مقایسه هیوندای i30 SR و کیا سراتو Si

بر روی کاغذ و توجه به کاتالوگ، دو خودروی هیوندای i30 SR و کیا سراتو Si دو نمونه بسیار شبیه به هم بوده و قابلیت ها و امکانات مشابهی دارند و انتخاب نمونه برتر از بین این دو خودرو با توجه به اعداد و ارقام اعلام شده از سوی شرکت های تولید کننده کاری بسیار سخت و دشوار است. این دو خودرو در کلاس بدنه هاچ بک (Hatchback) قرار داشته که با توجه به قابلیت های خود از بازار مناسبی  برخوردار شده اند. این بازار یک فضای رقابتی بوده و خودروهایی مانند مزدا 3، تویوتا کرولا، آئودی A3 و فولکس واگن گلف و مرسدس بنز کلاس A در آن به رقابتی بسیار سخت و شانه به شانه مشغول هستند. خودروهای ساخت کشور کره جنوبی نیز با استفاده از سیستم خدمات پس از فروش و گارانتی مناسب، قیمت منطقی و قابل قبول و توانایی های فنی در سطح بالا سال هاست که حضور موفقی را در بازارها تجربه کرده اند و در حال حاضر به نمونه هایی بسیار محبوب و پرفروش تبدیل شده اند.


قیمت و تجهیزات
قیمت هیوندای i30 SR برابر با 27.890 دلار   است. هیوندای i30 SR مورد آزمایش ما از یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک استفاده می کرده که با استفاده از رنگ متالیک برای بدنه با افزایش قیمتی در حدود 500 دلار استرالیا روبرو شده و قیمتی برابر با 28.385 دلار  دارد. قیمت مدل پایه این خودرو نیز پایین تر بوده و با قیمت 20.990 دلار به بازار عرضه می گردد. تجهیزاتی که به صورت استاندارد در هیوندای i30 مدل SR عرضه می کردد شامل رینگ های 17 اینچی آلیاژی، چراغ های روشنایی در روز (Daytime Running Lights – DRL) مجهز به لامپ های LED، چراغ های عقبی مجهز به لامپ های LED، چراغ های جلوی حساس به نور و با قابلیت عملکرد خودکار، صفحه نمایش 7.1 اینچی مجهز به سیستم ناوبری ماهواره ای (Navigation)، سیستم تهویه مطبوع دوگانه اتوماتیک (Dual Zone Climate Control)، سیستم ورود به خودرو بدون نیاز به کلید (Keyless)، دکمه خاموش و روشن کردن خودرو، آیینه های جانبی جمع شونده به صورت الکتریکی، پدال های گاز و ترمز آلیاژی اسپرت و دسته دنده و غربیلک با کیفیت بالا و چراغ های روی دستگیره های در می گردد.
کیا سراتو Si نیز با قیمت پایه 28.990 دلار  به بازار عرضه می گردد. خودروی مورد آزمایش ما نیز همانند هیوندای i30 تنها از رنگ متالیک برای پوشش بدنه استفاده کرده که قیمت آن را با 520 دلار افزایش به رقم 29.510 دلار رسانده است. مدل پایه سراتو نیز همانند نمونه موجود در هیوندای بسیار ارزان قیمت تر بوده و با قیمت 19.990 دلار  به مشتریان عرضه می گردد. از تجهیرات استاندارد موجود در کیا سراتو مورد آزمایش ما می توان به رینگ های 16 اینچی آلیاژی، لاستیک زاپاس با سایز اصلی و برابر با نمونه های موجود در زیر خودرو، صفحه نمایش 7 اینچی لمسی با قابلیت ناوبری ماهواره ای، دوربین کمکی دنده عقب، چراغ های اتوماتیک حساس به نور در بخش جلو، پوشش نرم و مناسب ابزار و ادوات داخلی خودرو، دستگیره های در به رنگ کروم، پوشش صندلی هایی از جنس چرم، دسته دنده و غربیلک فرمان با کیفیت بالا، خروجی های جداگانه سیستم تهویه مطبوع در بخش صندلی های ردیف دوم کابین، قابلیت روشن و خاموش کردن خودرو بوسیله دکمه، سیستم نماش نقاط کور خودرو (Blind Spot Monitoring) و آیینه های جانبی جمع شونده به صورت الکتریکی اشاره کرد.


موتور و گیربکس
پیشرانه نصب شده بر روی هیوندای i30 SR یک موتور چهار سیلندر 2 لیتری بوده که توانایی تولید نیرویی معادل  166 اسب بخار را داشته و گشتاور تولیدی آن نیز معادل 201 نیوتون متر است. این موتور قابلیت استفاده از دو نمونه شش سرعته دستی و اتوماتیک را داشته که همانطور که گفته شد، نمونه مورد استفاده ما از گونه اتوماتیک آن استفاده می کرد. مصرف سوخت این خودرو نیز 7.7 لیتر در هر 100 کیلومتر اعلام شده اما عددی که در طی آزمون ما حاصل شد برابر با 11.2 لیتر در هر 100 کیلومتر بود.
شرکت کیا از سیستم های انژکتوری معمولی عبور کرده و این مدل سراتو خود را با استفاده سیستم انژکتور های با پاشش سوخت چند نقطه ای مجهز نموده است. پیشرانه موجود برای کیا سراتو نیز یک موتور چهار سیلندر 2 لیتری MPI (سیستم پاشش سوخت چند نقطه ای) بوده که توانایی تولید نیرویی برابر با  150 اسب بخار را داشته و حداکثر گشتاور تولیدی آن نیز برابر با 192 نیوتون متر است. این خودرو نیز به جعبه دنده شش سرعته اتوماتیک مجهز بود و مصرف سوختی برابر با 7.1 لیتر در هر 100 کیلومتر را طبق اعلام سازنده داشت. مصرف این موتور نیز در طی آزمون ما بالاتر بوده و عدد 9.4 لیتر در هر 100 کیلومتر برای آن ثبت گردید. عملکرد دو موتور موجود برای خودروهای مورد تست ما در هنگام شتابگیری نرم بوده و خودرو با آرامش و کم ترین صدا تولیدی ممکن شروع به حرکت می کند. تفاوت قدرت تولیدی و گشتار نیز در این خودرو فاصله چندانی نداشته و این خودرو در زمینه قابلیت های دینامیکی عملکردی تقریبا مشابه دارند. اما عملکرد کلی هیوندایi30  اندکی مناسب تر بوده و این خودرو یک رانندگی بدون دردسری را برای راننده و سرنشینان رقم می زند.


طراحی خارجی و نمای بدنه
طراخی خارجی این دو خود رو نیز تقریبا مشابه بوده و هر دو از یک سبک طراحی استفاده می کنند. اما ظاهر هیوندای i30 SR با توجه به رینگ های بزرگتر و تایرهای با دیواره کوتاه تر جذاب تر از رقیب خود است. اما بخش جلویی هیوندای اندکی قدیمی و از مد افتاده بوده ولی کیا سراتو با استفاده از فرم طراحی مشترک خود با نمونه هایی مانند کادنزا (Cadenza) و اپتیما (Optima) ظاهری جذاب تر از رقیب خود در این بخش دارد. اما در مجموع طراحی این دو خودروی ساخت کشور کره جنوبی مناسب بوده و در مقایسه با رقبایی مانند تویوتا کورولا در مکانی بالاتر قرار می گیرد.


سیستم اطلاعاتی / سرگرمی (Infotainment) چند رسانه ای
ابزار و دکمه های کنترلی سیستم چند رسانه ای موجود در غربیلک فرمان (Steering Wheel) هیوندای i30 چیدمان و کاربری ساده تری داشته و راننده بعد از چند بار استفاده به آنها عادت نموده و به راحتی از آنها استفاده خواهد کرد. این سیستم قابلیت پشتیبانی از نرم افزار Apple CarPlay را داشته و عملکردی کامل و بدون نقص دارد. صفحه نمایش 7 اینچی نیز کیفیت مناسبی داشته و تصاویر و نوشته های به نمایش درآمده بسیار روشن و واضح هستند. هوندا i30 از سیستم ناوبری ماهواره ای (Navigation) نیز استفاده کرده و کاربردی مناسب دارد. کیا سراتو در حال حاضر قابلیت پشتیبانی از اتصال تلفن همراه به سیستم چند رسانه ای را در خود ندارد. ابزار کنترلی نیز مانند هیوندای i30 وضعیت و چینش مناسبی داشته و کاربر را سردرگم نخواهد کرد. اما در مجموع سیستم های اطلاعاتی / سرگرمی موجود در این خودرو از کیفیت بالایی برخوردار بوده و توان رقابت با نمونه های موجود در خودروهای مجهزتر و گرانقیمت تر اروپایی را دارد.


کابین و طراحی داخلی
طراحی کابین هیوندای i30  جذاب زیبا بوده و شرکت هیوندای هم در زمینه طراحی و هم در زمینه اجرا بسیار موفق عمل کرده است. پارچه استفاده شده برای روکش های صندلی ها مناسب بوده به سختی دچار خراش و پارگی می گردد. فضای موجود برای سرنشینان هم در جلو و هم در ردیف دوم صندلی ها نیز مناسب و کافی بوده اما مدل میانی ردیف عقب برای افراد بلند قد مناسب نبود و سرنشین دچار خستگی می گردد. فضاهای مناسبی نیز برای قرار دادن پاها در این خودرو تعبیه شده و فضای محفظه بار و صندوق عقب نیز نسبت به سایر خودروهای هاچ بک موجود در این کلاس بدنه بسیار زیاد  فراتر از حد انتظار است. دید راننده و سرنشینان نیز از محیط اطراف مناسب بوده و این مساله هنگام پارک کردن در فضای تنگ و بسته بیشتر به چشم می آید.
وضعیت کابین کیا سراتو هم همانند رقیب خود بوده و از طراحی زیبا و قابل قبولی سود می برد. پوشش صندلی ها و تزئینات آنها نیز با استفاده از چرم  پارچه بوده که کابین خودرو را در این زمینه به گونه ای مناسب تر تبدیل می کند. اما بخش های پلاستیکی این خودرو از کیفیت بالایی برخوردار نبوده و در برخی مواقع حس خشک بودن را به راننده و سرنشینان القا می نماید. فضای حمل بار و قرار گرفتن پاهای سرنشینان در ردیف دوم صندلی ها نیز بسیار زیاد بوده و سرنشینان بدون احساس خستگی می توانند از نشستن بر روی آنها در هنگام طی کردن مسافت های طولانی لذت ببرند.


تجربه رانندگی
کیفیت و لذت رانندگی بزرگترین تفاوت موجود بین هیوندای i30 SR و کیا سراتو Si است. سراتو سواری نرم تر و همراه با آرامش بیشتری داشته اما سواری هیوندای i30 فرز و چابک بوده و حس اسپرت بیشتری را به سرنشینان و راننده انتقال می دهد. البته این توانایی ها در تیپ ها و مدل های پایه هیوندای i30  وجود نداشته و تنها تیپ SR و میانی این خودرو از این قابلیت ها برخوردار است.  موتور و سیستم انتقال قدرت هماهنگی خوبی با همدیگر داشته و خودرو را به نرمی در مسیر جاده به حرکت در می آورند. اما همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد مصرف بالای سوخت هیوندای i30 تاثیر منفی روی عملکرد آن خواهد داشت.
سراتو نیز گذشته از عملکرد با قابلیت های اسپرتی کمتر، مانند رقیب خود سواری نرمی را داشته و کابین آن صدای کمی از محیط بیرون را به داخل منتقل می نماید. عملکرد گیربکس این خودرو نیز خوب و قابل قبول بوده و هماهنگی مناسبی با پیشرانه موجود دارد. در مجموع در این بخش هیچکدام از این دو خودرو در رتبه بالاتری قرار نگرفته و خرید هر کدام از آنها به شخصیت و خواسته های خریدار بر می گردد. همانطور که گفته شده کسانی که از رانندگی نرم و آرام لذت می برند کیا سراتو Si را ترجیح داده و جوانان و رانندگانی که به دنبال هیجان هستند از خرید هیوندای  i30 SR لذت کافی را خواهند برد.


گارانتی و سیستم خدمات پس از فروش
هیوندای i30  مانند سایر محصولات شرکت هیوندای از سیستم ضمانتی مناسبی برخوردار است. این خودرو از یک گارانتی پنج ساله بدون محدودیت مسافت طی شده استفاده کرده و به مدت 12 ماه تحت گارانتی خدمات دوره ای قرار دارد. سرویس های دوره ای این خودرو نیز هر 15.000 کیلومتر یا 12 ماه بوده که هزینه ای مابین 249 الی 349 دلار  دارد. این بدین معنی است که هیوندای i30 تیپ SR در طول دوران 5 ساله گارانتی خود هزینه ای در حدود 1.345 دلار  را به مالک خود تحمیل خواهد کرد.
کیا مدل سراتوی خود را به یکی از جذاب ترین سیستم های گارانتی موجود در بازار خودرو مجهز نموده است. این سیستم خودرو را طی مدت 7 سال بدون محدودیت مسافت پیموده شده تحت پوشش قرار خواهد داد. سرویس های دوره ای این خودرو نیز در هر 12  ماه یا 15.000 کیلومتر انجام می شود و هزینه مابین 289 الی 487 دلار دارد. هزینه های جانبی این خودرو نیز در طول 7 سال گارانتی خود برابر با 2580 دلار  خواهد بود.


کیا سراتو یا هیوندای i30  - کدامیک نمونه بهتری است؟
همانظور که در ابتدای این نوشته نیز اشاره شد، انتخاب یک نمونه از بین این دو خودرو با توجه به رقابت شدید و عملکردها و امکانات تقریبا یکسان، کاری بسیار سخت خواهد بود. بین این دو خودرو نمی توان تفاوت خاصی را ایجاد کرد و در نهایت سلیقه خریدار مهم ترین عامل در انتخاب یکی از این خودروها خواهد بود. هیوندای i30 SR با توجه به سیستم فنربندی و نحوه عمل نمونه ای مناسب برای افرادی است که از خودروی کوچک خود انتظار نمایش قابلیت های فنی بالا را داشته و کیا سراتو نیز با رانندگی و کابین آرام و راحت و در برخی قسمت ها مجلل خود مناسب افرادی است که از خودروی خود به عنوان یک وسیله برای گشت و گذار در خیابان های شهر استفاده می کنند. اما از لحاظ امکانات و قیمت کیا سراتو نمونه به مراتب بهتری خواهد بود.

گذشته از اینکه انتخاب شما کدام نمونه  باشد، خودروی شما یک نمونه با کیفیت و راحت با قابلیت ها و امکانات و تجهیزات مناسب خواهد بود و شما از خرید آن احساس رضایت خواهید نمود. در انتها هم می پردازیم به امتیازهای کسب شده این دو خودرو در بخش های مختلف.

                                             هیوندای i30           کیا سراتو Si

---------------------------------------------------------------------------

عملکرد و مصرف سوخت                7                        8                                 

فضای کابین و راحتی                     8                         8                     

استفاده از تکنولوژی                      8                        8

قیمت و تجهیزات                          8.5                      9

سواری و هندلینگ                         8                     8.5       

---------------------------------------------------------------------------

امتیاز نهایی                                 8                       8