گزارش های خودرو، از ارزشیابی ملی خودروهای داخلی اطلاع داده است. بر اساس این گزارش که در آذر 1395 منتشر شده است نشان از قرار گیری خودروهایی چون شرکت های خودروسازی بهمن‌موتور و رنو ساندرو پارس‌خودرو در رده با کیفیت ترین خودروها دارد. این گزارش می‌افزاید که این شرکت ها موفق به اخذ 4 ستاره مانند ماه قبل شده اند. در موتوتل همراه ما باشید.
بر طبق این گزارش در بین خودروهای سطح نرخ 75 میلیون تا 100 میلیون، خودروهایی سواری چون، گرند ویتارا ایران‌خودرو خراسان، کیاسراتو سایپا و تیگو۵ مدیران‌خودرو از نظر کیفیت قرار گرفتند و در سطح خودروهای ۲۵ تا ۵۰ میلیون تومانی با نام خودروهای مثل پارس‌تندر و تندر۹۰ پارس‌خودرو، تندر۹۰ اتوماتیک، تندر۹۰، رانا، پژو ۲۰۶SD و پژو ۲۰۶ ایران‌خودرو، روبرو می‌شویم. این گزارش اشاره به این دارد که در بین 23 مدل دیگر خودرو نیز از نظر اخذ ستاره کیفیت در مقایسه با آبان‌ماه تغییری نداشته است. اخبار خودرو نقل می‌کند که ارزشیابی سال 1395 در ماه آذر، 90297 دستگاه خودرو تولید شده است که سهم زیادی از این تولید خودرو به خودروهای سواری اختصاص دارد. این آمار اشاره دارد که نسبت به آبان ماه با کاهش تولید خودرو روبرو بوده ایم. این کاهش به رقم 3002 دستگاه رسیده است.با این حال با کاهش تولید خودرو از نظر کیفیت خودروهای تولید شده پیشرفت قابل ملاحظه ای نداشتند. 
هیئت مدیره شرکت مهندسین مشاور خودروی ایران به فضای نامناسب قیمت گذاری در شورای رقابت اشاره داشته است و به اهمیت توجه به زیرساخت‌ها و خدمات اشاره داشته است. ایشان در ادامه اظهارتشان اضافه کردند: « باید به این موضوع هم توجه داشت که این اتفاق در فضایی می‌افتد که قیمت شناور باشد و در واقع در محیط تعادل رقابتی که در آن به مثلث قیمت، کیفیت و هزینه توجه می‌شود امکان تعریف به وجود می‌آید.» وی در ادامه گفتگویشان با روزنامه عصر خودرو به سه ضلع مثلث بازار خودرو اشاره داشتند و از سطح توان مشتریان برای خرید خودرو در رده قیمت های 100 میلیون تومان سخن گفت و تاکید کرد که برای مثال در مورد خودروی مثل 405 باید رنج قیمت در حدود تعیین شورای رقابت باقی بماند. اما به دلایل شرایط بازار افزایش 8 درصدی را نیز با تاخیر اعمال شده است. ایشان با توجه به کیفیت و اهمیت آن می‌تواند به هدف خودروسازی نزدیک شود و از امکان‌سنجی آن سخن گفتند. ایشان با مثال زدن خودرویی مانند پراید اشاره داشتند:«حتی اگر مشتری توان پرداخت این هزینه اضافه شده را داشته باشد، با فاصله قیمتی که میان کارخانه و بازار ایجاد می‌شود، خودروساز نمی‌تواند مشتری را در مسیر خود نگه دارد و مشتری را از دست خواهد داد و همه این عوامل باعث می‌شود دست خودروساز در پرداختن به مساله کیفیت بسته باشد» ایشان در جواب به سوالی که علت پایین بودن ظرفیت تولید خودرویی مانند پراید که در داخل توانایی تولید قطعات لازم آن وجود دارد بر این واقعیت تاکید کرد که قیمت تمام شده قطعات در داخل به مراتب بیشتر از قطعات وارداتی از چین است و این مساله مهمی در قیمت گذاری است. این عضو هیت مدیره شرکت مهندس مشاور خودرو با اشاره به در صورت متصل شدن به بازار دنیا در تولید قطعات از عدم توانایی رقابت از نظر کیفیت سخن کفت و افزود «به همین نسبت تولید خودرو در داخل هم برای ما گران تمام می‌شود. »
ایشان در پایان از توقع از خودروسازان ایرانی در مورد سطح کیفی خودروها سخن گفت و افزود این یک دیگاه اشتباه در انجمن قطعه‌سازان و دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت وجود دارد که خودروسازان با سطح کیفی مناسب و هزینه مناسب حرکت کند.