معرفی مهمترین سیستم های امنیتی خودرو
با گسترش روز افزون استفاده از وسایل نقلیه شخصی، ایمنی خودرو در عرصه رقابت جهانی از مهمترین عوامل فروش خودروسازان است. امروزه خودرو سازان مطرح جهان سعی میکنند از سیستمهای ایمنی مطلوب بر روی خودروهای خود استفاده کنند. سیستمهای ایمنی به دو دسته تقسیم میشوند.
سیستمهای فعال:
این سیستمها در هنگام حرکت خودرو فعالند و شرایط دینامکی خودرو را برای پیشگیری از بروز تصادف،کنترل میکنند.برخی از این سیستمهای فعال عبارتند از
ABS : سیستم ترمز ضد قفل هنگام قفل کردن چرخها فشار ترمز را برای افزایش کارایی سیستم ترمز، کاهش میدهد.
ASR : این سیستم، امکان استفاده بهینه از اصطکاک سطح جاده را در حالت شتابگیری برای خودرو فراهم میکند.
EBD : سیستم هماهنگ کننده نیروی ترمز، نرم افزاری در حافظه ABS است و کنترل مجزای چرخها را در هنگام قفل کردن بر عهده دارد.
ESP : جدیدترین سیستم حفاظتی خودرو است و از سال 2002 میلادی بر روی 27 درصد از وسایل نقلیهی اروپایی، نصب شده است. این آمار در خودروهای ژاپنی و آمریکایی 75 درصد بوده و روبه افزایش است.
سیستمهای غیرفعال :
از این سیستمها در کاهش تصادفات خطرناک استفاده میشود و عبارتند از :
کمربند- کیسه هوا- فیوز قفل کن
در این مطلب قصد داریم به بررسی مهمترین سیستمهای ایمنی خودرو طی سالهای اخیر بپردازیم
ترمز ضد قفل یا ABS
تا اواسط دههی 90 میلادی، ترمز ضد قفل چندان شناخته شده نبود و رانندگان برای جلوگیری از قفل شدن چرخها و لغزیدن بر سطح جاده باید دائما ترمز میگرفتند و این موضوع سبب میشد که آنها تسلط کافی بر فرمان خودرو نداشته باشند. ترمز ABS این امکان را به راننده میدهد تا با تسلط بر فرمان خودرو بتواند از لغزیدن جلوگیری کند. همچنین این توانایی را دارد تا فشار ترمزهای هریک از چرخها را تنظیم کند.
سیستم کنترل پایداری یا ESP
سیستم کنترل پایداری یکی از دستاوردهای مهم در زمینه ایمنسازی خودروها محسوب میشود. برای اولینبار شرکت خودروسازی بوش از این سیستم در مرسدس S-CLASS و بی ام دبلیو سری 7 خود استفاده کرد. ESP هنگام بهکار افتادن ترمز ضد قفل، کنترل کشش و همچنین میزان چرخش فرمان را بررسی میکند و در صورت بروز شتاب جانبی بهکار میافتد. از 55 سال پیش تعبیه این سیستم در خودروهای بازار آمریکا الزامی شد.
سنسور باد تایر یا TMPS
نصب این سیستم نیز از حدود چند سال قبل در آمریکا اجباری شد. این سنسورها دارای دو مدل هستند: یک نوع آن تعداد دورهای هر چرخ را میشمارد و زمانی که یکی از تایرها فشار استاندارد نداشته باشد متوجه آن میشود. این سنسور از نظر قیمت بهصرفهتر است. نوع دیگر آنها که هزینه بالاتری دارند دارای یک سنسور فشار بیسیم در هر یک از چرخها هستند.
ایربگ جانبی یا SAS/SAB
شرکت ولوو اولین بار از ایربگهای جانبی در خودروهای مدل 850 استفاده کرد. این ایربگها دو نوع دارند: برخی از آنها بهصورت دو ایربگ جانبی در دوطرف صندلی نصب میشوند مانند ایربگهای موجود در مرسدس. نوع دیگری از آنها مانند ایربگهای جنرال موتورز بین صندلیها جاسازی میشوند.
ایربگ پردهای
اولینبار از این مدل ایربگ در ولوو S80 استفاده شد. این ایربگ در دو طرف سرنشینان قرار میگیرد و مهمترین نقش آن محافظت در برابر شیشههای شکسته است.ایربرگ پردهای علاوه بر سنسور ضربه، دارای سنسور شتاب جانبی هم هست تا در صورت واژگونی وسیله فعال شود. این ایربگها برای بچههایی کمتر از 12 سال و نوزادان خطر مرگ دارد. به علت نیروی بیش از حدی که هنگام فعال شدن ایربگ به کودکان وارد میشود آسیبهای جدی و حتی مرگ را در پی خواهد داشت. به همین دلیل در خودروهایی که مجهز به ایربگ هستند گزینهای برای خاموش کردن کیسه هوای سرنشین جلو دارند و زمانی که یکک صندلی کودک نصب شده است، باید با کمربند ایمنی از کودک محافظت شود و ایربگ سرنشین را غیرفعال کرد. این مسئله نیز مهم است که خود راننده به اندازهی کافی دور از فرمان و یا داشبورد باشد، چراکه صدمات ناشی از کیسه هوا اجتنابناپذیر است. البته نباید فراموش کرد که فواید آن بسیار بیشتر از خطرات احتمالیاش است.
زنونهای هوشمند
زنونها نسبت به پروژکتورها درخشانترند و میتوانند وسعت دید بیشتری به راننده بدهند. درحال حاضر اکثر خودروهای گرانقیمت به سیستم روشن شدن خودکار چراغها مجهزند. اما بالاتر از این سیستم که اتولایت نام دارد،چراغهای هوشمند هستند که دارای سنسور نور و لنزهای چرخشیاند. سنسور نور میتواند بهصورت خودکار نوربالا و نورپایین اتومبیل را تغییر دهد و لنزهای چرخشی نیز با تغییر جهت فرمان حرکت میکنند.
ترمزهای کمکی BA
یکی از عوامل اصلی تصادف، توجه نکردن راننده به مسیر روبهرو است. ترمزهای کمکی معمولا به دوربینی متصلاند که در جلوی پنجره یا آینهی وسط نصب شده است. نوع گرانقیمت تر آن نیز از ترکیب سنسور فراصوتی و سنسور لیزری ساخته میشود و میتواند موانعی که بر سر راه خودرو قرار دارند را تشخیص دهد.
هشدار دهنده نقطه کور
در یک سیستم تشخیص نقطه کور معمولی، از چند وسیلهی تشخیص الکترونیکی استفاده میشود که در کنارههای خودرو (اغلب کنار آینههای بغل و یا کنار سپرعقب) تعبیه میشوند و با فرستادن امواج الکترومغناطیسی در محدودهی طول موجهای رادار و یا گرفتن عکسهای پردازش شده با کامپیوتر توسط دوربینهای دیجیتال و آنالیز آنها، نقاط کور خودرو را تشخیص میدهند.
زمانی که یکی از این دستگاههای تشخیص، خودرویی را در فاصلهی بسیار نزدیک ماشین تشخیص دهد به راننده اخطار میدهد. معمولا این اخطار بسته به نحوهی راندن شما به سمت خودروی مذکور با روشن و خاموش شدن یک چراغ روی آینه بغل و یا با ایجاد یک صدا و یا هر دوی اینها همراه میباشد. در سیستمهای پیشرفتهتر، خودرو در مواجهه با چنین خطری به طور خودکار، خود را به مسیر امنتر در لاین قبلی هدایت میکند.
مسلما خودروهای لوکس امروزی به سیستمهای تشخیصدهندهی نقطه کور مجهز میباشند (در BMW در صورت انحراف به سمت مسیر ناامن، با لرزش فرمان به راننده اخطار داده میشود) ولی هنوز همهی ماشینها به این سیستمهای فعال تشخیص نقاط کور مجهز نیستند، حتی ماشینهای تولید شده توسطط کمپانیهایی که خودشان این سیستمها را معرفی کردهاند.
این سیستمها معمولا به صورت آپشنال و سفارشی بر روی ماشینها ارائه میشوند و خریدار باید حداقل چند صد دلار اضافه بابت آنها بپردازد، البته اگر به عنوان جزئی از یک پکیج ایمنی گسترده تر باشد شاید این مبلغ اضافی به چند هزار دلار هم برسد. اما خبر خوب این است که این قیمتهای گزاف در طول چند سال آینده با شیب تندی کاهش مییابند و در آیندهی نزدیک بیشتر ماشینهای جدید دارای این سیستمها بوده و یا به عنوان یک آپشن معمولی آن را ارائه خواهند داد.
تکنولوژی تشخیص نقطه کور غیر فعال:
این سیستمها شامل یک آینه میباشند. خیلی از خودروسازان به خریداران ماشینهایشان پیشنهاد گذاشتن یک آینهی محدب مخصوص در گوشهی آینههای بغل را میدهند که به راننده دید بخشهایی را میدهد که با آینهی معمولی قابل رویت نمیباشند.
دید در شب
این سیستم بهدلیل نیاز به استفاده از دوربین مادون قرمز هزینهی گزافی دارد و به همین علت تنها در ماشینهای گرانقیمت دیده میشود. این دوربینها تنها هنگام روشن بودن چراغهای جلو ماشین فعال میشوند.
تغییر خطوط LDW و ماندن در لاین LKA
هنگامیکه شما بدون راهنما از روی خطوط سفید رد بشوید، سیستم تغییر خطوط شما را آگاه میکند. نوع ارزان آن تنها مجهز به هشدار صوتی است اما نمونههای پیشرفتهترش مجهز به ویبراتور روی فرمان و صندلی راننده هستند.
همچنین سیستمی دیگر بهنام ماندن درخطوط وجود دارد که هنگام تغییر ناگهانی خطوط بهجای هشدار دادن، سرعت خودرو را کم میکند و فرمان خودرو را در اختیار میگیرد. از آنجا که در این سیستم باید دادههای مختلفی بطور همزمان با سایر اجزا به اشتراک گذاشته شوند، این سیستم هزینه بالایی دربر دارد.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.