سیستم های کمکی پارک (Park Assist Systems) چگونه کار می کنند؟

خودروسازان همیشه در تلاش هستند که مدل های جدید خودروهای خود را ایمن تر و زیباتر از نسل های قبلی طراحی کنند. به این منظور خودرو سازان می بایست از مواد مقاوم تر و بزرگ تری برای ساخت قطعات بدنه استفاده نمایند. این مساله موجب آن می گردد که در نتیجه استفاده کردن از قطعات بزرگ تر دید راننده نیز کمتر شده و پارک کردن حتی در خودرو های کوچک امروزی نیز به مساله ای سخت و دشوار تبدیل گردد. اما دلیل این مساله چیست؟ به دلیل اینکه خودرو ها می بایست از مقاومت بیشتری در هنگام بروز تصادفات برخوردار باشند، پس از مواد مقاوم تر و فلزات سنگین تری در ساخت آنها استفاده کرد. این بدین معنی است که قطعات بدنه می بایست از مواد مقاوم تری ساخته شده و از میزان استفاده از موادی مانند شیشه در ساخت آنها کاسته شود. شیشه های خودروها نیز از مواردی هستند که تحت تاثیر این مساله قرار گرفته و با استفاده کمتر از آنها، پنجره های خودرو نیز کوچک تر می گردد. با کوچک تر شدن پنجره ها، دید راننده و سرنشینان نیز کمتر شده و توانایی های راننده در مواردی از قبیل پارک کردن کمتر و کمتر خواهد شد. اما خوشبختانه در چند سال اخیر با استفاده از تکنولوژی و ساخت سیستم های کمکی رانندگی، بار سنگینی را از دوش راننده ها برداشته و با ساخت سیستم هایی مانند سامانه کمکی پارک کردن به یاری رانندگان آمده است.

حسگرهای پارک
مدتی است که از سنسورهای پارک به طور گسترده در خودروها استفاده شده و به یکی از محبوب ترین و متداول ترین ابزار های کمکی رانندگی تبدیل شده اند. این سنسورها بر روی سپر های عقب و جلو نصب شده و با محاسبه فاصله خودرو با خودروهای دیگر و یا موانع با پخش هشدار های صوتی به راننده در تخمین فاصله خودرو با محیط اطراف کمک می کند. این بوق ها به صورت ممتد بوده و با کمتر شدن فاصله با موانع و خودروهای دیگر در هنگام پارک، فاصله آنها کمتر شده و در هنگام گذر از فاصله مجاز به صورت یک بوق ممتد در می آیند. برخی از خودروهای جدید علاوه بر این هشدار صوتی، با نمایش یک تصویر گرافیکی از خودرو به نمایش فاصله با خودروهای دیگر و موانع می پردازد. این سیستم از سیستم هشدار صوتی دقیق تر بوده و نمایی عینی به راننده در هنگام پارک کردن داده و قدرت مانور وی را بیشتر می کند.

دوربین های کمکی دنده عقب
یکی دیگر از سیستم های کمکی برای پارک کردن در خودرو های جدید استفاده از دوربین های کمکی برای حرکت در دنده عقب است. این دوربین ها یک مرحله پیشرفته تر از سنسورهای پارک بوده و راننده با استفاده از آنها قابلیت مانور بیشتری در هنگام پارک کردن خواهد داشت. این دوربین ها بر روی بخش عقبی خودرو نصب شده و با زاویه اندکی به سمت پایین، دید مناسبی از بخش عقبی خودرو و موانع بر سر راه آن را به راننده می دهد. این دوربین ها با استفاده از نمای عرض و گسترده خود، توانایی نمایش فضای بیشتری را از آیینه بخش میانی خودرو داشته و دید راننده را نسبت به محیط پشتی خودرو بسیار افزایش می دهد.
تصاویر این دوربین معمولا در بخش میانی داشبورد به نمایش در آمده و در این موارد با استفاده از خطوط به رنگ های سبز، زرد و قرمز به نمایش میزان فاصله با اجسام بر سر راه خودرو در بخش عقب می پردازد. با استفاده از این دوربین ها به دلیل مشاهده بخش وسیعی از فضای موجود در پشت خودرو، عمل پارک کردن بسیار ساده تر شده و قابلیت راننده برای یک پارک صحیح و بدون نقص بسیار بیشتر می گردد.

دوربین های 360 درجه کمکی
یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین سیستم های کمکی پارک استفاده از دوربین های 360 درجه کمکی رانندگی است. این سیستم از قیمت نسبتا بالایی برخوردار بوده و در خودروهای گرانقیمت و مجللی مانند مدل X5 شرکت خودرو سازی آلمانی ب ام و (BMW) استفاده شده است. این سیستم با استفاده از دوربین های کوچکی که بر روی بدنه خودرو و در سرتاسر بدنه نصب شده، نمایی کامل از خودرو را به راننده داده و وی را از وضعیت محیط اطراف خودرو مطلع می سازد. این سیستم با استفاده از نرم افزار های پیشرفته به بررسی تصاویر بدست آمده از این دوربین ها پرداخته و به ارائه یک تصویر شبیه سازی شده از زاویه دید بالا (یا Bird Eye View) می پردازد. این تصویر بهترین دید ممکن برای راننده را رقم زده و علاوه بر امکانات دیگر و مشاهده محیط اطراف خودرو به طور کامل، توانایی پارک کردن بسیار بیشتری را نسبت به سیستم های قدیمی تر مانند سنسورهای پارک و دوربین عقب به راننده می دهد.
دوربین های 360 موجود در خودروهای پیشرفته امروزی قابلیت های جالبی را نیز به راننده ارائه می کند. به عنوان مثال در خودروی مدل ایووک (Evoque) شرکت خودرو سازی رنج روور (Range Rover)، این قابلیت به راننده داده شده که به طور مجزا به مشاهده تصاویر ارسال شده از هر یک از دوربین های نصب شده بر روی خودرو پرداخته و به طور مثال تنها تصاویری که از دوربین جانبی که لبه جدول را نمایش می دهد را بر روی نمایشگر خودرو مشاهده نماید.

سیستم کمکی پارک
یکی از پیشرفته ترین و کاربردی ترین قابلیت هایی که در خودروهای جدید و مدرن امروزی وجود دارد، سیستم کمکی پارک است. این سامانه که یک سیستم کاملا اتوماتیک است، با در اختیار گرفتن کنترل خودرو اقدام به پارک آن می نماید. این سیستم با ترکیب و استفاده از داده هایی که از سنسور های پارک و دوربین های موجود بر روی بدنه خودرو بدست می آید، اقرام به تخمین زدن فضای موجود برای پارک می نماید. این سیستم فعالیت خودکار داشته و تنها کاری که راننده می بایست انجام دهد، کنترل سرعت خودرو است. در این سیستم، یک کامپیوتر مرکزی هدایت خودرو را در اختیار گرفته و با چرخاندن فرمان به میزان لازم خودرو را در مکان مورد نظر پارک می نماید. در بیشتر این خودرو ها قابلیت پارک به صورت عموی و یا افقی وجود داشته که توسط راننده برای پارک انتخاب می گردد. این قابلیت تنها در خودروهای بسیار پیشرفته وجود دارد. از نمونه  خودرو هایی که به سیستم پارک خودکار مجهز شده اند می توان به تیپ های بالای مدل Focus شرکت خودرو سازی فورد (Ford)، مدل گلف (Golf) شرکت خودرو سازی فولکس واگن (Volkswagen) و مدل لئون (Leon) شرکت سئات (Seat) اشاره کرد.

آینده سیستم های کمکی پارک
شرکت های خودرو سازی، ایده های بسیار جالبی را برای آینده سیستم های کمکی پارک داشته و عمل پارک کردن خودرو را به عمل بسیار ساده و بدون دردسر تبدیل خواهند کرد. در سیستم های مفهومی و انتزاعی جدید که توسط شرکت های خودرو سازی ارائه شده است، دیگر نیازی به دخالت راننده و یا  حضور راننده حتی در داخل خودرو نبوده و سیستم کمکی پارک به صورت خودکار اقدام به پارک کردن خودرو خواهد کرد. این مساله برای کسانی که از فضایی کوچک و محدود برای پارک کردن برخوردار بوده، بسیار کاربردی خواهد بود. از جمله شرکت هایی که به طور جدید بر روی این سیستم فعالیت می کنند، می توان به شرکت های خودرو سازی کادیلاک (Cadillac) و ب ام و اشاره نمود.