مقایسه  کیا اسپورتیج با میتسوبیشی ASX

مدتی است که بازار خودروهای SUV سایز کوچک داغ شده و خریداران به سوی خرید این کلاس از خودروها هجوم آورده اند. بیشتر خودروسازان نیز برای تامین نیازهای این بازار داغ و بسیار رقابتی، دست به طراحی و ساخت خودروهای شاسی بلند سایز کوچک و متوسط زده اند. در این نوشته به معرفی و بررسی دو نمونه محبوب و موفق از این خودروها یعنی کیا اسپورتیج (Kia Sportage) مدل 2014 و میتسوبیشی ASX خواهیم پرداخت.
کیا اسپورتیج و میتسوبیشی ASX هر دو در بین دو کلاس خودروهای شاسی بلند سایز کوچک و سایز متوسط قرار می گیرند. همچنین هر دو این خودروها نیز در بازه قیمتی نزدیک به خودرو های شاسی بلند سایز متوسط و دو دیفرانسیلی مانند تویوتا RAV4 و نیسان X-Trail قرار می گیرند. با وجود اینکه سایز دو خودرو مورد آزمایش ما نسبتا کوچک است اما از امکاناتی استفاده می کنند که در خودروهای یک کلاس بالاتر از این خودروها وجود دارد.
هم شرکت میتسوبیشی و هم شرکت کیا به تازگی خودروهای خود را به روز کرده اند. این یکی از دلایلی است که موجب شده این دو خودرو را برای مقایسه انتخاب نماییم تا با بررسی توانایی ها و قابلیت های موجود در آنها، نمونه برتر را معرفی نماییم. میتسوبیشی ASX نسبت به نسل قبلی خود تغییرات زیادی کرده است. از نمونه این تغییرات می توان به طراحی جدید سپرهای بخش جلویی خودرو به همراه چراغ های جذاب و زیبای روشنایی در روز (Daytime Running Lights یا DRL) مجهز به لامپ های LED اشاره کرد. رینگ های آلیاژی 17 اینچ، سنسورهای دنده عقب برای پارک و دوربین دنده عقب از دیگر امکانات نسل جدید میتسوبیشی ASX در مدل های پایه و استاندارد هستند.
کیا اسپورتیج نیز نسبت به مدل سال قبل شاهد تغییراتی اندکی بوده و ظاهر آن اندکی به روز شده است. جلو پنجره این خودرو نیز در مدل جدید دچار تغییرات مختصری شده و همچنین چراغ های عقب و طراحی رینگ های این خودرو نیز تغییر کرده اند. این دو خودرو در زمینه مدل ها و تیپ های خود نیز شباهت های زیادی با همدیگر دارند. هر دو خودرو مجهز به تزئینات و روکش های چرمی  بوده و از رینگ های 17 اینچی آلیاژی، سیستم چند رسانه ای مجهز به صفحه نمایش لمسی 7 اینچی، دوربین دنده عقب، سیستم ناوبری ماهواره ای (GPS) و آیینه وسط با قابلیت تنظیم نور خودکار استفاده می کنند.
از امکاناتی که تنها در میتسوبیشی ASX وجود داشته می توان به سیستم الکترونیکی تنظیم صندلی راننده، صندلی های مجهز به گرم کن در بخش جلو، قابلیت ورود به خودرو بدون استفاده از کلید (Keyless)، قابلیت روشن و خاموش کردن موتور بوسیله دکمه و بدون نیاز به کلید، ورودی کارت حافظه SD  در سیستم صوتی و چند رسانه ای، قابلیت کنترل سیستم تلفن همراه با استفاده از فرمان های صوتی، سقف بسیار بزرگ و پانوراما شیشه ای و چراغ های داخلی کابین مجهز به لامپ های LED اشاره کرد.
ویژگی های موجود در کیا اسپورتیج نیز مناسب و قابل قبول بوده و به شرح زیر است. این خودرو به لاستیک زاپاس در سایز اصلی و با رینگ استاندارد، سنسورهای پارک در جلو و عقب (بر خلاف میتسوبیشی ASX که تنها در بخش عقبی از این قابلیت برخوردار است)، سیستم تهویه مطبوع دوگانه اتوماتیک، سیستم صوتی حرفه ای ساخت شرکت اینفینیتی (Infinity) همراه با ساب ووفر و آمپلی فایر مجهز شده است. هر دو این خودروها موفق به کسب 5 ستاره ایمنی در هنگام تصادفات شده اند. کیا اسپورتیج مجهز به شش کیسه هوا ( دو عدد در جلو، دو عدد در بخش در های جلو و دو ردیف ایربگ پرده ای جانبی) شده است؛ در صورتیکه میتسوبیشی ASX یک ایربگ جداگانه نیز برای زانوی راننده در نظر گرفته و تعداد کیسه های هوای این خودرو را به عدد هفت رسانده است.
موتور در نظر گرفته شده برای کیا اسپورتیج یک موتور 2 لیتری  سیلندر توربو دیزل بوده که توانایی تولید نیرویی معادل 181 اسب بخار در دور موتور 4000 RPM را داشته و گشتاور تولید آن نیز که در بازه دور موتورهای 1800 RPM تا 2500 RPM در اختیار راننده قرار می گیرد، معادل 392 نیوتون متر است. این موتور در بیشتر شرایط عملکردی نرم و آرام دارد. نیروی تولید موتور آن نیز توسط یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک به چرخ ها منتقل می گردد. این سیستم انتقال قدرت که پیش از این به عنوان یکی از نقاط برجسته این نسل از کیا اسپورتیج بحساب می آمد، در مدل مورد آزمایش ما عملکرد خوبی نداشت و با اندکی ضربه و تاخیر اقدام به تعویض دنده ها می نمود.
میتسوبیشی ASX از یک موتور 4 سیلندر 2.2 لیتری توربو دیزل استفاده می کند. این موتور با وجود بزرگ تر بودن نیرو و گشتاور کمتری را نسبت به کیا اسپورتیج  خود تولید می کند. این موتور توانایی تولید نیرویی معادل 147 اسب بخار در دور موتور 3500 RPM و گشتاور 360 نیوتون متر دارد. در سیستم توربوی این خودرو اندکی تاخیر وجود دارد. وزن میتسوبیشی ASX نیز در حدود 1530 کیلوگرم بوده که در حدود 50 کیلوگرم سبک تر از کیا اسپورتیج 1580 است. عملکرد جعبه دنده میتسوبیشی ASX  در استفاده از گشتاور تولیدی موتور بهتر از رقیب خود بوده و در مجموع دنده ها نرم تر و ملایم تر از آن تعویض می گردند. اهرم های تعویض دنده نیز بر روی غربیلک فرمان وجود داشته ولی عملکرد و دقت آنها مناسب ارزیابی نمی گردد.
برای ارزیابی مصرف سوخت این دو خودرو نیز دو مسیر ترکیبی را در نظر گرفتیم. این مسیر شامل یک بخش درون شهری و یک بخش در بزرگراه بود. در این آزمون، مصرف سوخت میتسوبیشی ASX معادل 6.9 لیتر در هر صد کیلومتر بود و مصرف سوخت کیا اسپورتیج نیز معادل 8.1 لیتر در هر 100 کیلومتر برآورد شد.
عملکرد کیا اسپورتیج در سرعت های بالا و مسیرهای بزرگراهی مناسب نبود. بطوریکه این خودرو در هنگام مواجه با دست اندازها و پستی بلندی های موجود در جاده اندکی غیز قابل کنترل نشان می داد و بخش عقبی این خودرو تمایل به بلند شدن از زمین را داشت که این امر در سرعت های بالا موجب از دست رفتن کنترل و ایجاد حس آشفتگی می گردید. حرکت در درون شهر نیز با این خودرو با توجه به فنربندی سفت آن اندکی مشکل بود. چرخ ها نیز کوچک ترین نا همواری موجود را به بدنه و کابین انتقال داده و باعث لرزش آن می شدند. سواری با میتسوبیشی ASX به سختی سواری رقیب نبود اما این خودرو نیز در مواجهه با دست اندازها دچار لرزش می گردد. عملکرد فرمان آن نیز از رقیب خود ضعیف تر بوده و در مقایسه با فرمان حساس تر کیا اسپورتیج در مکانی پس از آن قرار می گیرد. یکی دیگر از نقاط ضعف میتسوبیشی ASX نیز وجود صداهای اضافی در کابین و لرزش و خشکی اتاق است.
هر دو این خودروها قابلیت انتقال قدرت به هر چهار چرخ (All Wheels Drive) را دارند. در روز انجام آزمون و با توجه به رطوبت هوا و مرطوب بودن سطح جاده، عملکرد میتسوبیشی ASX بر روی این سطوح لغزنده مناسب تر بود و حرکت آن بر روی این سطوح مرطوب با اطمینان بیشتری صورت می گرفت. البته بخش مهمی از این توانایی مربوط به تایر های نصب شده بر روی دو خودرو است. عملکرد تایرهای اسپرت مورد استفاده در میتسوبیشی ASX که ساخت شرکت تایر سازی دانلوپ (Dunlop) با طرح SP Sport بسیار بهتر بوده و به نسبت تایرهای هانکوک (Hankook) طرح Optima  مورد استفاده در کیا اسپورتیج از چسبندگی بهتری به سطح آسفالت برخوردار است.
میتسوبیشی ASX قابلیت تبدیل از حالت دو دیفرانسیل (2WD) به چهار چرخ متحرک (4WD) را در خود دارد و این خودرو قابلیت استفاده از حالت دو دیفرانسیل را تا سرعت 100 کیلومتر در ساعت دارد. گیربکس آن نیز به سه مدل رانندگی تک دیفرانسیل، دو دیفرانسیل خودکار بوسیله سنسورهای موجود برای تشخیص لغزندگی مسیر و حالت قفل دیفرانسیل که نیروی تولیدی موتور را به تمامی چرخ های منتقل می کند، مجهز شده است. اما این سیستم در کیا اسپورتیج به صورت کاملا اتوماتیک بوده و خودرو با توجه به لغزندگی و شرایط مسیر نحوه انتقال قدرت را شناسایی کرده و بین دو حالت تک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل، گزینه مناسب را انتخاب می نماید. در این خودرو هم قابلیت استفاده از قفل دیفرانسیل و دنده های کمکی وجود داشته و این خودرو به سیستم کنترل قدرت و سرعت در سربالایی ها نیز مجهز شده است. هر دو این خودروها به سیستم کمکی توقف بر روی سطوح شیبدار (Hill Hold System) و سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (Stability Control) نیز مجهز شده اند.
برای  کسانی که از این خودرو به منظور بالا رفتن از تپه ها و مسیرهای خاکی استفاده می کنند، گزینه مناسب تر میتسوبیشی ASX بوده که با فاصله 180 میلی متری از سطح زمین قابلیت های بیشتری نسبت به کیا اسپورتیج با فاصله 167 میلی متر از زمین دارد. اما در زمینه یدکی کشی کیا اسپورتیج از قابلیت های بیشتری نسبت به رقیب خود برخوردار شده است. این خودرو با استفاده از یک سیستم کنترل لغزش و سیستم ترمز مخصوص برای یدک کشی، توانای جابجایی بارهایی به وزن 1600 کیلوگرم را دارد. این رقم در میتسوبیشی ASX پایین تر بوده و این خودرو توانایی یدک کشی بارهایی تا حداکثر وزن 1400 کیلوگرم را دارد. میتسوبیشی ASX در همه ابعاد کوچک تر از رقیب خود است. این خودرو طولی برابر با 4300 میلی متر، پهنای 1770 میلی متر و ارتفاع 1620 میلی متر دارد. در حالیکه طول کیا اسپورتیج برابر با 4440 میلی متر بوده و عرض و ارتفاع آن نیز معادل 1860 میلی متر و 1640 میلی متر است. اما فاصله دو محور در میتسوبیشی ASX با توجه به استفاده آن از یک شاسی مشترک با میتسوبیشی اوتلندر (Outlander) نسل قدیم در حدود 2670 میلی متر بوده که از فاصله 2640 میلی متری موجود در کیا اسپورتیج اندکی بیشتر است.
اما در مورد طراحی داخلی و کابین، این دو خودرو تفاوت های بیشتر را دارند و در این بخش ستاره درخشان این رقابت کیا اسپورتیج خواهد بود. طراحی میتسوبیشی ASX با استفاده از خطوط ساده و بدون هیچ هیجانی بوده و ابزار و ادوات و کلیدهای مربوط به ابزار کنترلی حس مانند خودروهای قدیمی تر را به راننده و سرنشینان منتقل می نماید. به عنوان مثال دکمه های دایره ای شکل موجود در سیستم تهویه مطبوع در مقایسه با سیستم هوشمند و خودکار موجود در کیا اسپورتیج بسیار قدیمی و بدون جذابیت بنظر می رسند. یک مساله که ممکن است به نکته قابل توجه برای سرنشینان عقب این دو خودرو تبدیل گردد، عدم وجود دریچه های سیستم تهویه برای صندلی های ردیف دوم است.
صندلی های عقب در میتسوبیشی ASX صاف تر بوده و از ارتفاع پایین تری نسبت به رقیب خود برخوردار شده است. راحتی آن ها نیز مناسب نبوده و در بخش نیز برنده رقابت کیا اسپورتیج خواهد بود. اما با توجه به عرض بیشتر صندلی های ساده و بدون تزئین این خودرو میتسوبیشی ASX راحتی بیشتری را برای سرنشینان با شانه های پهن فراهم می کند. اتصالات ISOFIX نیز برای ایمنی بیشتر برای نصب صندلی های کودکان در هر دو این خودروها وجود داشته و از این لحاظ محیط امنی را برای کودکان و خردسالان فراهم می کند. در مجموع سرنشینان صندلی های عقب در کیا اسپورتیج و میتسوبیشی ASX سواری نسبتا راحتی را تجربه می کنند. اما فرم طراحی سقف در میتسوبیشی ASX به گونه ای بوده که فضای کمتری را برای بالاتنه و سر سرنشینان در صندلی ها ردیف دوم در اختیار قرار می دهد. این فضا در مورد کیا اسپورتیج بوده و افرادی با قد حداکثر 6 فوت ( در حدود 183 سانتیمتر) مشکل خاصی برای قرار گرفتن در آنها ندارند. اما فضای موجود برای پای سرنشینان را در اختیار آنان قرار می دهد.
صندلی های کیا اسپورتیج از ارتفاع بیشتری نسبت به رقیب خود برخوردار بوده برای کودکان مناسب تر است. فضای موجود در کابین کیا اسپورتیج نیز بسیار بیشتر از رقیب خود است. در این خودرو مکان های متعددی برای قرار دادن اشیا و ابزار کوچک و بزرگ در نظر گرفته شده است. از نمونه های این مکانات می توان به جیب های بزرگ تر موجود بر روی روکش تمامی درها مجهز به مکان هایی برای نگهداری بطری های نوشیدنی اشاره کرد. در صورتیکه این جیب ها در میتسوبیشی ASX تنها توانایی نگهداری اجسامی مانند روزنامه و مجله ها را دارند. کنسول وسط نیز در کیا اسپورتیج بزرگ تر از رقیب بوده و وجود محفظه خنک کننده در آن موجب شده که سرنشینان نگران آب شدن خوراکی های خود نباشند. صندلی های عقب هر دو خودرو نیز مجهز به مکان قرار دادن دست بوده که قابلیت جمع شدن را دارند. هر دو این خودروها هم از صفحه نمایشگر 7 اینچی استفاده می کنند، اما عملکرد این دستگاه در کیا اسپورتیج بهتر از میتسوبیشی ASX است. با وجود اینکه سیستم چند رسانه ای و سرگرمی میتسوبیشی ASX به تازگی ارتقا یافته اما عملکرد آن هنوز در حد نمونه نصب شده و موجود در کیا اسپورتیج نیست. منو های موجود در این سیستم نیز با استفاده از دکمه های کوچک تعبیه شده در اطراف این نمایشگر کنترل می شوند اما باز هم سادگی و کیفیت موجود در سیستم چند رسانه ای کیا اسپورتیج را ندارند.
با توجه به آنچه در بخش های مختلف به آن اشاره نمودیم و آزمایش هایی که بر روی این دو خودرو انجام شد، کیا اسپورتیج و میتسوبیشی ASX رقابت سخت و نزدیکی را با همدیگر دارند. هر کدام به مجموعه مناسبی از سیستم های امنیتی و رفاهی مجهز شده اند و در بخش هایی نیز دچار ضعف هایی هستند. هیچکدام از این دو خودرو به عنوان بهترین در کلاس خود دست نیافته اما از امکانات مناسبی نسبت به قیمت خود برخوردار شده اند و برای کسانی که علاقه به خرید خودروهای شاسی بلند سایز کوچک و مناسب با پیشرانه های توربو دیزل هستند، گزینه هایی نا مناسب بشمار نمی روند. اما در مجموع با وجود اینکه میتسوبیشی ASX به تازگی دچار تغییرات شده و بهینه سازی شده است اما در مقابل کیا اسپورتیج از توانایی های کمتری برخوردار بوده و با توجه به طراحی بدنه زیبا تر و مدرن تر، ابزار و ادوات و کابین زیبا و به روز شده، رقابت را با فاصله ای بسیار اندک به این رقیب کره ای واگذار می کند.

در انتها توجه شما را به نمرات کسب شده توسط کیا اسپورتیج و میتسوبیشی ASX در بخش های مختلف جلب می کنیم.

 

                                                   کیا اسپورتیج          میتسوبیشی ASX

----------------------------------------------------------------------------------

عملکرد و مصرف سوخت                        7                          7

فضای کابین و راحتی                           7.5                       6.5       

استفاده از تکنولوژی                            8                           6                     

قیمت و تجهیزات                                6.5                         7         

سواری و هندلینگ                              6                            6

----------------------------------------------------------------------------------

امتیاز نهایی                                       7                        6.5