نقد و بررسی گریت وال هاوال H3

سال 1390 بود که شرکت خودرو سازی راین در نمایشگاه یزد همکاری خود را با خودرو ساز چینی یعنی هاوال اعلام کرد. در آن نمایشگاه، خودرو سازی راین 3 خودروی این شرکت را به نمایش درآورد که یکی از آنها هاوال H3 بود. هرچند که پس از گذشت 5 سال هنوز خبری از طوفان هاوال نیست!!! H3 قرار بود پس از رونمایی از وانت وینگل، سومین SUV چینی باشد که در ایران موفق به دریافت پلاک ملی می شود. اما مثل اینکه گریت وال علاقه ی زیادی برای همکاری با ایران نداشت.
هاوال که گونه ی جدیدی از خودرو های هوو است که از بدنه های ایسوزو استفاده می کند و به این صورت توانسته از هزینه ی های طراحی خود کم کند. در طراحی این SUV چینی گریت وال از طراحی خودروهایی همچون مرسدس بنز GLK و تویوتا پرادو الهام گرفته است که البته طراحی این خودرو کمی بیشتر از یک الهام کوچک است. با این حال می توان گفت که هاوال H3 از طراحی خوبی برخوردار بوده و توانسته تمام این شباهت هارا به خوبی در خود جای دهد. هاوال H3 به دلیل داشتن طراحی مناسب در بین رقبای چینی خود، توانسته به فروش خوبی در کشور چین پیدا کند. شاید اگر پا به خیابان های ایران می گذاشت می توانست موفقیت چین را در ایران نیز کسب کند. گریت وال برای پیشرانه ی این خودرو، پیشرانه ی معروف 4G63 شرکت میتسوبیشی را در نظر گرفته است. این پیشرانه دارای 2 لیتری توان تولید 121 اسب بخار قدرت را دارد. این در حالی است که H3 قرار بود با خودروهایی همچون X33 با قدرت 139 اسب بخار وو  X60 با قدرت 130 اسب بخار رقابت کند. اگر پایش به خیابان های ایران باز می شد قطعا مسیر سختی برای موفقیت پیش رویش بود. هاوال با این پیشرانه توانست آلایندگی یوروی 4 را دریافت کند که می توان گفت برای یک ماشین چینی خیلی خوب است. همچنین قرار بود این خودرو با یک گیربکس 5 سرعته ی دستی به بازار ایران عرضه شود. از نظر انتقال قدرت نیز نسخه های تک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل برای خرید مشتریان محیا بود. گرچه از نظر قدرت موتور برگ برنده در دستان رقبای هاوال قرار داشت، ولی قطعا از نظر فضای داخل خودرو و همچنین طراحی ظاهری، H3 یک سر و گردن از همه ی رقبای خود بالاتر بود. این نکته به خودی خود در بازار امروز بسیار امری مهم هست. شاید یک خودرو از قدرت کمی برخوردار باشد اما ممکن است به دلیل داشتن فضای مناسب بتواند فروش بیشتری نسبت به رقبای خود داشته باشد، که ممکن بود هاوال نیز در ایران به فروش خوبی دست پیدا کند.
H3 در قسمت ترمز های جلو و عقب دارای سیستم دیسکی بوده که با سیستم های ABS و EBD مجهز شده است. علاوه بر سیستم ترمز برای قسمت ایمنی این خودرو، H3 دارای سیستم ضد سرقت و کیسه های هوا برای سرنشینان جلویی خودرو است. H3 توانسته از موسسه ی NHTSA 4 نمره از 5 نمره ی ایمنی را در تست های تصادف این موسسه کسب کند. این نمره برای یک خودروی چینی یک نمره ی بسیار خوب است که باعث برتری این خودرو می شود. گریت وال برای این خودرو تایرهای 17 اینچی در نظر گرفته که به زیبایی ظاهری این خودرو کمک کرده است. از آپشن های H3 می توان به سنسور دنده عقب، تنظیم برقی نور چراغ-ها، آیینه ی برقی، سیستم صوتی مجهز به USB و AUX که دارای 6 عدد بلند گو است اشاره کرد. خودرو سازی راین در سال 90 برای این خودرو قیمت بین 35 تا 43 میلیون تومان را در نظر گرفته بود. به دلیل اینکه این خودرو به علت بزرگی رقیب خاصی در ایران نداشت، آن را از نظر قیمت با خودروهایی همچون X33 و X60 مقایسه می کردند. حالا به نظر شما اگر هاوال به ایران می رسید، فروش خوبی را برای خودرو سازی راین به ارمغان می آورد یا خیر؟!