مرسدس بنز همواره تلاش کرده است تا یک کوپهی اسپرت در سبد محصولات خود داشته باشد. اگر نگاهی به تاریخ پر شکوه این کمپانی فوق العاده بیاندازیم با خودروهایی همچون ۳۰۰ اس ال با آن درهای پروانهای شکلش، مرسدس بنز اس ال آر مک لارن، خودرویی که به صورت مشترک با مک لارن طراحی شده بود و البته اس ال اس (درهای این خودرو هم به صورت پروانهای باز میشده است) روبرو میشویم. تمامی این خودروها در زمان خود بسیار جذاب بودهاند. البته هیچ کدام از این خودروها از لحاظ توانایی فنی و طراحی در حد و اندازهی خودروهای اسپرت فراری و یا نسخهی پر قدرت ۹۱۱ نبودهاند. شاید کوپههای اسپرت مرسدس بنز در بالاترین سطح ممکن قرار نداشته باشند اما بدون شک از لحاظ کیفیت ساخت، ماندگاری طولانی مدت و همچنین بهرمند بودن از بسیاری از امکانات همواره یکی از بهترینها بودهاند. البته باید بگوییم که هیچ کدام از این کوپهها هیچ گاه در حد پورشه ۹۱۱ نبودهاند.
آ ام گ جی تی در بازار با رقبای بسیار زیادی باید دست و پنجه نرم کند چرا که با وجود گران بودن خودروهای این کلاس باز هم کلاس اشباعی محسوب میشود. به طور خلاصه مهم ترین رقبای مرسدس بنز آ ام گ جی تی خودروهای پورشه ۹۱۱، لکسوس ال سی، آئودی آر ۸، مک لارن ۷۲۰ اس، فراری اف ۸ پورتوفینو، لامبورگینی هوراکان، آکورا ان اس اکس و جگوار اف تایپ هستند.
در گذشته باور رایجی بین بسیاری از مردم وجود داشت که در صنعت خودرو بیشتر به معنای بهتر است. به طور مثال زیاد میشنیدیم که خودروها توسط مردم با حجم موتورهایشان و یا تعداد سیلندرهایشان مقایسه میشوند. البته حجم موتور و تعداد سیلندر چندان هم بی ربط با قوای پیشرانه نیست و حتی میتوان گفت که ارتباط مستقیمی بین این پارامترها وجود دارد. اما باید به این نکته هم اشاره کنیم که این پارامترها تنها پارامترهای موجود نیستند و مسائل بسیار زیادی در عملکرد خوب یک پیشرانه دخیل هستند. اگر نگاهی به پیشرانههای دو کوپهی اخیر مرسدس بنز بیاندازیم متوجه خواهیم شد که هر دو از پیشرانههای وی شکل ۸ سیلندر استفاده میکنند با این تفاوت که موتور اس ال اس ۶.۲ لیتر حجم دارد و به صورت طبیعی تنفس میکند و موتور آ ام گ جی تی ۴ لیتر حجم دارد و از وجود توربوشارژر بهره میبرد. مسائل فنی دقیق مربوط به این پیشرانه را در قسمت قوای فنی بررسی خواهیم کرد اما به طور خلاصه باید بگوییم که پیشرانهی کوچک تر آامگ جی تی عملکرد بسیار بهتری به نسبت پیشرانهی ۶.۲ لیتری اس ال اس دارد. البته سیاست کاهش حجم پیشرانه و استفاده از توربوشارژر و یا استفاده از سیستمهای الکترونیک تنها توسط مرسدس بنز اتخاذ نشده است و تقریبا تمام خودروسازان بزرگ به استفاده از پیشرانههای کوچک تر و بهینه تر روی آوردهاند. به عنوان نمونه ما دیگر شاهد یک ب ام و ام ۳ با یک پیشرانهی ۸ سیلندر نیستیم و یا بی ام و ام ۵ دیگر مانند گذشته به پیشرانهی ۱۰ سیلندر مجهز نیست ولی هر دوی این خودروها با پیشرانهی جدیدشان که ۲ سیلندر کمتر دارد هم سریع تر هستند، هم بهینه تر و حتی شاید بتوان گفت در رانندگی هیجان انگیز تر. شاید دنیا در حال حرکت به سمت خودروهای الکتریکی باشد اما باید بگوییم که هنوز هم پیشرانههای فسیلی پتانسیلهای بالایی دارند.
مرسدس آ ام گ جی تی
اگر کمی به گذشته برگردیم و نگاهی دقیق به اس ال اس بیاندازیم متوجه میشویم که طراحی این خودرو هم با شکوه است و هم عجیب و غریب. برای پی بردن به این موضوع کافی است تا نگاهی به شکل جلو پنجره و یا شیوهی درهای آن بیاندازید. این خودروی خاص که با الهام از مرسدس بنز ۳۰۰ اس ال محصول سال ۱۹۵۴ طراحی شده بود به واقع یکی از خاص ترین و جذاب ترین خودروهای زمان خودش بوده است. این خودروی جذاب بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ بر روی خط تولید قرار داشت و طی این سالها نسخهی مختلفی از آن نظیر بلک سری (Black Series) ، جی تی و حتی یک نسخهی الکتریکی از آن هم به تولید رسید. قوی ترین نسخهی بنزینی این خودرو یعنی بلک سری قادر بود تا ۶۲۲ اسب بخار نیرو تولید کند. با این وجود این خودرو قوی ترین نسخهی اس ال اس نبود چرا که نسخهي الکتریکی این خودرو قادر بود تا ۸۰۵ اسب بخار نیرو تولید کند. البته این مدل برقی خودرویی نبود که بتوان از آن به معنای واقعی استفاده کرد چرا که به دلیل ظرفیت بسیار پایین باتریهای آن و همچنین پر مصرف بودن موتورهای الکتریکی آن، مدت زمان کوتاهی قابل استفاده بود.
در سال ۲۰۱۵ مرسدس تصمیم گرفت تا کوپهی محبوب و عجیبش را با نسخهای ساده تر جایگزین کند. این جایگزین آ ام گ جی تی نام داشت. این خودرو به نسبت اس ال اس رام تر و ساده تر به نظر میرسید. به عنوان مثال درهای جی تی بر خلاف اس ال اس به صورت پروانهای باز نمیشدند و مانند خودروهای معمول طراحی شده بودند. از دیگر تغییرات این خودرو به نسبت اس ال اس موتور کوچک تر آن بود که عملکردی بسیار بهتر داشت. این خودرو دومین (اولین خودرو اس ال اس بوده است) ماشینی بود که به صورت کامل توسط مرسدس بنز طراحی شده بود. یکی از نکات جالب طراحی این خودرو این است که تیم مرسدس و آ ام گ با رانندهی معروف فرمول ۱، لوئیس همیلتون، در توسعهی این خودرو همکاری کردهاند تا مطمئن شوند که در این خودرو کمی هم روح فرمول ۱ دمیده شود.
طراحی
طراحی این خودرو بسیار رام تر و نرم از تر اس ال اس صورت گرفته است. در این خودرو دیگر خبری از سنت شکنیهای اس ال اس نیست. البته این موضوع به این معنی نیست که این خودرو طراحی جذابی ندارد چرا که این طراحی در کمال سادگی از حذابیت بسیار بالایی برخوردار است. تمامی خطوط و زاویهها در این خودرو سیال و روان هستند که باعث شده است ظاهر کلی این خودرو بسیار دلچسب باشد. کابین این خودرو هم به سان تمامی مرسدس بنز ها یک اتاق لوکس تمام عیار است. البته این اتاق کمی به سنبت اتاقهای جدید مرسدس بنز قدیمی به نظر میرسد. به طور مثال در این اتاق خبری از مانیتور بزرگ پشت فرمان مدل اس نیست.
طراحی خارجی
اصلی ترین المان نمای جلویی این خودرو بی شک ورودی هوای اصلی آن است که با میلههای کرومی ضخیم عمودی پوشیده شدهاند. این میلهها حالتی بسیار تهاجمی به این نما بخشیدهاند. در مرکز این ورودی هوای اصلی لوگوی بزرگ مرسدس بنز قرار دارد و در دو گوشهی بالایی آن هم چراغهای قطرهای شکل این خودروی جذاب. بر روی کاپوت این خودرو دو خط تیز و محو قرار دارند که باعث خشن به نظر رسیدن این نما شدهاند.
در قسمت جانبی چیزی که بیش از همه توجه بیننده را به خودش جلب میکند شیب سقف این خودرو است. در این قسمت پس از عبور از کاپوت بسیار کشیدهی این خودرو به شیشهی جلو میرسیم و پس از آن به سقف خودرو که به سرعت به انتهای خودرو ختم میشود. این طراحی حالتی خاص و سیال را به این خودرو بخشیده است.
در قسمت پشتی این خودرو چراغهای اصلی این خودرو قرار دارند که طراحی بسیار باریک و سادهای دارند. همین طراحی ساده باعث شده است تا این نما به سان بسیاری از خودروهای اسپرت دیگر شلوغ و آشفته نباشد. در قسمت پایین این نما هم دو اگزوز مستطیلی شکل این خودرو قرار دارند که در هماهنگی کامل با سایر اجزای این خودرو قرار دارند. در نسخهی جی تی آر در این قسمت یک بالهی بسیار بزرگ مشکی هم قرار دارد که جذابیت پشت این خودرو را دوچندان کرده است.
نسبتهای بدنهی این خودرو همان نسبتهای اس ال اس است. در این خودرو با همان کاپوت کشیده اس ال اس و همان سقف جذاب روبرو هستیم اما این بار همه چیز خیلی ساده تر و مدرن تر در جای خود قرار گرفته اند که باعث شده است این خودرو بیشتر شبیه به یک خودروی جدید شود.
طراحی داخلی
کابین این خودرو درست مانند تمامی مرسدس ها بینهایت شیک و جذاب است. در این کابین همه چیز به رنگ مشکی است به جز دو عنصر، یکی کلید استارت خودرو و دیگر پیچ تنظیم کنترل کشش. زبان طراحی در این کابین همان زبان طراحی سایر مرسدس ها است اما بدون شک این کابین به مدرنی جدید ترین محصولات مرسدس و یا جدید ترین خودروهای اسپرت این کلاس نیست. به عنوان مثال در پشت فرمان این خودرو صرفا یک مانیتور کوچک قرار دارد و خبری از مانیتورهای عظیم الجثهی اس کلاس و یا ای کلاس نیست.
در کل نمیتوان ایراد خاصی به این کابین گرفت چرا که از لحاظ کیفیت ساخت در سطح بسیار بالایی قرار دارد و همچنین با توجه به طراحی اولیهی آن که حداقل ۵ سال پیش صورت گرفته است نمیتوان مدرن نبودن آن را یک ایراد بر شمرد.
قوای فنی
مرسدس آ ام گ جی تی در تیپ های مختلفی تولید میشود. این تیپ ها شامل جی تی، جی تی اس (GT S)، جی تی سی (GT C) و جی تی آر (GT R) (البته تمامی این نسخهها به صورت رودستر هم قابل سفارش هستند.). این خودروها به همین ترتیبی که نوشتهایم قوی تر میشوند به این صورت که مدل جی تی ضعیف ترین و مدل جی تی آر قدرتمند ترین مدل این خودرو محسوب میشود (یک نسخهی بهینه تر از جی تی آر به نام جی تی آر پرو که در پیست مسابقه توسعه یافته است هم به تازگی توسط مرسدس معرفی شده است. ). تمامی مدلهای جی تی به همان پیشرانهی فوق العادهی توئین توربوی وی شکل ۴ لیتری ۸ سیلندر آ ام گ مجهز هستند. این پیشرانهی دست ساز یک تفاوت اساسی با سیار پیشرانهها دارد و آن هم این است که توربوشارژهای آن در مرکز آن قرار گرفته اند که این موضوع باعث بهینه تر شدن عملکردشان میشود. این پیشرانه در ضعیف ترین حالت خود یعنی در مدل جی تی قادر است تا ۴۷۶ اسب بخار نیرو ۶۳۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند. اعداد و ارقام این پیشرانه در نسخهی جی تی آر ارتقای قابل توجهی پیدا می کنند به طوری که این پیشرانه قادر خواهد بود تا ۵۸۵ اسب بخار نیرو ۷۰۰ نیوتن متر گشتاور تولید کند. کند ترین تیپ جی تی به ۴ ثانیه زمان برای رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت احتیاج دارد و در سریع ترین نسخهی خود این زمان به ۳.۶ ثاینه تقلیل پیدا میکند. علاوه بر این اعداد و ارقام جذاب این پیشرانهی دست ساز بسیار خوش صداست. کافی است آن را در حالت مسابقهای قرار دهید تا از صدای بم و گیرای آن لذت ببرید.
تمامی مدلهای جی تی به یک جعبه دندهی ۷ سرعتهی دو کلاچهی خودکار مجهز هستند. از نکات جالب این جعبه دنده عملکرد بسیار نرم آن حتی در سرعتهای پایین است. این جعبه دنده بر خلاف بسیاری از جعبه دندههای خودروهای اسپرت میتواند بدون ضربه زدن به تعویض دنده حتی در سرعتهای پایین بپردازد. یکی از قسمتهای اس ال اس که بدون شک از نقاط ضعف آن به حساب میآمد سیستم فرمان پذیری نه چندان دقیق آن بود. این ضعف در خودروی جدید به صورت کامل برطرف شده و حالا آ ام گ جی تی به یکی از دقیق ترین فرمانهای خودروهای اسپرت مجهز است.
سواری این خودرو بسیار جذاب و دقیق است. این خودرو برعکس بسیاری از خودروهای ایتالیایی افسار گسیخته نیست و مانند یک اسب رام تحت فرمان رانندهی خودش است (البته این نکته لزوما یک امتیاز محسوب نمیشود.).
کلام آخر
مرسدس بنز آ ام گ جی تی دومین خودرو کوپهی اسپرتی است که از صفر تا صد توسط مرسدس بنز توسعه داده شده است. آ ام گ جی تی جایگزینی شایسته برای اس ال اس افسانهای است و تقریبا در تمامی زمینهها بهبودهای قابل توجهی را نسبت به این خودرو تجربه کرده است.
بر خلاف بسیاری از خودروهای مرسدس این خودرو ا ارزش بسیار بالایی به نسبت قیمتش برخوردار است. آستانهی قیمت این خودرو برای مدل جی تی ۱۱۳ هزار دلار است. این قیمت برای مدل جی تی آر به ۱۵۷ هزار دلار میرسد اما با این وجود این مبلغ به نسبت برخی از خودروهای این کلاس نظیر هوراکان و یا اف ۸ پورتوفینو بسیار پایین ار است.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.