مینی خودروی زیبای فرانسوی، رنو کلیو

همه ی ما خاطرات هیجان انگیز فراوانی از رنو 5 داریم و هر بار با دیدن یکی از آن ها در خیابان خاطراتمان زنده می شود. شاید اگر کمپانی رنو، رنو کلیو را طراحی و تولید نمی کرد خود ما ایرانی ها به این کمپانی پیشنهاد می‌دادیم که یک رنو پنجِ قرن بیست و یکمی را تولید کند اما رنو خود پیش از این به فکر بوده و مینی خودرویی جذاب و مطابق با سلیقه ایرانی ها و همراه با نوستالژی هایشان طراحی کرده که خبرهای ورود آن به کشور نیز از اطراف شنیده می شود. البته نه تنها ورود آن بلکه تولید و مونتاژ آن نیز به احتمال زیاد در ایران توسط خودروسازی ایران خودرو انجام خواهد شد.رنو از شرکت های خودرو سازی معروف فرانسه است و شهرتش را از طریق ساخت خودروهایی با کیفیت، استهلاک پایین و طول عمر زیاد به دست آورده است. این کمپانی زبان طراحی جدیدش را با کلیو آغاز کرد؛ زبانی که با لوگوی برجسته لوزی شکل رنو در جلوپنجره حکایت از عصر خودنمایی محصولات رنو دارد.
کلیو نیز از سال 1990 پایه ثابت خط تولید این شرکت قرار گرفته و دومین محصول CBU ایران خودرو از خانواده رنو به شمار می رود. آبی‌های جاده مخصوص قرارداد کلیو را همانند کپچر انحصاری کرده‌اند؛ یعنی به غیر از ایران خودرو، شرکت دیگری حق عرضه این محصول را ندارد. کلیو از پرفروش‌ترین و معروف‌ترین خودروهای رنو در اروپاست و در سال‌های 1991 و 2006 خودرو سال اروپا شد.کلیو از سال 1990 تا به امروز 4 نسل عوض کرده و حسابی پخته شده است. نسل چهارم در اکتبر سال 2012 و در اتو شو پاریس رونمایی و در سال 2013 تولید آن در عرصه جهانی آغاز شد. آخرین نسل آن تغییرات کلی را در تمامی بخش ها تجربه کرده و حاصل آخرین تکنولوژی کمپانی فرانسوی می باشد، از جمله این تغییرات می‌توان به افزایش فاصله میان محورها و در نتیجه کابین جادارتر اشاره کرد. نسخه 2017 این نسل فیس لیفت شده و جلوه‌ی کاملاً اسپرت و جوان‌پسندی را به خود گرفته است.
و در نهایت رنو کلیو 2017 در 6 مدل با تفاوت در آپشن ها و نوع پیشرانه طراحی و راهی بازار جهانی شده است.همان طور که اشاره شد، رنو کلیو 2017 در مدل های مختلف با پیشرانه های متفاوت دیزلی و بنزینی عرضه می‌شود. شاخص‌ترین پیشرانه از میان 7 مدل پیشرانه بنزینی کلیو، یک موتور 1.6 لیتری 4 سیلندره 16 سوپاپه مجهز به سیستم توربو شارژ است که می تواند قدرتی معادل 220 اسب بخار در 6050 دور و گشتاور 260 نیوتن متری را تولید کند که برای یک خودروی هاچ بک چون رنو کلیو کاملاً ایده آل و پر بازده است. البته قابل ذکر است این پیشرانه تنها در مدل فول کلیو یافت می شود و سایر مدل ها فاقد این پیشرانه قدرتمند هستند.حداکثر سرعت کلیو با این پیشرانه 1.6 لیتری برابر 234 کیلومتر بر ساعت و شتاب 0 تا 100 کیلومتر آن برابر 6.6 ثانیه است که بسیار عالی ارزیابی می شود. گیربکس رنو کلیو 2017 نیز از نوع 6 سرعته اتوماتیک یا دستی است.مصرف سوخت ترکیبی کلیو با این پیشرانه 5.9 لیتر در هر 100 کیلومتر است. ظرفیت باک سوخت کلیو نیز 45 لیتر در نظر گرفته شده است.
همانطور که گفته شد کلیو از ابتدای تولیدش تا کنون تغییرات بسیاری را دیده است. البته شاید بهتر باشد به جای واژه تغییر از دگرگونی استفاده کنیم. نسل دوم کلیو که در سال 1998 معرفی شد از نظر طراحی دچار تغییر شد به گونه‌ای که چراغ‌های مستطیلی، جای خود را به چراغ‌های تخم مرغی شکل داده بودند.تمامی زوایای بدنه نیز نرم و منحنی شده بود؛ فرم خاص و کم‌نظیر شیشه عقب و درب پشتی از ویژگی‌های جالب این نسل بود. قیمت این خودرو زیر 8 هزار یورو بود که آن را در دسترس بسیاری از خریداران جوان‌تر قرار می‌داد. تغییرات رادیکالی در طراحی کلیو همراه با صرفه‌جویی در وزن و کاهش هزینه‌های نگهداری و تعمیر باعث شد تا این خودرو تبدیل به خودرویی خوش‌نام از نظر دوام و قابلیت اطمینان شود.رنو به خوبی مشکلات نسل اول را در این مدل برطرف کرده بود. در اوایل سال 2000، مدل‌های اسپرت با موتور 1.6 لیتری 16 سوپاپ نیز معرفی شدند و به تدریج جای پیشرانه‌های قدیمی‌تر را گرفتند.
مدل‌های قدرتمندتر RS  نیز البته با قیمت بسیار بالاتر و با پیشرانه 172 اسبی به فروش می‌رسیدند. در این میان ضعیف‌ترین مدل هم کلیو استاندارد 1.2 لیتری با قدرت 54 اسب بخار بود. یک نسخه موتور وسط مسابقه‌ای از کلیو هم با موتور V6 با حجم 3.0 لیتر و قدرت 230 اسب بخار برگرفته از رنو لاگونا هم معرفی شد که می‌توانست به سرعت 235 کیلومتر بر ساعت دست یابد. در سال 2009 هم فیس لیفت نسل سوم رونمایی شد. در این مدل جلوپنجره تغییر یافته و طراحی آن تهاجمی‌تر شده بود. کیفیت مواد مورد استفاده در کابین نیز بسیار بهتر شده بود.سرانجام نسل فعلی و چهارم کلیو در سال 2012 رونمایی شد. طراحی نسل جدید از زبان طراحی نوین و مدرن رنو تبعیت می‌کند. چراغ‌های درشت و کشیده و فرم تخم مرغی بدنه، سقف شیب‌دار و قرار گرفتن لوگوی بزرگ رنو در مرکز یک جلوپنجره لوزی شکل بالدار، از ویژگی‌های بصری این مدل هستند. درواقع نسل چهارم، جذاب‌ترین طراحی را نسبت به سایر اجداد خود دارد. طول و عرض خودرو نیز افزایش یافته اما بیشترین تغییر در افزایش فاصله بین دو محور جلو تا عقب دیده می‌شود که چشمگیرتر است.
کمی از تاریخچه این خودروی رویایی دور شویم و به اصل موضوع که خود خودرو می باشد بپردازیم. این خودرو که در چهار مدل عرضه می شود از نظر آپشن ها نیز متفاوتند به همین دلیل تمام آپشن هایی که در ادامه ذکر می شود در همه مدل ها وجود ندارند و تنها در نسخه فول آپشن آن مشاهده می شود:رینگ اسپرت 15 تا 18 اینچی آلیاژ آلومینیوم در طرح های متنوع، آینه های جانبی مجهز به سیستم گرمایشی و تنظیم الکترونیکی، رنگ بندی های متنوع با طرح اسپرت بر روی سقف، پدال پا آلومینیومی، چراغ های جلو اتوماتیک از نوع LED به همراه چراغ های LED روز روشن و مه شکن، استارت دکمه ای، کامپیوتر سفر، سیستم تهویه هوای اتوماتیک کابین، سیستم گرمایشی صندلی های ردیف جلو (آپشنال)، سیستم مولتی مدیا R-LINK رنو که شامل: صفحه نمایش 7 اینچی رنگی تمام لمسی به همراه سیستم ناوبری TomTom - سیستم صوتی متشکل از 4 اسپیکر 35 واتی –  2 تویتر - درگاه USB و AUX و قابلیت اتصال به انواع گوشی ها از طریق بلوتوث - سیستم رنو باس رفلکس، دوربین عقب به همراه سنسور پارک عقب، سیستم ایزوفیکس، کروز کنترل، سیستم تعیین حالت رانندگی R.S ( نرمال ، اسپرت ، مسابقه ای )، پدال شیفتر دنده تعبیه شده پشت فرمان.رنو کلیو در طراحی داخلی هیچ چیزی از رقبای خود کم ندارد و اغراق نکرده ایم اگر بگوییم که حتی از آن ها سرتر است. صندلی های رنو کلیو با روکش چرم مشکی براقش بسیار حس با کیفیت بودن را به سرنشین منتقل می کند و در عین حال صفحه نمایشگر لمسی دارای سیستم جهت یابی دینامیکی اش حال و هوای مدرن بودن را به رنو کلیو می دهد.صندلی راننده و کمک راننده در رنو کلیو فضای زیادی دارند، اما ممکن است شکایاتی از صندلی های عقب وجود داشته باشد چرا که رنو کلیو در قسمت عقب چندان جادار نیست و سقف شیبدار و صندلی های عقب مرتفع رنو کلیو باعث می شوند فضا برای سرنشین حتی کمتر هم بشود. در عوض، صندوق عقب بسیار بزرگ است، همچنین بارگیری با آن نیز راحت است.
این خودرو در تست  های امنیت نیز روی هم سن و سال های خود را کم کرده است و خودروی امنی به شمار می رود. از جمله ویژگی های امنیتی رنو کلیو جدید می توان موارد زیر را نام برد : کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، کیسه هوای سر و کیسه هوای قفسه سینه برای راننده و سرنشین جلو، سیستم ایزوفیکس، چراغ هشدار فشار باد تایرها، سیستم ضد قفل ترمز ها ABS ، سیستم کمک ترمز اضطراری EBA ، سیستم ترمز کمکی سطوح شیب دار HSA ، کنترل پایداری الکترونیکیESC  و سیستم کنترل کشش ETC .کلیو اکنون خودروی محبوبی در اروپا به عنوان یک هاچ‌بک شهری محسوب می‌شود. به‌علاوه ارتقای دائم آن در طول 27 سال اخیر کاملاً آن را آبدیده و مقاوم نموده است به گونه‌ای که می‌تواند جایگزین شایسته‌ای برای خودروهای معمول ما نظیر پژو 206 باشد. با این وجود کمی بعید به نظر می‌رسد که پس از توافق ایران خودرو و سایپا با مجموعه پژو سیتروئن، شانس زیادی برای کلیو برای تولید در این دو مجموعه وجود داشته باشد.ایران خودرویی‌ها سال 93 قیمت رنو کلیو را حدود 80 میلیون تومان اعلام کردند. تابستان امسال نیز قیمت قطعی کلیو بین 72 تا 84 میلیون تومان اعلام شد. اما برای آنکه قیمت دقیق‌تری از کلیو پیدا کنیم، بد نیست سری به بازار فرانسه بزنیم. در آنجا کلیو (صرف‌نظر از نسخه اسپرت R.S آن) حدود 14 تا 20 هزار یورو قیمت دارد که با نرخ امروز، معادل 59 تا 84 میلیون تومان خواهد بود.