خودروی رنو Talisman اتوماتیک سال 2016

اواسط 2015 رنو محصول جدیدش را به جهانیان معرفی کرد. این محصول جدید، که ابتدا در شهر تاریخی   Chantilly  در فرانسه رونمایی شد و سپس در نمایشگاه فرانکفورت، رنو تلیسمان است که در کلاس سدان‌های سایز متوسط قرار می‌گیرد و البته یک نسخه استیشن هم دارد. تلیسمان با پلتفرم جهانی CMF-CD  شکل گرفته که محصول مشترک رنو و نیسان است. بعد از رنو اسپیسِ نسل پنجم، حالا تلیسمان دومین خودرویی است که با این پلتفرم ساخته می‌شود. Talisman  تالیسمان یا تلیسمان مانند تلفظ خیلی از ماشین های دنیا، نحوه خواندنش متفاوت است! اگر به صورت انگلیسی بخوانید تالیسمن و یا تالیزمن درست است، ولی اگر به زبان فرانسه بخوانید داستان عوض می‌شود و باید این ماشین لوکس رنو را تلیسمان نام ببرید. در زبان لاتین، معنی کلمه تلیسمان جادو و سحر کردن می باشد و به قول جناب کارلوس گوسن مدیر عامل نابغه رنو که لبنانی الاصل است و در برزیل متولد شده، شما می توانید در اسم تلیسمان مفهوم ایمنی و قدرت را بیابید. اگر به گذشته رجوع کنید متوجه خواهید شد که برند فرانسوی رنو در سال 2001 میلادی یک بار از نام تلیسمان استفاده کرده است و آن هم در خودرویی مفهومی و با طراحی عجیب و متفاوت بوده که در کلاس خودروهای کوپه قرار داشت. هدف اصلی از ساخت رنو تلیسمان توسط رنو، جذب مشتریان ماشین های نیمه لوکس می باشد؛ کاری که در گذشته رنو به لاگونا و لتیتود سپرده بود و آنها رنو را سر افکنده کردند.
ولی داستان رنو تلیسمان خیلی متفاوت است. تلیسمان دومین ماشین سدان سایز متوسط رنو بعد از رنو 18 در دهه 70 میلادی متولد شد و همین قضیه نشان دهنده اهمیت بالای رنو تلیسمان برای برند فرانسوی است. رنو تالیسمان جدیدترین مخلوق کمپانی فرانسوی رنو بازگوکننده زبان طراحی جدید این شرکت است که از هر نظر خودروی جدیدی محسوب می شود که به راحتی می تواند تجربه ای گیرا در اختیار خریدار ایرانی قرار دهد. خبرها از ورود این جواهر زیبا به خیابان های کشور حکایت می کنند. به جرات می توان گفت که با توجه به مشخصات فنی و رفاهی و ظاهر فراتر از تصور، این سدان مجلل و با پرستیژ می تواند تبدیل به قاتل بی رحم سدان های کره ایی شود. با توجه به قیمت جهانی این الماس خوش تراش پیش بینی می شود در بازار ایران حدود 180 میلیون تومان قیمت گذاری شود که بدین ترتیب می تواند رقابت نزدیکی با سدان های کره ایی نظیر کیا اپتیما و هیوندای سوناتا و حتی خودروهای خوشنامی مانند کمری داشته باشد. مدیرعامل رنو در زمان رونمایی این خودرو رسما اعلام کرد که تلیسمان مانند رنو اسپیس 2015 به بازارهای راست‌فرمان صادر نمی‌شود؛ بنابراین مشتریان کشورهای ژاپن، هنگ کنگ، انگلیس، سنگاپور، مالزی، استرالیا، ایرلند، نیوزلند و ... منتظر وارد شدن این خودرو خوش تراش به کشورشان نباشند.پیشرانه نصب شده روی این فرانسوی تازه وارد، با استاندارد یورو 6 است و گیربکس نصب شده روی آن دوکلاچه 7 سرعته EDC است.
شتاب رسمی اعلام شده برای این خودرو 7.7 ثانیه است و می تواند حداکثر به سرعت 220 کیلومتر در ساعت دست پیدا کند.با توجه به پایین بودن حجم موتور تالیسمان، مصرف سوخت این خودرو بسیار کم است و تنها 6.2 لیتر در هر صد کیلومتر می سوزاند. از تجهیزات نصب شده روی این خودرو می توان به سیستم های ترمز و پایداری ABS ،ESP ، سیستم کمکی در سربالایی HAC ، ترمز دستی الکترونیکی، سنسور نور و باران و سنسورهای پارک در جلو و عقب، دوربین عقب، صفحه نمایش روی شیشه جلو HUD و رینگ های 17 و یا 18 اینچی اشاره کرد. رنو برای انتقال قدرت تلیسمان، از یک گیربکس 7‌سرعته‌ی دبل‌کلاچ EDC استفاده کرده که قابلیت تعویض دنده از پشت فرمان را نیز دارد. گیربکس پیشرفته رنو تلیسمان که یکی از نقاط قوت‌ این سدان نیمه‌لوکس محسوب می‌شود، با موتور خودرو کاملا هماهنگ است و تعویض دنده‌هایی نرم، سریع، دقیق و لذت‌بخش را به همراه می آورد. به واقع باید اعتراف کرد که چهره و امضای جدید رنو کاملاً مدرن و به روز شده و در تالیسمان شاهد خودرویی زیبا و جذاب هستیم. نرمی و سواری تلیسمان عالی است؛ فرمان‌پذیری خوب و دقیقی دارد؛ ارتفاعش مناسب است و حس سواری لوکس و همچنین اسپرت را توامان می‌توانید در آن تجربه کنید. از این موارد مهم‌تر ترمز‌های ایمن و پرقدرت تلیسمان هستند که باعث می‌شود شما در هر سرعتی با خیال مطمئن به ادامه‌ی مسیر بپردازید. برای جذاب‌ترشدن ظاهر خودرو نیز درب موتور عضلانی شده است و قسمت‌های متعدد بدنه مثل زه‌های اطراف پنجره و اطراف مه‌شکن‌ها و همچنین خطوط افقی جلوپنجره نیز با روکش کرومی پوشانده شده‌اند.درون کابین تالیسمان شبیه رنو اسپیس است.
در ردیف جلو، صندلی‌ها 10 حالته بوده و گرمکن و مموری (با قابلیت ذخیره 66 حالت) نیز استاندارد است. مدل‌های ارزان‌تر تالیسمان، مانیتور 4.2 اینچی دارند اما در نسخه‌های گران‌تر، این مانیتور تبدیل به 8.7 اینچی لمسی خواهد شد؛ ضمن اینکه سیستم چندرسانه‌ای R-Link 2 و سیستم صوتی  Bose با 133 اسپیکر دارد. تلیسمان به سیستمی با نام Multi-Sense نیز مجهز است که امکان تنظیم یکپارچه اکثر سیستم‌ها، چه در قسمت کابین و چه در قسمت فنی را به راننده می‌دهد. مالتی سنس 4 حالت مختلف رانندگی شامل Comfort و Sport و Eco و Neutral دارد. رنو همچنین یک حالت دیگر هم برای آن قرار داده است تا راننده بتواند تنظیمات متناسب با خودش را در این سیستم اعمال کند. سنسور پارک جلو و عقب، سنسور باران، دوربین عقب، آینه‌های تاشوی برقی با گرمکن، سقف پانوراما، تهویه سه گانه اتومات، سیستم کمکی پارک، پرده‌های برقی، استارت دکمه‌ای و اتولایت ازجمله ویژگی‌هایی است که تلیسمان از آن‌ها بهره می‌برد. در سطح تجهیزات ایمنی، رنو برای تلیسمان از چیزی دریغ نکرده است. امکاناتی مانند کروز کنترل هوشمند، هشداردهنده تغییر لاین و نقطه کور، هشداردهنده سرعت، سیستم تابلوخوان، چراغ‌های گردشی، نوربالای اتومات و سنسور از ویژگی‌های قابل سفارش این خودروی فرانسوی هستند.  مهم‌تر از همه این‌ها، کسب 5 ستاره ایمنی از موسسه euroNCAP است. در آزمایشات این موسسه، تلیسمان در حفظ جان سرنشین 86 از 100، در حفظ جان کودک 84 از 100 و در حفظ سلامت عابر پیاده 68 از 100 گرفته است. سیستم‌های ایمنی این خودرو نیز امتیاز 76 از 100 دارند.

لینک ویدئو نقد و بررسی رنو تلیسمان:  renault talisman 2016