توجه به خودرو و ورزش­های مخصوص به آن در ایران بسیار مظلوم واقع شده است و رشته­های اتومبیل­رانی در ایران به تعداد جهانی نمی­رسند. با این حال هر آنچه که اکنون وجود دارد به مدد کلوب‌هایی است که خود علاقه­مندان اداره می­کنند و چند سالی است که فعالیت می­کنند و آن را به‌طور جدی نیز ادامه می­دهند. همانطور که پیداست ایران موقعیت­های جغرافیایی متفاوتی دارد و همین شرایط آب و هوایی متفاوت باعث می­شود که اتومبیل­رانی، آن هم از نوع آفرود، علاقه­مندان بسیاری را جذب خود کند در موتوتل همراه ما باشید.
هر چیزی که در آن شرایط مسابقه و رقابت وجود داشته باشد را می­توان ورزش نامید. آفرود هم از این اصل مستثنی نیست. اگر یک نگاه کلی به آفرود داشته باشیم می­توانیم آن را در دو نوع «مسابقه» و «طبیعت­گردی» تقسیم­بندی کنیم. مسابقات آفرود در سرتاسر ایران برگزار می­شود و طرفداران پروپاقرصی هم دارد. کلاس­بندی­های مسابقات در سطح بین­المللی است و راننده­ها و خودروها نیز دست کمی از مسابقات جهانی ندارند.

تمام گروه­های اتومبیل­رانی که در ایران وجود دارند هر سال در روزهای مختلفی از سال قراری باهم دارند و همه یک جا جمع می­شوند. این گردهمایی­ها معمولا به صورت تور دیده می­شود.
برای گروه علاقه­مندان به آفرود نیز چنین قراری گذاشته شد و روزهای پایانی ماه بهمن برای این کار انتخاب شد. مسئولیت هماهنگی این گردهمایی نیز به عهده هیئت اتومبیل­رانی و هیئت آفرود استان تهران بود.
با ورود به این جمع، این خودروهای آمریکایی بودند که جلب توجه می­کردند و تمام ورودی ورزشگاه تختی را پوشانده بودند. البته جدای از این دسته خودروهای آمریکایی، دسته­ای نیز به خودروهای ژاپنی چون نیسان، تویوتا و یا میتسوبیشی اختصاص داده شده بود. همانطور که می­دانید در ایران نیز اغلب از خودروهای ژاپنی برای این کار استفاده می­شود.
در کنار گردهمایی، برندهای مختلفی که به نوعی ارتباطی مستقیم با این رشته ورزشی دارند نیز حضور یافته بودند که در بین آن‌ها واکی‌تاکی‌های مجاز برای تور آفرود، لوازم جانبی خودرو و لباس‌های مخصوص و البته موضوع اصلی که مربوط به صنایع غذایی می‌شد، حضور نسبتاً خوبی داشتند.

 

از همه این­ها گذشته خودروی غول­پیکری به نام فلکس‌تراک کانادایی  پیش از آنکه تماشایش کنید با شما حرف می­زد، خودرویی با موتور پرتوان فورد و لاستیک­های پهن که در ایران جزو نمونه‌های خاص و کمیاب محسوب می‌شود و تنها برای این طراحی و ساخته شده که در مناطق باتلاقی پیشتاز باشد.
اما در حاشیه این گردهمایی، دسته‌ای از موتور­های هارلی دیویدسون نیز حضور داشتند که باعث جلب توجه زیادی شده بودند و زیبایی کلاسیک آن‌ها در کنار آفرودرهای آمریکایی، هماهنگی بصری جالبی را ایجاد می‌کرد.