شاید برای کسانی که علاقه زیادی به خودرو دارند مالک یک ماشین لوکس بودن به تمام دنیا بیارزد. خودروهایی چون پورشه و یا مرسدس بنز کسانی را که تشنه دنیای لوکس هستند راضی میکند. اما شاید پس از مدتی متوجه محدودیتهایی که این خودرو برای شما به بار میآورد شوید. حتما دیگر مثل یک ماشین معمولی نمیتوانید این خودرو را در کنار خودروهای معمولی دیگر پارک کنید و به دنبال کارهای روزمرهتان بروید و همواره اضطراب این را خواهید داشت که کسی به خودروی شما آسیبی برساند.
اگر خودروی شما کوپه هم باشد که محدودیتها بیشتر میشود چرا که صندلیهای عقب بیشتر تزیینی هستند تا کاربردی و فضای کمی را برای سرنشینان عقب دارد بنابراین بیش از یک نفر را برای ماشین سواریهای شبانه نمیتوانید به همراه خودتان ببرید. با این شرایط شاید از خرید چنین خودرویی احساس پشیمانی کنید اما این موضوع نیز وجود دارد که اگر این کار را نمیکردید هیچگاه متوجه نمیشدید که یک خودروی اسپرت چه لذتی دارد. با این همه شرکتهای خودروسازی راه رهایی را برای مشتریان خود اندیشیدهاند و سدان کوپه و یا سدان اسپرتی را روانه بازار کردهاند که علاوه بر زیبایی ظاهری همراه مناسبی برای خانواده شما هم به شمار خواهند آمد.
به همین دلیل امروز دو خودرو مرسدس بنز CLSو پورشه پانامرا4SS را بررسی خواهیم کرد. بنز در سال 1926 در شهر اشتوتگارت آلمان تاسیس شد اما عقبه بنز به شرکت مرسدس در سال 1901 بر میگردد و بنز را باید اولین تولیدکننده خودرو با موتور بنزینی بنامیم. این شرکت به تولید خودروهای سواری لوکس، کامیون، اتوبوس و حتی پیشرانه مشغول است اما بیشترین خوشنامی بنز برای تولید خودروهای لوکس سواری است که میتوانیم به مرسدس بنز کلاس S اشاره کنیم.
بنز در ایران با شرکت ستاره ایران عرضه میشود و مدلهای مختلفی از جمله مرسدس بنز کلاس E ، مرسدس بنز کلاس C ، مرسدس بنز کلاس S از بنز تا بهحال به ایران راه یافتهاند.
طراحی ظاهری
این خودرو نیز چون دیگر اعضای خانواده مرسدس بنز ظاهری مشابه دارد اما این خودرویی که بررسی خواهیم کرد کمی اسپرتتر به نظر میآید و این موضوع از چهره اندک خشمگینش به خوبی قابل رویت است.
در قسمت جلوئی، دماغهای برجسته و خشمگین با کاپوتی بلند و سپری کوتاه، یک چهره عضلانی و پر جذبه را پیش رویمان قرار داده است. طراحی جدید این خودرو نسبت به طرح قبلی یک طرح متفاوت محسوب میشود طوری که طرافداران طرح قدیمی ممکن است از طرح جدید استقبال نکنند اما نظرسنجیها حاکی از آن است که حدود ۵۴ درصد مردم طرح جدید را یک پیشرفت مثبت تلقی میکنند.
موتور جدید ۴٫۶لیتری V8 با اینکه اندازه کوچکتری نسبت به مدل قبلی دارد اما ۴۰۲ اسب بخار قدرت در ۵۰۰۰دور بر دقیقه و ۴۴۳ پوند-فوت گشتاور در ۱۸۰۰دور بر دقیقه تولید میکند که یک پیشرفت خوب محسوب میشود. مصرف سوخت این مدل نیز شاید نسبت به بعضی خودروهای عادی بالا باشد اما برای خودرویی که توان بیش از ۴۰۰ اسب بخار را دارد بسیار مناسب به نظر میرسد و همه این پیشرفتها به علت موتور جدید V8 است.
داخل خودرو نیز از نظر طراحی بهبود یافته است که اکثر تغییرات در نوع مواد به کار رفته در طراحی است و سعی شده است که نسبت به مدلهای قبلی از متریالهای با کیفیتتری استفاده شود به طور مثال دریچه هایکولر فلزی شده است. همچنین یک نمایشگر ۴٫۵ اینچی گرد در مرکز سرعت سنج قرار داده شده است که امکانات پیشرفتهای را در اختیار راننده قرار میدهد.
دنده این خودرو دارای سه حالت مختلف است: اقتصادی، اسپرت و دستی. تعویض دنده در حالت اقتصادی یا Economy زود و مکرراً انجام میگیرد، در حالت اسپرت ماشین با تعویض دیرتر دنده اجازه سرعت بالاتری را به راننده میدهد و نهایتاً حالت دستی از paddle های پشت چرخها استفاده میکند. انعطاف پذیری خودرو در فعال کردن حالتهای اسپرت و دستی و خاموش کردن سیستم Traction Control است که در این حالت خودرو بیشتر به ماشینهای Mopar شبیه است تا Mercedes . در این حالت ۰ تا ۶۰ ، پنج و یک دهم ثانیهای ممکن به نظر میرسد و در حالی که اکثر خودروهای رقیب از موتورهای ۵٫۵ لیتری استفاده میکنند، موتور ۴٫۶ لیتری این خودرو نیز چیزی کم نمیآورد.
همانطور که دیدید Mercedes Benz CLS550 چیزی فراتر از یک ماشین فقط اشرافی است چرا که قدرت بالا این خودرو را به یک خودروی چندمنظوره تبدیل کرده است که از آخرین تکنولوژیهای روز نیز بیبهره نیست. در کل میتوان طراحی جدید را از هر نظر برتر از طرح قبلی دانست و تولید سری جدیدی از CLS ها را با این طرح انتظار داشت.
و اما بپردازیم به پورشه، کمپانی پورشه پس از گذشت 78 سال از تاسیس این شرکت نخستین سدان لوکس خود را پس از چند مرحله به تعویق انداختن در سال 2009 تولید کرد.
هرچند که ایده ساخت یک پورشه چهاردر لوکس به اواخر دهه 80 میلادی بازمیگردد و حتی نمونهای کانسپت (مفهومی) براساس مدل 911 با فرم بدنه چهار در ساخته شد و به نمایش درآمد اما پس از آن پروژه ساخت نخستین سدان پورشه به دست فراموشی سپرده شد تا اینکه این کمپانی اشتوتگارتی نخستین سدان لوکس خود را با نام پانامرا، اولین بار در آوریل 2009 و در جریان سیزدهمین نمایشگاه خودرو شانگهای رونمایی کرد.
با نگاهی به این خودرو حتی اگر لوگوی آن پوشانده شود به «پورشه» بودن آن پی خواهید برد. در نخستین نگاه پانامرا را خودرویی تنومند و قدرتمند خواهید یافت که نگاهها را به سوی خود جلب میکند.
با آنکه پانامرا نه تنها زیبایی بصری دیگر خودروهای لوکس گران قیمت را نداشته و حتی از سوی برخی نشریات تخصصی به اغراق جزو زشتترین سدانهای «فول سایز» دنیا محسوب میشود اما در مواجهه با این خودرو، آن را بسیار زیباتر و جذابتر از تصاویرش خواهید یافت.
در کنار این خصوصیات نباید فضای گسترده داخل کابین را فراموش کرد که چهار سرنشین بزرگسال با قد 180 سانتیمتر به راحتی میتوانند در این خودرو نشسته و هیچگونه تنگی جا را احساس نکنند.
طراحی داخلی
مهم نیست که کدامیک از این دو خودرو را برای امتحان سوار شوید، به محض نشستن دیگر تمایل به ترک آن نخواهید داشت، اما این دلیل بر شباهت این دو خودرو نیست بلکه هر کدام طراحی جداگانه و ویژهای دارند.
وجود دکمههای بسیار در پانامرا حس جذابی را به سرنشینان منتقل میکند. حتی پیش از رانندگی و حتی پیش از روشن کردن خودرو، با گرفتن فرمان در دست آدرنالین را در وجود خود احساس خواهید کرد.
به شما اطمینان میدهیم که حتی اگر یک سواری عادی با این خودرو داشته باشید تا آخر زندگی آن را به دلیل کیفیت عالی و آپشنهای فراوان فراموش نخواهید کرد. شاید به نظر برسد که این همه تعریف و تمجید از برند آلمانی غیرضروری است زیرا همگان با بهترین بودن آن آشنا هستند اما ما نیز از دیدن این خودرو چنان شگفتزده هستیم که به راستی هیچ کاری جز تعریف و ستایش این خودروی زیبا نمیتوانیم انجام دهیم.
تنها قسمت پانامرا که مورد ایراد قرار گرفته طراحی خاص ادوات کنسول مرکزی است که شاید احتیاج به زمان کافی برای عادت به آن را داشته باشید. اما پس از عادت کردن به آن حس زیبای یک رانندگی حرفه ای را تجربه خواهید کرد.
خوب حالا نوبتی هم باشد نوبت بررسی مرسدس است. با نشستن در این خودرو گویی وارد یک کشتی مجلل تفریحی شدهایم. فضای داخل کابین به دلیل هارمونی فراوان بین رنگهای انتخابی و کیفیت بالای متریال به همراه ظرافت خاص موجود در آن حس دلپذیری را به سرنشینان منتقل میکند. با این اوصاف هر آنچه که از یک مرسدس بنز لوکس انتظار داریم در این خودرو محقق میشود. تنها ایرادی که این خودرو کلاسیک دارد این است که حس اسپرت بسیار کمتری نسبت به پورشه دریافت میکنید. چنان که ابدا حس ماشین مسابقهای نخواهید داشت و در مقابل حس یک خودرو دیپلماتیک را دریافت خواهید کرد.
با این همه ظاهر داخلی آن نسبت به پورشه بسیار لوکس و تجملاتیتر است و رنگ روشن فضای داخل محیط را دلپذیرتر میکند. قسمت پشتی این خودرو نیز نسبت به پورشه فضای بیشتری دارد و سرنشینان قدبلند نیز راحتی بیشتری را احساس خواهند کرد.
و اما اینکه کدامیک از این دو خودرو بهترند به سلیقه مشتریان بازمیگردد.
پیشرانه و تواناییهای حرکتی
امروز با دو نیروگاه عظیم آلمانی سر و کار داریم که برای عاشقان قدرت جایی برای گله و شکایت باقی نمیگذارند. در زیر کاپوت پانامرا یک قلب V8 با حجم 4.8 لیتری میتپد که قادر است 400 اسب را در دور 6500 رها سازد و از دور 3500 تا 5000 نیز گشتاوری معادل 500 نیوتن متر را به شما ارزانی دارد. شاید فکر کنید این میزان گشتاور برای یک اتومبیل اسپرت خانوادگی کافیست، اما مسئولان مرسدس با شما موافق نیستند چرا که برای CLS یک موتور V8 به حجم 4663 سی سی در نظر گرفتهاند که به کمک توربو شارژرهای دو قلو گشتاور را از دور 1800 تا 4750 به حدود 600 نیوتن متر میرساند! البته از نظر قدرت تولیدی شرایط بسیار نزدیک به پانامرا است و CLS نیز توانی برابر 402 اسب بخار در دور 5000 را از موتور استخراج مینماید.
خب با توجه به این اعداد و وزن تقریباً مشابه توقع داریم که CLS در تمامی حالات عملکرد بهتری داشته باشد اما مهار این همه گشتاور تولیدی در مرسدس بهخصوص برای رانندگان آماتور دشوار است و در نتیجه پانامرا میتواند ضعف پیشرانه خود را به کمک لانچ کنترل جبران نموده و با شتاب صفر تا صد 5 ثانیه ای وCLS با شتاب حدود 5.2 ثانیه را به دردسر بیاندازد. اما پس از شروع حرکت اوضاع کمی به نفع CLS خواهد شد. در واقع پس از کنده شدن اتومبیل از زمین گشتاور بالاتر مرسدس آن هم در شرایط تهران که توربوها کمبود فشار هوا را جبران مینمایند نوهی کارل بنز را در وضعیت مناسبتری قرار میدهد.
البته همچنان هم گیربکس محشر 7 سرعته دو کلاچه PDK پورشه با عملکردی اسپرتتر از جعبه دنده 7 سرعته CLS بار دیگر کمبود قدرت را جبران میکند و اجازه نمیدهد پانامرا به این راحتیها تسلیم گردد. ضمن اینکه مرسدس حداکثر سرعت محصولش را روی عدد 250 محدود کرده اما پشت فرمان پورشه میتوانید تا 282 کیلومتر بر ساعت به پرواز خود ادامه دهید. ولی در مورد مصرف سوخت شرایط مرسدس بهتر است و در شرایطی که پانامرا برای هر 100 کیلومتر پیمایش در حالت ترکیبی (البته با ترافیک نرمال و بنزین با کیفیت) به حدود 11 لیتر بنزین نیاز دارد CLS مسیر مشابه را با 9 لیتر سوخت طی خواهد نمود.
آپشنهای رفاهی وایمنی
طبیعتاً از اتومبیلهایی که پسوند لوکس را یدک میکشند توقعات خیلی بالاست. بهخصوص اگر پای برندهای گران قیمت آلمانی وسط باشد. پانامرا و CLS نیز با اینکه مدل 2012 هستند و چند سالی است که از تکنولوژی روز دور ماندهاند اما در خدمترسانی به سرنشینان کوتاهی نمیکنند. در واقع اتومبیلهای لوکس همواره از آپشنهای متداول در زمان خود جلوتر میباشند و در نتیجه به این زودیها قدیمی نمیشوند. مثلاً نگاهی به همین محصول مرسدس بیاندازید، مواردی مثل کنترل کشش، کنترل پایداری، کروز کنترل هوشمند، سیستم کمکی پارک اتومبیل، رادار نقطه کور، سامانه نظارت بر باد تایرها، سیستم صوتی قدرتمند هارمن کاردون به همراه مانیتور چند منظوره راننده و نمایشگرهای پشت سر، صندلیهای داینامیک جلو با تنظیم برقی، گرمکن، تهویه و ماساژور، کیلس و استارتر، صندوق برقی، تعلیق قابل تنظیم، امکان انتخاب حالتهای مختلف رانندگی، ایربگهای کامل، سیستم کنترلی COMAND، تهویه مطبوع اتوماتیک با امکان تنظیم جداگانه برای صندلی شاگرد و سرنشینان عقبی، هشدار خروج از خط و خواب آلودگی راننده و سیستم کمکی دید در شب تنها بخشی از لیست بلند بالای امکانات CLS میباشند که البته برخی از آنها بسته به نوع سفارش ممکن است کم یا زیاد شوند.
اوضاع پورشه هم از نظر آپشن مناسب است و شما درون 4S به گزینههای بسیاری نظیر صندلیهای چرمی مجهز به گرمکن و تهویه برای تمامی سرنشینان، امکان تغییر حالتهای رانندگی، سیستمهای ترمز و پایداری از قبیل ASR, MSR, ABD, PSM قابل ارتقاء به کنترل دینامیک شاسی (PDCC) ، سیستم تعلیق فعال PASM، سیستم صوتی قدرتمند Burmester به همراه نمایشگر کنسول میانی و 2 عدد مانیتور روی پشت سری صندلیها، تهویه مطبوع اتوماتیک به همراه امکان تنظیمات جداگانه برای تمامی سرنشینان، صندلی و صندوق عقب برقی و آینه الکتروکرومیک و دهها مورد دیگر دسترسی خواهید داشت.
تجربه رانندگی
این دو اتومبیل هر دو بسیار قوی هستند، مهندسی بینظیری دارند و دینامیک خارق العادهای، اما بیشتر اوقات با محدودیتهای فراوانی مواجه میشوند چرا که خودنمایی بیش از حدشان باعث تنبیه از سوی پلیس و محدودیت ترافیکی مواجه میشود. سرنوشت این نوع خودروها دقیقا مانند عقاب زندانی در قفس است.
سخن آخر اینکه باید بین این دو اتومبیل کدامیک را انتخاب کنید؟ باید عرض کنیم که کار بسیار دشواری است بهخصوص اگر نسبت به هر کدام از این برندها تعصب نداشته باشید در این صورت کارتان دشوارتر خواهد شد.
مشخصات فني | ||
مدل | پورشه پانامرا 4S | مرسدس بنز CLS 500 |
پيشرانه | هشت سیلندر وی شکل | 8 سیلندر وی شکل دو توربو |
حجم موتور | ۴۸۰۶ سی سی | 4663 سی سی |
حداکثر قدرت | ۴۰۰ اسب بخار در ۶۵۰۰۰ دور بر دقیقه | 402 اسب بخار در 50000 دور بر دقیقه |
حداکثر گشتاور | ۵۰۰ نیوتون متر در ۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ دور بر دقیقه | 600 نیوتون متر در 1800 تا 4750 دور بر دقیقه |
شتاب رسمي | ۵ ثانیه | 5.2 ثانیه |
مصرف سوخت ترکيبي | حدود ۱۱ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر | 9 لیتر در هر 100 کیلومتر |
وزن | 1870 کیلوگرم | 2005 کیلوگرم |
قيمت | حدود 700 تا 900 میلیون تومان | 600 الی 750 میلیون تومان |
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.