سیستم کنترل پایداری الکترونیکی چیست؟ 

بیشتر تصادفات رانندگی از عدم کنترل خودرو و از دست دادن آن توسط راننده نشات می گیرد. این عامل مهم که در نزدیک به 40 درصد از تصادفات رانندگی وجود دارد، یکی از مهم ترین علت های تصادف بوده که موجب خروج خودرو از حرکت در مسیر تعیین شده گشته و منجر به بروز تصادفات می گردد. در اواخر دهه 1980 میلادی، شرکت های خودرو ساز آلمانی ب ام و (BMW) و مرسدس بنز (Mercedes Benz) برای حل مشکل از دست رفتن کنترل خودرو دست به تحقیقات وسیعی زدند. این دو شرکت با همکاری شرکت بوش (Bosch) سیستمی را طراحی نمودند که با کاهش این فاکتور مهم موجود در تصادفات رانندگی، از خسارات های جانی و مالی ناشی از آن جلوگیری نمایند. این سیستم که ESC (Electronic Stability Control) نام داشت توانست با کاهش 35 درصدی احتمال از دست رفتن کنترل خودرو، از خسارت های جانی و مالی بسیاری پیشگیری نماید.

تکنولوژی استفاده شده در سیستم کنترل پایداری الکترونیکی چیست؟
سیستم کنترل الکترونیکی یا ESC با استفاده از دو سیستم ایمنی موجود در خودرو کار می کند. این سیستم با ترکیب دو قابلیت مهم امنیتی ترمز ضد قفل (ABS) و سیستم کنترل کشش (TC یا Traction Control) به طور هماهنگ عمل کرده و توانایی های کنترل خودرو در هنگام از دست رفتن کنترل را به طرز چشمگیری بهبود می دهد. در سیستم های ABS و TC موجود در خودروها سنسورهایی برای تشخیص نحوه حرکت و سرعت گردش چرخ ها وجود دارد. سیستم ESC با اضافه کردن یک سنسور اضافی برای زاویه غربیلک فرمان و یک سنسور برای محاسبه شتاب جانبی خودرو شخیص می دهد که آیا خودرو در حالت سر خوردن به اطراف بوده یا خیر. اگر جواب این پرسش مثبت باشد، پس حرکت جانبی خودرو به کدام سمت است. با تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از این سنسورهای اضافی و همچنین سنسورهای موجود در سیستم ترمز ضد قفل (ABS) و سیستم کنترل کشش (TC)، جهت سر خوردن خودرو را تشخیص داده و با استفاده از سیستم ترمز ضد قفل و کنترل کشش اقدام به کم کردن سرعت هر کدام از چرخ ها و نحوه ارسال قدرت موتور به آنها نموده تا خودرو را به وضیعت پایداری رسانده و از کنترل خارج شدن آن و در نتیجه بروز تصادفات رانندگی و بروز صدمات مالی و جانی جلوگیری نماید. این سیستم بسیار سریع بوده و در کسری از ثانیه عمل می کند. دقت این سیستم هم بسیار زیاد بوده که در توان هیچ راننده حرفه ای نیست.

آیا خودرو شخصی من به سیستم کنترل پایداری الکترونیکی مجهز شده است؟
اگر خودرویی که شما مایل به خرید آن هستید مدل روز بوده و در یک دو سال گذشته تولید شده، احتمال قرار داشتن این سیستم بر روی آن بسیار زیاد است. بنا بر جدید ترین استاندارد های موسسه Euro NCAP، خودرویی که قصد دریافت پنج ستاره ایمنی از این موسسه را دارد، حتما باید به سیستم کنترل پایداری الکترونیکی مجهز شده باشد. در حال حاضر بیشتر خودروهای پیشرفته و مدرن موجود در بازار به سیستم کنترل پایداری الکترونیکی مجهز شده و از قابلیت های سودمند آن استفاده می کنند.
شرکت های مختلف برای این سیستم اسامی مختلفی را در نظر گرفته اند که همگی عملکردی یکسان دارند. به عنوان مثال در خودروهای تولیدی شرکت خودرو سازی مزدا (Mazda) و ب ام و این سیستم با نام DSC و در خودروهای شرکت ولوو (Volvo) با نام DSTC مشخص می گردند. این سیستم در خودروهای تولیدی شرکت های خودرو سازی آئودی (Audi)، سیتروئن (Citroen)، فیات (FIAT)، فورد (Ford)، مرسدس بنز، پژو (Peugeot)، رنو (Renault)، سئات (SEAT) و اشکودا (Skoda) و واکسهال (Vauxhall) و فولکس واگن (Volkswagen) با نام ESP شناخته شده که این نام مشهور ترین و متداول ترین نام این سیستم است. این سیستم در خودروهای تولید شرکت های نیسان (Nissan) و سوبارو (Subaru) نیز با نام VCD و در خودروهای شرکت هوندا (Honda) با نام VSA شناخته می شوند. پس در صورتیکه در دفترچه راهنمای خودروی شما هر کدام از این علائم اختصاری وجود داشته باشد، بدیل معنی است که خودروی شما از قابلیت بسیار مفید کنترل پایداری الکترونیکی استفاده می کند.