اسب بخار چیست؟؟

در بررسی توانایی های یک خودرو از معیارهای مختلفی استفاده می شود. واحد اندازی گیری قدرت خودروها در شرکت ها مختلف خودرو سازی با همدیگر متفاوت بوده و هر خودرو سازی از یک واحد خاص برای بیان قدرت تولیدی موتور خودرو های خود استفاده می کند. از معروف ترین این واحد ها می توان به اسب بخار (Horse Power)، اسب بخار اصطکاکی Brake Horse Power و یا  کیلووات(killowatt) اشاره کرد. وجه اشتراک این واحد های اندازه گیری در این است که همه آنها درکی از قدرت عملیاتی و توانایی های دینامیکی خودرو را به مشتریان ارائه می نمایند. قدرتی که توسط پیشرانه خودرو تولید می شود، گشتاور (تورک یا Torque) نام داشته که در نوشته های بعدی بطور مفصل به آن اشاره خواهیم کرد.

اسب بخار (Horse Power)
اسب بخار نشانگر میزان نیرویی است که اولین بار توسط جیمز وات (James Watt) برای مقایسه عملکرد موتور های بخار با توانایی های یک اسب استفاده شد. یک اسب بخار برابر با نیرویی است که یک اسب در هنگام حمل باری به وزن 33.000 پوند در هر پای خود به زمین وارد می کند. واحد های دیگر نیز بر همین اساس عمل کرده و تنها به روز رسانی شده و از شکل دوران ویکتوریایی خارج شده اند. به عنوان مثال میزان قدرت تولیدی در دو واحد اسب بخار (HP) و اسب بخار اصطکاکی (Brake Horse Power) یک است. در BHP میزان از دست رفتن انرژی تولید شده توسط موتور بیان می شود و با توجه به اینکه این رقم در محاسبه قدرت موتور بر اساس واحد HP این رقم نیز در نظر گرفته شده، ارزش این دو واحد اندازی گیری قدرت در یک سطح است.
واحد های دیگری مانند PS ، CV  و DIN نیز بر همین مبنای مدرن سازی ابداع شده و توانایی های موتور را بر اساس سیستم های متریک بیان می کنند. یک اسب بخار در سیستم متریک برابر با 0.986 اسب بخار معمولی است. خودرو سازان با بکار گیری از واحد های مختلف سعی بر این دارند که تا جایی که ممکن است توانایی های خودرو تولیدی خود را بالاتر نشان دهند. به عنوان مثال خودرو فولکس واگن گلف (Volkswagen GOLF R) توانایی تولیدی برابر با 296 اسب بخار را دارد. اما این شرکت به جای استفاده از واحد اسب بخار برای نیروی تولیدی این خودرو از واحد PS استفاده می کنند که توان خروجی موتور را اندکی بالاتر نشان می دهد. به همین دلیل است که در تبلیغات این خودرو، نیروی تولیدی توسط موتور 300 PS اعلام می گردد که به نسبت عدد 296 عدد بزرگ تری بوده و بیشتر جلب توجه می نماید.
فیزیک دانان و ریاضی دانان خود را درگیر این بازی های تبلیغانی نمی کنند و از واحد کیلو وات که سیستم استاندارد برای بیان قدرت موتور در سیستم متریک بوده، استفاده می کنند. 1 اسب بخار برابر با 745.7 کیلو وات بوده و کاربرد زیادی در بازار های خودرویی جهان ندارد. از جمله کشور هایی که از این واحد برای بیان قدرت تولیدی توسط موتور خودروها استفاده می کنند، می توان به کشور های  استرالیا و آفریقای جنوبی اشاره کرد. با استفاده از این واحد عدد نمایش داده شده برای قدرت تولیدی موتور خودرو کمتر می شود. به عنوان مثال خودروی اسپرتی که توانایی تولید نیروی مناسب و زیاد 400 اسب بخار را دارد، با استفاده از این واحد عدد به مراتب پایین تر 298 کیلو وات در مقابل قدرت تولیدی موتور خود می بیند.
در مجموع قدرت تولیدی موتور عددی است که توانایی حرکت خودرو را نشان داده و بیان می کند که این خودرو تا چه حد توانایی سرعت گرفتن را دارد. به همین دلیل است که معمولا خودرو هایی که از نیروی تولیدی بیشتری استفاده می کنند، معمولا پر شتاب تر بوده و توانایی رسیدن به حداکثر سرعت بالاتری را نیز دارند. در اینجا اصطلاح دیگری نیز به میان می آید. نیرویی که شما در حین شتاب گیری در خودرو احساس کرده و باعث فشرده شدن بدن شما به پشتی صندلی می گردد، گشتاور یا تورک (Torque) نام دارد. این نیرو بر خلاف قدرت تولیدی موتور که نمایانگر توانایی خودرو در هل دادن خودرو به سمت جلو باشد، معرف توانایی های آن در هنگام حرکت و احساس آن در حین رانندگی بوده و به همین دلیل است که خودرو های مجهز به پیشرانه های دیزلی با وجود اینکه از قدرت تولیدی موتور کمتری برخوردار هستند، اما توانایی های آن ها بیشتر بوده و قدرت مند تر از نمونه های بنزینی با اسب بخار بالا عمل می کنند.