را دیدهاید. سیف خودرو این دو کراس اوور را با شعار شاسی بلند لوکس اقتصادی به مردم معرفی میکند. سوالی که این جا ممکن است برای افراد پیش بیاید این است که چطور که محصول میتواند هم اقتصادی باشد و هم لوکس ؟ آیا بیسو به روشی دست یافته است که کیفیت ساخت و مواد با کیفیت را ارزان به دست بیاورد؟ در جواب سوال دوم باید بگوییم که با توجه به سابقهی بسیار کوتاه بیسو در خودروسازی چنین کاری غیر ممکن به نظر میرسد. شاید خودروسازی همچون تویوتا و یا فولکس واگن به دلیل سابقهی بسیار طولانی در تولید خودرو بتوانند مواد اولیه را ارزان بخرند و این که بتوانند در تولید خودرو آن قدر بهینه عمل کنند که کیفیتی مشابه با برندهای لوکس تر را با قیمتی پایین تر عرضه کنند اما بی شک این اتفاق برای یک خودروساز کوچک امکان پذیر نیست. در جواب سوال اول هم باید بگوییم که بخشی از لوکس بودن یک محصول به قیمت آن برمیگردد و اگر یک محصول اقتصادی باشد، حتی اگر بسیار با کیفیت باشد، نمیتواند همزمان لقب لوکس هم داشته باشد.
در نقطهی مقابل باید بگوییم که با توجه به این که بیسو یک برند جدید است شاید در اولین تجربهی خودروسازی خود حاشیهی سود بسیار اندکی را برای خود در نظر گرفته باشد و سعی کرده باشد در مقابل مبلغ پرداختی کیفیت خوبی را در خودروهای خود ارائه بدهد. نکتهی قابل تقدیر دیگر در این خودرو این است که سیف خودرو با مونتاژ کردن این خودرو آن هم در خط تولید از کار افتادهی مرتب خودرو قدمی قابل تقدیر در راستای ارتقای وضعیت آشفتهی صنعت خودرو در ایران برداشته است چرا که به جای مونتاژ، سیف خودرو میتوانست مانند بسیاری از شرکتهای خودرویی دیگر محصولات بیسو را به صورت آماده وارد کند و به فروش برساند.
بیسو تی ۵
بیسو تی ۵ یک کراس اوور سایز متوسط است که در بازار داخلی با دیگر برادران چینی خود مانند جک اس ۵، بی وا دی اس ۶ و اس ۷، فوتون ساوانا، و چری تیگو ۷ باید رقابت کند. البته این خودرو کمی از جک اس ۵ و تیگو ۷ بزرگ تر است اما به هر حال رقبای چینی موجود در بازار ایران همین خودروها هستند.
تی ۵ خودرویی کشیده است و با ۴.۷ طول یکی از بزرگ ترین کراس اوورهای چینی بازار محسوب میشود. البته این کشیده بودن منجر به این شده است که این خودرو بتواند ۳ ردیف صندلی را به راحتی در خود جای دهد و از این نظر برتری خاصی به سایر رقبای خود دارد. ردیف سون صندلیهای این خودرو تقریبا تمام صندوق بار آن را اشغال میکنند و در صورتی که بخواهید صندوق بار بزرگی داشته باشید میتوانید صندلیهای ردیف سوم و حتی ردیف دوم آن را بخوابانید. کیفیت ساخت ادوات این خودرو در سطح قابل قبولی قرار دارد و از این لحاظ با محصول به نسبت خوب چینیها بی وای دی اس ۷ قابل رقابت است.
این خودرو از تجهیزات رفاهی و امکانات زیادی هم برخوردار است و از این حیث چیزی از رقبای خود کم ندارد. سانروف پانوراما، آینههای برقی مجهز به گرم کن داخلی، سیستم سرگرمی و اطلاعاتی با صفحه نمایش ۹ اینچی مجهز به بلوتوث، تودوزی و رودری با چرم مصنوعی، ۸ ایربگ، صندلیهای مجهز به گرم کن (ردیف جلو)، دوربین ۳۶۰ درجه، فرمان برقی، سیستم تهویه مطبوع خودکار با کانال خروجی برای ردیف دوم و سوم، صندوق عقب برقی، سیستم هشدار خروج از خط، سیستم هشدار نقاط کور، ترمز دیسکی برای هر چهار چرخ و آینهی وسطی الکتروکرومیک از جمله امکانات این خودرو به شمار میروند.
اتاق تی ۵ از نظر طراحی و کیفیت ساخت در سطح محصولات خوب چینیها مانند بی وا دی قرار میگیرد. این اتاق همچنین به یک صفحه نمایش کوچک پشت فرمان و همچنین فرمان دی شکل مجهز است که ظاهر نسبتا خوبی را به آن میبخشد.
از نظر طراحی خودروی بزرگ چینی آن چنان جذاب نیست. این خودرو در نمای جلویی به چراغهای بسیار بزرگی مجهز است که به ورودی هوای بزرگ آن متصل شده است. در مرکز این ورودی هوای بزرگ لوگوی این شرکت قرار دارد که مانند بسیاری از چینیها این لوگو صرفا نام این خودرو ساز است که در یک قاب قرار گرفته است و از قرار معلوم شرکت چینی هنوز فرصت نکرده است تا یک لوگو طراحی کند. با توجه به شعار تبلیغاتی این خودرو که به لوکس بودن آن اشاره میکند.
نمای جلویی این خوردو پر است از قطعات سیاه پلاستیکی که بی شک به این ظاهر این قسمت خودرو آسیب زدهاند.
در نمای جانبی بیش از هر چیز کشیده بودن این خودرو جلب توجه میکند. هرچند که در این نما طول زیاد خودرو کمی نازیباست اما این طولانی بودن و حالت مینی بوس گونهی این خودرو نوید فضای کافی برای هر ۳ ردیف صندلی این خودرو را میدهد. نکته جالب دیگر این نما پنجرهی به نسبت بزرگ ردیف سوم صندلیهاست. در نمای جانبی این خودرو یک خط تیز از روی دستگیرههای در عبور کرده است که این خط به همراه برآمدگی ملایم گلگیرها خالتی خوبی را به این قسمت بخشیده است. شاید بزرگ ترین مشکل نمای جانبی رینگ و لاستیکهای کوچک این خودرو باشند. با وجود این که رینگهای این خودرو ۱۷ اینچی هستند اما کماکان در مقابل بدنهی عظیم آن کوچک به نظر میرسند.
نمای پشتی این خودرو هم به نسبت ساده است. در قسمت میانی این نما رچاغهای این خودرو قرار گرفتهاند که بی شباهت به رنو کولئوس و میتسوبیشی اوتلندر نیستند. در این نما خبری از لوگوی خودرو نیست و لوگو جای خود را به لوگو تایپ بسیار بزرگ بیسو اتو (Bisu Auto) داده است.
درون قلب این خودروی ۱.۷ تنی یک پیشرانهی ۱.۵ لیتری توربو قرار دارد که ۱۵۰ اسب بخار نیرو و ۲۱۵ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. این پیشرانه ضعیف در کنار یک جعبه دندهی ۸ سرعتهی خودکار قرار گرفته است که نیروی پیشرانه را به چرخهای جلو منتقل میکند. بی شک پیشرانهی ضعیف این خودروی سنگین وزن پاشنهی آشیل این خودرو خواهد بود. پیشرانهی این خودرو در حالی فقط ۱۵۰ اسب بخار نیرو تولید میکنند که وزن این خودرو از دنا پلاس توربو که آن هم ۱۵۰ اسب بخار نیرو تولید میکند نزدیک ۵۰۰ کیلوگرم بیشتر است. هرچند که خریداران این خودرو این خودرو را با هدف شتابگیریهای سنگین خریداری نمیکنند اما با این وجود به نظر نمیرسد که این پیشرانه در سواریهای معمول هم عملکرد خوبی داشته باشد.
تا لحظهی نگارش این مقاله بیسو ۵ هنوز به خریدارانش تحویل داده نشده است اما میتوان گفت که این خودرو یک چینی به نسبت خوش ساخت و کند است و از امکانات خوبی هم برخوردار است.
بیسو ۳
بیسو تی ۳ یک کراس اوور کوچک است که در ردهی خودروهایی مانند جک اس ۳، چانگان سی اس ۳۵ و هاوال اچ ۲ قرار میگیرد.
این خودرو را میتوانیم در کل نسخهی کوچک تر برادر بزرگ ترش تی ۵ بدانیم چرا که رویکرد سازندهی این خودرو در این خودرو هم مشابه با تی ۵ بوده است. در این خودرو هم ظاهری متوسط رو به پایین در کنار امکانات رفاهی و ایمنی خوب و البته پیشرانهی ضعیف قرار رگفته است.
تجهیزات ایمنی و رفاهی این خودرو در سطح خوبی قرار دارد. سانروف پانوراما، ترمز چهار چرخ دیسکی، فرمان برقی، کروز کنترل، آینهی الکتروکرومیک، دریچهی سیستم تهویه مطبوع برای سرنشینان عقب، سیستم رگرمی و اطلاعاتی با صفحه نمایش ۹ اینچی، و بسیاری از امکانات دیگر است که از این نظر کاملا قابل قبول است.
از نظر طراحی تی ۳ درست مانند برادر بزرگ تر خود خودرویی متوسط رو به پایین است. با این وجود باید بگوییم که طراحی تی ۳ نسبت به تی ۵ کمی جسورانه تر صورت گرفته است. نمای جلویی این خودرو از همان قاعدهی کلی تی ۵ تبعیت میکند به این صورت که چراغهای بزرگ این خودرو به ورودی هوای اصلی متصل شدهاند. این چراغها به نسبت تی ۵ از طراحی بهتری برخوردارند.
در نمای جانبی اولین چیزی که توجه بیننده را به خودش جلب میکند رنگامیزی ستون ای این خودرو است که به رنگ سیاه است که حالتی یکپارچه به جلوی خودرو بخشیده است. این خودرو این قابلیت را دارد که سقف آن به رنگ دیگری رنگامیزی شود. درست مانند تی ۵ رینگ و لاستیک تی ۳ هم با وجود سایز ۱۶ اینچی در مقابل بدنه کوچک به نظر میرسند. این عدم تناسب بین رینگ و بدنهی این خودرو البته به دلیل وجود فلاپ پلاستیکی دور گلگیر هم تشدید شده است.
نمای پشتی این خودرو کوچک شده و جذاب شدهی نمای پشتی تی ۵ است با این تفاوت که دو چراغ قرمز بزرگ نه چندان جذاب در سپر آن قرار گرفتهآند. بر خلاف تی ۵ در سپر این خودرو یک جفت اگزوز غیر واقعی هم وجود دارند.
تی ۳ با وجود این که خودروی کوچکی است ۱.۴ تن وزن دارد و تنها ۳۰۰ کیلوگرم از تی ۵ سبک تر است. با وجود این جثهی ۱۴۰۰ کیلوگرمی قوای محرکهی این خودرو یک پیشرانهی توربوی ۱.۳ لیتری است که تنها ۱۳۰ اسب بخار نیرو و ۱۸۵ نیوتن متر گشتاور تولید میکند. این پیشرانهی ضعیف نیروی خود را از طریق یک جعبه دندهی سی وی تی به چرخهای جلو میفرستد. مانند تی ۵ این خودرو هم هیچ نسخهی چهار چرخ متحرکی ندارد.
سواری این خودرو چندان چابک و پر سرعت نیست و به دلیل وزن بالای خودرو و پیشرانهی کم قدرت میتوانیم بگوییم که با خودرویی کاملا معمولی طرف هستیم. به لطف جعبه دندهی سی وی تی این خودرو شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت این خودرو حدود ۱۲ ثانیه است که آن چنان بد به نظر نمیرسد.
کلام آخر
بیسو از حروف اول کلمات بهتر، هوشمند، سرعت و ارتقا است (BISU: Better Intelligent Speed Upgrade). با توجه به خودروهای این خودروساز نوپای چینی نمیتوانیم هیچکدام از پارامتراهای این اسم عجیب را پیدا کنیم. پیشرانهی این دو خودرو نسخههای توربوشارژر دار هستند که هم خبر خوبی است و هم خبر بد. خبر بد از این جهت که نمیتوان به یک پیشرانهی توربوی چینی اعتماد کرد چرا که ممکن است به دلیل ساخت نه چندان دقیق دچار مشکلات زیاد شود. خبر خوب هم از این جهت که اگر این پیشرانهها توربو نبودند احتمالا نیروی موتور این دو خودرو زیر ۱۲۰ اسب بخار بود. از نظر پیشرانه به هیچ وجه نمیتوان نمرهی قبولی به این دو خودرو داد و فقط میتوانیم منتظر بمانیم و ببینیم که این پیشرانهها میتوانند در دراز مدت کم استهلاک باقی بمانند یا خیر.
از نظر طراحی هم باید بگوییم که طراحی این دو خودرو در سطح متوسط رو به پایین قرار میگیرند اما میتوان به سختی با آنها کنار آمد.
از نظر مسائل ایمنی هم تا این لحظه خبری از تعداد ستارههای ایمنی این دو خودرو در موسسات اروپایی نیست و مشخص نیست که این دو خودرو تا چه حد حافظ جان سرنشینان خود هستند.
در کل باید بگوییم که بیسوها، چینیهایی پر امکانات و نه چندان جذاب هستند که در صورت برطرف شدن مشکلات اقتصادی میتوانند به دلیل قیمت مناسبی که دارند به فروش خوبی دست پیدا کنند.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.