مقایسه و بررسی نسل جدید و قدیم رنو سنیک

شرکت خودرو سازی فرانسوی رنو (Renault) از چهارمین نسل خودروی چند منظوره (MPV) مدل سنیک (Scenic) خود رونمایی کرد. این خودرو اولین بار در اواسط دهه 1990 میلادی طراحی شد و در سال 1996 میلادی به بازارهای جهان عرضه گردید. در حال حاضر نیز آخرین نسل این خودروی کراس اوور به بازار عرضه شده که به این بهانه به بررسی و مقایسه نسل جدید و قدیم این خودرو خواهیم پرداخت. نسل قدیمی و سوم رنو سنیک خودرویی بود که با قابلیت های مناسب دینامیکی و ظاهری به روز و زیبا شناخته می شد و خودروهایی مانند سیتروئن C4 پیکاسو (Citroen C4 Picasso) و واکسهال زافیرا (Vauxhall Zafira) را به عنوان رقیب در کنار خود می دید. اما آیا نسل جدید این خودرو توانایی های نسل قبلی را دارد؟ آیا این خودرو توان رقابت با رقبای خود را داشته و یا نباید انتظار خاصی از آن داشت؟ برای پاسخ به این پرسش ها و سوالات مشابه در این نوشته نسل جدید و قدیم این خودرو را بررسی کرده و توانایی ها و قابلیت های آنها را به مقایسه می گذاریم.


طراحی ظاهری
نسل قدیمی رنو سنیک اولین بار در سال 2009 میلادی به بازار عرضه شد. اما مدل جدید ظاهری جدید داشته و با توجه به سیاست شرکت رنو شباهت هایی به مدل های روز این شرکت از جمله مدل های کپچر (Captur) و کاجار (Kadjar) دارد. در جلو و دماغه رنو سنیک نسل جدید نیز یک جلو پنجره زیبا با طراحی جدید قرار گرفته که نشان لوزی شکل رنو در وسط آن قرار گرفته و با شیب ملایمی تا ابتدای چراغ های جلویی خودرو ادامه پیدا کرده است.  نسل قدیم رنو سنیک ظاهری شبیه به خودروهای کلاس بدنه ون (Van) داشته ولی این خودرو در نسل جدید دچار تغییراتی شده و بیشتر به یک نمونه بزرگ شده از مدل کپچر شباهت دارد. رینگ های در نظر گرفته شده برای نسل جدید این خودرو نیز بسیار بزرگ و زیبا بوده و با سایز 20 اینچ به بازار عرضه می گردند. در بخش عقب نیز شکل چراغ ها تغییر پیدا کرده و از حالت عمودی آن کاسته شده بیشتر شبیه یک بومرنگ با ضلع پایینی بزرگتر شده است.
همانند نسل قدیمی، رنو سنیک یک اتاق بدنه بزرگ تر نیز داشته که با نام گرند سنیک (Grand Scenic) شناخته می شود. این خودرو یک ردیف صندلی اضافه نیز داشته و قابلیت حمل 7 سرنشین را در این مدل خواهد داشت. ابعاد نسل جدید رنو سنیک در مدل گرند نیز بزرگتر بوده و طول آن با 20 سانتیمتر بیشتر بوده و فاصله دو محور نیز در حدود 7 سانتیمتر بزرگ تر از نمونه معمولی این خودرو است. به طور کلی نسل جدید رنو سنیک مدل گرند در تمامی ابعاد بزرگتر از نسل قبلی بوده و طول آن به 4.634 میلیمتر، عرض آن به 1.865 میلیمتر، ارتفاع آن به 1.660 میلیمتر رسیده است. فاصله دو محور عقب و جلو نیز دچار افزایش شده و از 2.769 میلیمتر به 2.804 میلیمتر رسیده است. فاصله کف خودرو از زمین نیز با 30 میلیمتر افزایش در مدل جدید به 160 میلیمتر رسیده است. حجم موجود برای محفظه بار و صندوق عقب نیز در حدود 718 لیتر بوده که نسبت به نسل قبلی این خودرو در مدل گرند سنیک معادل 40 لیتر افزایش داشته است.


طراحی داخلی و کابین
به مشاهده تصاویر داخل کابین رنو سنیک نسل جدید به راحتی می توان متوجه این موضوع شد که این خودرو در نسل جدید از مواد با کیفیت تری برای ساخت ابزار و ادوات داخلی خودرو استفاده نموده و نسبت به نسل پیشین حرکت رو به جلو داشته است. طراحی داشبورد نیز الهام گرفته از کابین مدل مگان (Megane) بوده و با استفاده از پلاستیک نرم ساخته شده است. در وسط آن نیز سیستم اطلاعاتی / سرگرمی (Infotainment) این خودرو قرار گرفته که از یک صفحه نمایش بزرگ 8.7 اینچی عمودی مانند تبلت استفاده می کند و تمامی نماد ها و آیکون ها با سایز بزرگ بر روی آن قرار گرفته و کاربری ساده و آسانی نیز داشته و گشت و گذار در بین منو های متعدد آن نیز با اندکی وقت گذاشتن به سادگی قابل یادگیری خواهد بود. همانطور که از یک خودرو در این کلاس بدنه انتظار می رود، می بایست فضای مناسبی برای راننده و سرنشینان وجود داشته باشد. نسل قبلی رنو سنیک در این زمینه موفق عمل کرده بود و فضای مناسبی را برای سرنشیان در داخل کابین فراهم نموده بود. نسل جدید این خودرو نیز بنظر می رسد با افزایش ابعاد موفق تر از نسل پیشین خود عمل کرده و فضای بیشتری را در اختیار راننده و سرنشینان قرار دهد. بر خلاف نسل قبلی صندلی های عقب رنو سنیک نسل جدید یکپارچه بوده و فضای محفظه بار با 20 لیتر افزایش به 575 لیتر رسیده است.


مقایسه تجربه رانندگی
رانندگی با رنو سنیک نسل قدیم نرم و آرام بوده و در رتبه ای بالاتر از میانگین موجود در این کلاس قرار می گیرد. با توجه به افزایش کیفیت شاسی و استفاده از رینگ های آلیاژی 20 اینچی به نظر می رسد که کیفیت رانندگی در رنو سنیک نسل جدید نیز دچار تغییر شده و از رانندگی نرم تری برخوردار باشد. برای این خودرو در نسل جدید مدل های مختلف رانندگی تعریف شده که از طریق یک کلید قابل انتخاب هستند. این مدل های مختلف رانندگی شامل پنج مدل طبیعی (Neutral)، اسپرت (Sport)، نرم (Comfort)، شخصی (Personal) و اقتصادی (Eco) بوده که در هر کدام عملکرد خودرو بر اساس نوع انتخاب تغییر کرده و بازدهی و مصرف سوخت خودرو نیز دچار تغییر می گردد.


مقایسه موتور و پیشرانه
در بخش موتور و پیشرانه رنو سنیک نسل جدید از همان پیشرانه های بنزینی و دیزلی استفاده می کند که در نسل قبلی نیز موجود بود. دو نمونه از موتورهای بنزینی موجود برای رنو سنیک نسل جدید، موتور 1.2 لیتری مجهز به توربوشارژر بوده که توانایی تولید نیرویی 113 اسب بخار داشته و موتور 1.6 لیتری تونایی تولید 128 اسب بخار نیرو را دارد. نمونه دیگر یک موتور 1.5 لیتری بوده که مصرفی در حدود  3.4 لیتر در هر 100 کیلومتر در سیکل ترکیبی دارد. گشتاور تولیدی موتور 128 اسب بخاری نیز معادل 320 نیوتون متر است که از دور موتور 1.750 در اختیار راننده قرار خواهد گرفت.
اما یک نمونه جدید نیز برای رنو سنیک نسل جدید در نظر گرفته شده که توانایی تولید قدرتی برابر با 157 اسب بخار را داشته که این نمونه برای رنو سنیک نسل قبلی قابل سفارش نبود. قرار است در آینده نزدیک نمونه هیبریدی این خودرو نیز طراحی شود و به بازارها عرضه گردد. این مدل هیبریدی از یک موتور 1.5 لیتری دیزل استفاده کرده و در کنار موتور الکتریکی، عملکرد خودرو را افزایش داده و مصرف سوخت آن را نیز کاهش خواهد داد. برای نمونه های مختلف رنو سنیک گیربکس های 6 سرعته دستی و یا سیستم انتقال قدرت اتوماتیک با استفاده از تکنولوژی کلاچ دوبل در نظر گرفته شده است. البته مدل هیبریدی این خودرو در هنگام عرضه به بازار بر خلاف دیگر خودروهای الکتریکی و هیبریدی تنها توانایی استفاده از گیربکس دستی را خواهد داشت.


ارزش در برابر قیمت پرداختی
قیمت نسل فعلی رنو سنیک در حدود 20.000 پوند بوده و انتظار نمی رود که قیمت نسل جدید این خودرو نیز فرق چندانی با این رقم داشته باشد. تیپ های بالا و گونه های مجهز این خودرو با توجه به ابزار و ادوات استفاده شده در آن قیمتی بالاتر داشته و برچسب قیمتی برابر با  24.215 پوند  را دارند.
همچنین انتظار می رود که تکنولوژی استفاده شده در کابین و سیستم های کمکی رانندگی نیز در نسل جدید رنو سنیک وجود داشته باشد. نسل قدیم این خودرو موفق به دریافت 5 ستاره از لحاظ ایمنی توسط Euro NCAP شده بود و استفاده نسل جدید این خودرو از سیستم های کمکی رانندگی مانند حفظ حرکت بین خطوط جاده (Lane Keep Assist)، سیستم ترمز خودکار در هنگام وجود مانع در قسمت جلوی خودرو با قابلیت تشخیص عابران پیاده و موانع و همچنین سیستم تشخیص وضعیت جسمانی راننده (Tiredness Detection) یقینا آن را در مکانی بالاتر و یا حداقل همتراز با نسل قبلی قرار خواهد داد.