یکی از اعضاء هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف ضمن اشاره به این که 85 درصد از آلودگی هوای پایتخت توسط منابع متحرک مثل موتورسیکلتها و خودروها تولید میشود، بیان کرد: در حال حاضر در تهران یک میلیون موتورسیکلت وجود دارد که هر یک از آنها میتواند به اندازهی 4 خودرو هوا را آلوده کند. با موتوتل همراه باشید.
در روز یکشنبه هشتم اسفندماه، دکتر وحید حسینی در سمیناری که در دانشگاه خواجه نصیر و در دانشکدهی مهندسی مکانیک در زمینهی نقش خودرو در آلودگی هوا برگزار شد، با اشاره به چرخهی زیستمحیطی تکنولوژیهایی که در کشورمان وجود دارد، خاطرنشان کرد: طبق دادههای به دست آمده از ایستگاههای پایش هوا در پایتخت، در یک سوم روزهای سال هوا ناسالم است. وحید حسینی ضمن بیان این موضوع که این شرایط از 10 سال پیش تا الان در حال تکرار است افزود: در سالهای گذشته خودروها از استاندارد یورو 2 و یورو 4 بیبهره بودند، علاوه بر این منازل مسکونی به وسیلهی دیزل و نفت گرم میشدند، اما امروزه خودروها از استاندارد یورو 2 بهره میبردند و منبع گرمایش منازل هم گاز طبیعی شده است اما باز هم شاهد هوای ناسالم هستیم.
حسینی ضمن تاکید بر مطالعات انجامگرفته در مورد آلودگیهای زیستمحیطی و آلودگی هوا، افزود: در سال 1381 به خاطر انتشار گاز مونواکسید کربن، 162 روز از سال هوای ناسالم داشتیم، در سال 82 این تعداد به 152 روز کاهش یافت و در سال 83 هم به رقم 85 روز ناسالم رسید. حسینی به عنوان مدیر شرکت کنترل هوای تهران، علت کاهش روزهای ناسالم را توقف یافتن تولید خودروی پیکان و ساخت و تولید خودروهای دارای استاندارد یورو 2 عنوان کرد و افزود: از طرف دیگر از سال 89 با انتشار ذرات گرد و غبار و ریزگردها روبرو شدهایم به طوری که در تیرماه و خردادماه سال 93 با توفانهای گردوغبار مواجه شده و در ماه آذر هم آلودگی هوای نشات گرفته از انتشار گاز مونواکسید کربن به دلیل سکونت هوا گزارش شد.
مدیرعامل شرکت کنترل هوای تهران ضمن تاکید بر نقش خودروها در بیشتر شدن آلودگی هوا، خاطرنشان کرد: مطالعات انجامشده در دانشگاه صنعتی شریف نشان داد که میزان آلودگی در مراکز ترافیکی شهرها یعنی بزرگراهها و خیابانهای اصلی، دارای آلودگی بیشتری در مقایسه با مراکز دور از خیابانهای اصلی است. حسینی با اشاره به مطالعات صورت گرفته بر منطقهی یوسفآباد، افزود: مطالعات بر روی این منطقه نشان میدهد که میزان آلودگی هوا برای این منطقه هشتصد هزار ذره بر سانتیمتر مربع است درحالیکه این میزان برای هوای سالم بین پنج هزار تا ده هزار ذره بر هر سانتیمتر مربع است. حسینی ادامه داد: مطالعات ما در زمینهی میزان تولید آلودگی هوا نشان میدهد که 15 درصد از سهم آلودگی بر عهدهی منابع ساکن و مابقی یعنی 85 درصد از سهم آلودگی هوا ناشی از منابع متحرک آلاینده یعنی موتورسیکلتها و خودروها است.
مدیر هستهی پژوهشی سوخت و احتراق ضمن تاکید بر این موضوع که خودروها منشأ اصلی تولید 97 درصد از مونواکسید وجود در هوا هستند افزود: آنالیزهای شیمیایی صورت گرفته از هوای شهر تهران نشاندهندهی این موضوع است که در هوای این شهر، کربن سیاه یا همان دوده وجود دارد، وجود دوده در هوای پایتخت نشاندهندهی احتراق ناقص خودروهای حاضر در این شهر است. این پژوهشگر با اشاره به این موضوع که بین مقدار غلظت گاز ناکس انتشاریافته از اگزوز خودروها و مقدار نزدیکی به خیابانهای اصلی شهر، رابطهای مستقیم وجود دارد، اضافه کرد: هر قدر به خیابانهای اصلی شهر نزدیک تر شویم به میزان غلظت گازهای آلاینده اضافه خواهد شد.
حسینی ضمن تاکید بر این مورد که میانگین مقدار بنزن موجود در هوای پایتخت 2 برابر مقدار مجاز سالانهی استاندارد سلامت کشور است، اضافه کرد: ما علاوه بر مونواکسید کربن، آلایندههای تبخیری هم در هوا داریم که باید آنها را هم در نظر بگیریم. حسینی با توضیح تأثیر خودروها در آلوده کردن هرچه بیشتر هوا، خاطرنشان کرد: ما در طی مطالعات بر روی 80 خودروی یورو 2 ساخت داخل که مورد آزمایش قرار گرفتند به این نتیجه رسیدیم که در صورتی که خودرو واقعا دارای استاندارد یورو 2 باشد آلایندگی چندانی نخواهد داشت اما این در حالی است که خودروهای تولید داخل که یورو 2 هستند به میزان 2 برابر آلودگی هوای بیشتری از سطح استاندارد جهانی تولید میکنند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر ضمن بیان این موضوع که خودروهای تولیدشده در کشور به مدت بیست سال در خیابانهای کشور تردد میکنند، افزود: از طرف دیگر مطالعات صورت گرفته بر روی 80 درصد از موتورها 150، 190 و 220 سیسی موجود در کشور که از استاندارد یورو 3 هم بهره می برند نشان میدهد میزان تولید مونواکسید کربن این خودروها به میزان 15 گرم بر لیتر است اما این در حالی است که میزان تولید مونواکسید کربن در موتورسیکلتهای برخوردار از یورو 3 باید به میزان 2.2 گرم بر لیتر باشد. وی اضافه کرد: یک میلیون دستگاه موتورسیکلت در حال حاضر در خیابانهای شهر تهران رفتوآمد میکنند که میزان تولید آلودگی برای هر کدام از آنها، برابر با 4 خودرو است.
مدیر شرکت کنترل کیفیت هوا ضمن بیان راهحلهای اساسی برای کاهش میزان آلودگی هوای تهران خاطرنشان کرد: ترویج روشهای حملونقل غیر موتوری، تفکیک مسئلهی ترافیک از تولید آلودگی، هدفگذاری جابهجایی انسانها به جای جابهجایی وسایل نقلیه، حملونقل انسانمحور به جای حملونقل وسیله محور و توسعهی حملونقل عمومی از راهکارهای کم کردن آلودگی هوا به حساب میآیند. وی تعبیهی فیلتر دوده برای خودروهای دیزلی را یکی دیگر از راهکارها برای کاهش آلودگی هوا بیان کرد و افزود: سامانهی یکپارچهی معاینه فنی خودروها در حال حاضر در وزارت کشور آغاز به کار کرده است که این موضوع میتواند یک عامل موثر برای کاهش تقلبات در این زمینه باشد. علاوه بر این باید برای توسعهی بیشترهای کاهشدهندههای آلودگی هوا و همین طور استفاده از کاتالیستها برای خودروهای بنزینی اقدامات لازم صورت بگیرد. آقای حسینی یکی دیگر از راهکارهای کاهش آلودگی هوا را توسعهی استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی عنوان کرد و خاطرنشان کرد: هم اینک دولت با اختصاص سوبسید 36 درصدی برای واردات این خودروها موجب توسعهی استفاده از این خودروها در داخل کشور شده است. اما از طرف دیگر شاهد این موضوع هستیم که اختصاص این بودجهی 36 درصدی که از طرف دولت به واردکنندگان اعطا میشود به جای منتفع کردن کشور، سود واردکنندگان را بیشتر کرده است.
عضوی هیئتعلمی دانشگاه شریف یکی دیگر از راهکارهای بنیادین برای کاهش آلودگی هوا را استفاده از موتورسیکلتهای برقی عنوان کرد و اضافه کرد: در 3 سال گذشته به دنبال واردات موتورسیکلتهای برقی به داخل کشور بودهایم، شهرداری هم قرار است به خریداران این موتورها 2.5 میلیون تومان اعطا کند علاوه بر این برای توسعهی استفاده از این موتورها وامهای دارای بهرهی کم در نظر گرفته شده است. اما استفاده از این وسایل نقلیه هنوز در کشورمان فرهنگسازی نشده است.
حسینی ضمن تاکید بر لزوم فراهم کردن زیرساختهای لازم برای کاربردی کردن تکنولوژیهای نوین در صنعت حملونقل، اضافه کرد: هم اینک در منطقهی 2 شهر تهران ایستگاه شارژ برقی راهاندازی کردهایم تا امکان شارژ رایگان برای دارندگان این نوع وسایل نقلیه فراهم شود. این پژوهشگر افزود: استانداردهای زیستمحیطی تعریفشده برای حملونقل بسیار سختگیرانه است و ما برای بهینهسازی وضعیت هوا به جز تمیز کردن ناوگان حملونقل راه دیگری نداریم.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.