نمرات اعلام شده توسط Euro NCAP چیست و این اعداد و عبارات چه معنایی دارند؟
در سال 1997 میلادی، برنامه ای تدوین شد که به ارزیابی سیستم های ایمنی و امنیتی خودرو های تولیدی می پرداخت. این برنامه که Euto NCAP نام داشت، در حال حاضر یکی از مراجع معتبر در بررسی و ارزیابی توانایی های ایمنی خودروهای موجود در بازار است. اما این سوال پیش می آید که فرایند ارزیابی و رتبه دهی به خودرو ها در این سیستم چگونه بوده و یافته های این ارزیابی بر اساس چه آزمون هایی حاصل می گردند. در این نوشته با توضیح مختصر و اجمالی بهه بیان عملکرد برنامه ارزیابی Euro NCAP پرداخته تا شما را برای رسیدن به جوابی مناسب برای این پرسش ها یاری نماییم.
در کشورهای مختلف استانداردهای مختلفی برای ارزیابی قابلیت های فنی و سیستم های کمکی رانندگی و ایمنی وجود داشته و تمامی خودروهای جدید که وارد بازار می گردند، ملزم به دریافت استاندارد هایی خاص می گردند. Euro NCAP نه تنها شرکت های خودرو سازی را برای برآورده نمودن استاندارهای پایه برای امنیت خودروها تشویق می نماید، بلکه با استفاده از تیم های متخصص و کارکشته خود سعی دارد تا جدید ترین امکانات و ابزار ایمنی خودرو را نیز معرفی نموده تا درر آینده شرکت های خودرو سازی به استفاده از آنها در محصولات تولیدی خود بپردازند. به همین منظور تست های این برنامه هر ساله عوض شده و پیشرفت می کنند تا خودروسازان نیز با استفاده از آن بتوانند نمرات بهتری را در این خصوص کسب نمایند.
Euro NCAP چگونه به تست خودروها می پردازد؟
Euro NCAP برای تست خودروها، ابتدا نمونه ای از خودروی مورد نظر را خریداری می نماید. سپس با شرکت تولید کننده خودرو تماس گرفته و به آنها اعلام می نماید که خودروی تولیدی آنها قرار است در آزمون های Euro NCAP شرکت نماید. معمولا چهار عدد از هر خودرو خریداری شده تا با انجام انواع تست ها و آزمون ها توانایی آن خودرو مشخص گردد. هزینه پرداخت شده نیز توسط خود موسسه یا ارگان های ذیربط مانند دپارتمان راه انگلستان تامین می گردد و شرکتت خودرو سازی نقشی در این زمینه ندارد. با توجه به این مساله که تمامی هزینه های پرداختی تسط خود موسسه و سرمایه گذاران شخصی بوده، کمتر شاهد ارزیابی خودرو های سوپر اسپرت و گرانقیمت توسط Euro NCAP هستیم. البته اگرر خودرو هنوز به طور وسیع به بازار عرضه نشده باشد، ممکن است خود شرکت تولید کننده یک نمونه پیش تولیدی را برای ارزیابی به Euro NCAP اهدا نماید.
نحوه ارزیابی خودرو ها در Euro NCAP چیست؟
برای رده بندی خودروها در Euro NCAP از علامت ستاره (*( استفاده می گردد. بیشترین رتبه نیز با پنج ستاره مشخص می شود که نشانگر حداکثر ایمنی خودروی مورد نظر است. دریافت تنها یک ستاره نیز به این معنی بوده که خودروی مورد نظر در زمینه ایمنی فوق العاده ضعیف بوده و خریداران می بایست از خرید آن صرفنظر نمایند. این ستاره ها در Euro NCAP در چهار بخش مختلف به خودرو ها اهدا می گردد. این چهار بخش شامل حفاظت از افراد بزرگسال (Adult Protection)، ایمنی کودکان (Child Protection)، ایمنی عابران پیاده (Pedestrian Protection) و تکنولوژی سیستم های کمکی رانندگی (Safety Assistance Technology) بوده و Euro NCAP در هر کدام از این بخش ها به طور جداگانه به بررسی و ارزیابی خودرو می پردازد.
حفاظت از سرنشینان بزرگسال (Adult Occupant Protection)
برای ارزیابی توانایی های خودرو موردنظر در زمینه حفاظت از سرنشینان بزرگسان سه آزمون مختلف وجود دارد. اولین آزمون به تست خودرو در هنگام تصادف از جلو اختصاص یافته است. در این تست خودروی مورد نظر با سرعت 40 مایل در ساعت (64 کیلومتر در ساعت) به حرکت در آمده و به یک دیوار برخورد می نماید. آزمون دوم در خصوص تصادف از کنار خودرو بوده و مانند تست قبلی عمل شده و یک خودرو با همان سرعت به بخش جانبی خودرو مورد تست کوبیده می گردد. آزمون آخر نیز به این صورت بوده که توانایی های ایمنی خودرو در هنگام از دست رفتن کنترل و برخورد با یک مانع مانند درخت و یا تیر چراغ برق سنجیده می گردد. از سال 2009 میلادی نیز یک تست جدید برای ارزیابی به این آزمون اضافه شده است. در این تست با استفاده از آدمک های مصنوعی مجهز به انواع و اقسام شتاب سنج ها و نیرو سنج ها، به ارزیابی صدمات وارده به سرنشینان پرداخته و اثر آن را بر روی سرنشینان ارزیابی می کنند. این آدمک ها بسیار گرانقیمت بوده و با قیمتی در حدود 100.000 یورو (معادل 420.000 میلیون تومان) داشته و جزئی ترین صدمات وارده به سرنشینان را در هنگام تصادف های از جلو و کنار را به نمایش می گذارند.
حفاظت از سرنشینان خردسال و کودکان (Child Protection)
بر اساس تحقیقات انجام شده بیشتر صدمات وارد شده به کودکان و خردسان در اثر استفاده نادرست از صندلی مخصوص کودک است. Euro NCAP در این زمینه به بررسی نحوه حفاظت خودرو از کودکان پرداخته و قابلیت های آن را در خصوص نحوه وصل شدن صندلی کودک به صندلی های اصلی خودرو مورد ارزیابی قرار می دهد. به این منظور استانداردی به نام ISOFIX طراحی شده که به امنیت و نحوه اتصال صندلی کودک به خودرو می پردازد. خودروهایی که از اینن اتصالات بهره مند باشند نمره کامل این بخش را گرفته و خودروهای فاقد این قابلیت به عنوان خودروهایی نا امن برای کودکان و خردسالان شناخته خواهند شد.
حفاظت از عابران پیاده (Pedestrian Protection)
علاوه بر حفاظت از جان سرنشینان بزرگسال و کودکان، عابران پیاده نیز در معرض خطر آسیب دیدگی در هنگام برخورد با خودرو هستند. Euro NCAP با بررسی نحوه قرار گیری و چیدمان اجزای بدنه خودرو مانند سپر ها و در موتور (کاپوت – HOOD) میران ایمنی و حفظ سلامت عابران پیاده را نیز در هنگام برخورد با خودروی موردنظر مورد ارزیابی قرار می دهد. خودروهایی که از امکانات ایمنی اضافی برای عابران پیاده مانند کیسه های هوای زیر شیشه جلو استفاده می کنند، موفق به کسب امتیاز های اضافی در این بخش خواهند شد. از خودروهایی که به این قابلیت مجهز بوده و توانایی حفظ جان عابران پیاده با استفاده از کیسه های هوای اضافی را دارند، می توان به مدل V40 شرکت خودرو سازی ولووو (Volvo) اشاره کرد. البته در حال حاضر خودروهای زیادی به این قابلیت مجهز نبوده و این بخش ایمنی بیشتر به صورت یک بخش اضافی بر روی خودروهای فوق مدرن استفاده می گردد.
تکنولوژی سیستم های کمکی ایمنی
این مساله که خودروی مورد نظر ما توانایی هایی مناسب در هنگام تصادف را داشته باشد، نکته ای بسیار مهم است. ولی آیا این خودرو مجهز به ابزاری شده که از بروز تصادف جلوگیری نماید؟ Euro NCAP در این بخش به بررسی سیستم های کمکی رانندگی و ایمنی خودروی مورد نظر می پردازد. از سال 2014 میلادی نیز استانداردهای Euro NCAP تغییر کرده و وجود سیستم های کمکی مانند سیستم هشدار خروج از خطوط جاده (Lane Departure Warning) و سیستم ترمز خودکار هنگام برخورد از جلو (Automatic City Brake) از شروط اصلی دریافت پنج ستاره ایمنی شده اند.
نحوه امتیاز دهی Euro NCAP چگونه است؟
Euro NCAP با بررسی نتایج بدست آمده توسط خودرو مورد نظر در چهار بخش اصلی که به آنها اشاره شد، عملکرد کلی خودرو را مورد ارزیابی قرار می دهد. در صورتیکه خودروی مورد نظر در هر یک از بخش ها دچار کمبود و نقصان باشد، خودرو توانایی کسب حداکثر نمره ایمنی توسط Euro NCAP را از دست خواهد داد. البته با توجه به تغییر مداول و بروز رسانی سالانه آزمون های موجود در Euro NCAP، نباید تنها نمره کسب شده و ستاره های دریافت شده توسط خودرو را بحساب آوریم، چرا که خودرویی که در سال 2010 میلادی موفق به دریافت 5 ستاره ایمنی شده، شاید با استاندارد های امروز Euro NCAP توانایی کسب حتی 3 ستاره در استاندارد جدید را نداشته باشد. برای مشاهده روش انجام این تست ها، یکی از بهترین منابع موجود آرشیو ویدیو ها این تست ها در سات یوتیوب (YouTube) است. با انتخاب کانال مخصوص Euro NCAP در یوتیوب و انتخاب خودروی موردنظر خود می توانید با مشاهده ویدیو های مربوطه، از نحوه انجام این تست ها نیز مطلع شوید.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.