نقد و بررسی تویوتا هایلوکس جدید توسط تیم خبری موتوتل

بانکوک تایلند در 22 می سال 2016، میزبان رونمایی از نسل هشتم پیکاپ میان سایز پرادعای تویوتا، یعنی هایلوکس بود. تویوتا در همان نمایشگاه برنامه ی فروش هایلوکس را در بیش از 100 کشور جهان اعلام کرد. این در حالی بود که هایلوکس در بعضی بازارها به فروش می رسید و در بازارهایی چون آمریکایی شمالی با نام تاکوما به فروش می رسید. تویوتا نسل جدید هایلوکس را بسیار به روزتر کرده. به طوری که می توان آن را چالشی بسیار سخت برای رقبا دانست. هایلوکس سال های زیادی است که در بازار ایران خرید و فروش می شود. البته واردات آن از اواسط سال 1395، به خاطر محدودیت های واردات بازار ایران، ممنوع شد. البته تعداد زیادی از نسل هستم این خودرو به بازار ایران وارد شد و الآن دارای پلاک ملی هستند. امروز ما موفق شدیم تا به ملاقات یکی از فول ترین هایلوکس های وارد شده به ایران برویم. هایلوکس های وارد شده به بازار ایران، دارای 2 مدل هستند. یکی سفارش کشور امان بوده و دیگری سفارش کشور عربستان، که در جلوتر تفاوت این دو را به طور مختصر توضیح خواهیم داد. خودرویی که ما به سراغ آن رفتیم سفارش امان است.


قلب تپنده
در زیر کاپوت هایلوکس، یک قلب 2.7 لیتری 4 سیلندر که توان تولید 164 اسب بخار قدرت دارد، در حال تپیدن است. تویوتا برای این نسل از هایلوکس یک جعبه  دنده ی 5 سرعته ی اتوماتیک را انتخاب کرده است. البته هایلوکس دارای سیستم دنده ی دستی نیز بوده. نیروی تولید شده ی این پیشرانه توسط ترمزهای دیسکی خنک شونده در جلو و سیستم ترمز کاسه ای در عقب خودرو مهار می شود. هایلوکس از قدیم یکی از خودروهای مورد علاقه ی کسانی بود که به اصطلاح آفرو می رفتند. به دلیل داشتن قدرت کافی این خودرو می تواند از شیب های سخت عبور کند. برای همین ما برای عکس برداری به محله ی سوهانک تهران رفتیم که بسیاری از آفرو سواران برای لذت بردن از خودروی آفرودی خود به آنجا می روند. در زمانی که از شیب های گلی و یخ زده ی کوه بالا می رفتیم هیچ گونه  ضعفی در عملکرد این خودرو ندیدیم. تویوتا با هایلوکس به همه ی دنیا ثابت کرد که برای داشتن یک پیک آپ قدرت مند حتما لازم نیست به سراغ آمریکایی های عظیم الجسه با قیمت های بالا بروید، بلکه با پرداخت مبلغ کمتر می-توانید همان  کارایی را از هایلوکس طلب کنید. هایلوکس جدید از سیستم فنر بندی شمشی بهر ه مند است. شاید خیلی ها استفاده از این کمک فنر را اشتباه بداند. اما قبل از قضاوت کردن باید این را بدانند که یکی از اهداف تولید هایلوکس حمل بار های سنگین بوده و هیچ کمک فنری به جزء کمک فنر شمشی از پیش این کار برنمی آید. هایلوکس به لطف این سیستم می تواند تا وزن 2800 کیلو گرم بار حمل کند. بازم به ذکر است که خود هایلوکس به تنهایی 1970 کیلوگرم وزن دارد. این وزنی که هایلوکس توانایی جابجایی آن را دارد بسیار شگفت انگیز است. خیلی از خودروهای غول پیکری آمریکایی با داشتن وزن و قدرت بیشتر توانایی حمل این وزن را دارند. تا به اینجا که تویوتا به خوبی توانسته به هدف اصلی خود نزدیک شود. تویوتا برای راحتی سرنشینان خودرو از سیستم تعلیق دوجناقه استفاده کرده که لرزش و تکان کابین را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد. هایلوکس یک خودروی نیمه وقت 4*4 ( Part Time 4WD ) است. حال این کلمه یعنی چه؟! این یعنی در صورت نیاز می توانید خودرو را به حالت چهارچرخ متحرک دربیاورید ولی در حالت عادی نیرو فقط به چرخ های عقب خودرو انتقال پیدا کند.


طراحی ظاهری
تقریبا می توان گفت که هر 8 نسل هایلوکس دارای یک طراحی محافظه کارانه است. اما در نسل هشتم تویوتا سعی کرده که از این طراحی محافظه کارانه دست بردارد و کمی به سمت طراحی شارپ رفته که برای اولین بار در طراحی کرولا در این شرکت مورد استفاده قرار گرفت. هایلوکس دارای 5335 میلی متر طول، 1855 میلی متر عرض و 1815 میلی متر ارتفاع است. این یعنی نسل جدید هایلوکس دارای پهنای بیشتر و ارتفاع کمتری نسبت به نسل قبلی خود دارد. یکی از بزرگ ترین تغییرات در طراحی هایلوکس را می توان در طراحی چراغ های اخموی جلو دانست که به جذابیت خودرو کمک فراوانی کرده است. در نسخه های اروپایی هایلوکس دارای چراغ های روز ( Day-light ) روز است که متاسفانه نسخه های وارد شده به ایران از این امکان بهره مند نیستند. یکی دیگر از تغییرات ظاهری که بسیار به چشم می خورد استفاده از گلگیر های پف کرده تر نسبت به نسل قبل است. در نسل قبلی هایلوکس از گلگیرهای کوچک تر که در بازار با نام بچه گلگیر از آن یاد می شود استفاده شده بود. در قسمت عقبی خودرو فرق زیادی دیده نمی شود اما می توان به تغییر کلی سپر عقب اشاره کرد.


طراحی داخلی
داخل کابین هایلوکس به طور کلی دست خوش تغییر شده است. دیگر از طراحی یکسان و خسته کننده خبری نیست. طراحی کابین هایلوکس از طرح کلی کابین تویوتا پیروی می کند. اما یک موضوع در کابین این خودرو بسیار به چشم می خورد، آن هم طراحی بی نظیر صفحه نمایش خودرو است. این صفحه نمایش که مانند یک تبلت بسیار شیک طراحی شده، وظیفه ی نمایش دوربین عقب و کنترل سیستم صوتی را بر عهده دارد. هایلوکس دارای تهویه های مطبوع اتوماتیک است که کلیدهای آن دقیقا در زیر مانیتور جذاب خودرو قرار دارد. طراحی فرمان هم به صورت سه شاخه صورت گرفته و از اندازه ی بسیار خوبی هم برخوردار است. به طوری که به راحتی در دست قرار می گیرد و می توانید با آن بازی کنید.


همچنین این فرمان به کلیدهای کنترل سیستم موسیقی و تلفن همراه مجهز شده است. یکی از نکات منفی این هایلوکس استفاده از پلاستیک به جای چرم در ساخت فرمان است. صفحه کیلومتر خودرو نیز از همان سیستم سنتی خود پیروی می کند. فقط این بار یک صفحه نمایش TFT به وسط آن اضافه شده تا یک سری اطلاعات اولیه مانند باز بودن درب خودرو را به راننده نشان دهد. صندلی های این نسل از هایلوکس بسیار نرم و راحت شده است. ردیف صندلی عیق نیز کمی بالاتر از حد معمول بوده تا سرنشینان عیق خودرو دید مناسب تری داشته باشند.


2 کلید در بقل قسمت دنده ی خودرو قرار دارد. یکی با نام ECO بوده که با فعال سازی آن نحوه ی پاسخ گویی و واکنش دریچه ی گاز نسبت به دستور های راننده تغییر پیدا می کند. در این حالت شتاب خودرو ضیعف تر می شود و باز دهی کلی موتور نیز کاهش پیدا می کند. بنابراین مصرف سوخت خودرو نیز کاهش پیدا می کند. دکمه دیگر با نام PWR Mode یکی از کاربردی ترین کلیدهای هایلوکس است. این کلید به خودرو اجازه می دهد تا دنده  را در موتور های بالاتر عوض کند، حتی زمانی که شما پدال گاز را تا آخر نگه داشته باشید، دنده دیر تر عوض می شود. این سیستم زمانی به کار می آید که شما در حال عبور از یک سربالایی سخت یا در حال یدک کشیدن یک خودروی دیگر هستید و می خواهید که دنده دیرتر تعویض شد، باید از این کلید استفاده کنید.


یکی دیگر از نکات مثبت هایلوکس را می توان دریافت 5 ستاره ی ایمنی از موسسه ی ANCAP دانست. هایلوکس با داشتن کیسه-ی هوا در قسمت های راننده، سرنشین، زانویی و جانی کابینی امن برای سرنشینان خود فراهم کرده است. همچنین سیستم های ABS، EBD و EBA به صورت پیش فرض بر روی تمامی هایلوکس ها نصب شده است.

با تمام این تفاسیر هایلوکس برچسب قیمتی 150 تا 180 میلیون تومانی را با خود یدک می شکد که برای یک پیکآپ بسیار زیاد است. شاید خودروی خیلی کار راه اندازی باشد، اما هر کسی توان خرید آن را ندارد. هایلوکس فعلا در بازار ایران به یکه تازی مشغول است و هیچ رقیبی سرسختی ندارد. برای همین زمانی که قصد چنین خودرویی کنید انتخابی جزء هایلوکس ندارید که حالا بخواهید قیمت ها و قدرت ها را با یکدیگر مقایسه کنید.