هیچگاه قیمت دقیق یک محصول را در آینده نمی‌‌توان پیش‌‌بینی کرد، چرا که فاکتورهای متعددی در این میان تاثیرگذار هستند. یکی از دلایل رونق گرفتن خرید و فروش خودرو، ماه‌‌های پایانی سال است زیرا بسیاری از خانواده‌‌ها تصمیم به مسافرت دارند و سفر با خودروی شخصی نیز آسوده‌‌تر از سایر وسایل حمل ونقل به شمار می‌‌رود. با این شرایط یکی از پرسش‌‌های اساسی خریداران، قیمت خودرو در سال 96 می‌‌باشد تا بتوانند تصمیمی منطقی بگیرند و با فاصله یک یا دو ماه دچار زیان نشوند. همانطور که گفته شد قیمت‌گذاری در بازار خودرو بستگی به فاکتورهای فراوانی دارد که هر کدام تاثیر ویژه‌‌ای بر آن می‌‌گذارند، اما به طور کلی چند پارامتر را که بر قیمت تاثیر دارند بررسی می‌‌کنیم. با موتوتل همراه باشید.

بدیهی‌ست که اولین فاکتور قیمت ارز است. تغییر قیمت ارز بر روی خودروهای وارداتی تاثیر مستقیم دارد، اما جدای از خودروهای وارداتی، محصولات داخلی نیز در این میان مدت دچار نوسان قیمت می‌‌شوند. حتی با افزایش قیمت مقطعی ارز نیز قیمت خودرو کاهش نمی‌‌یابد و هرچقدر که افزایش قیمت وجود داشته باشد به همان صورت خواهد ماند، به نظر می‌‌رسد که افزایش قیمت ارز تنها بهانه‌‌ای برای افزایش قیمت خودرو است.

دومین عامل پر اهمیت، شرایط سیاسی و اجتماعی داخل کشور است. دیده شده که با نزدیک شدن اتفاق خاصی در کشور تقاضای مردم برای خرید و یا فروش افزایش می‌‌یابد، یکی از این اتفاقات انتخابات ریاست جمهوری است چرا که به طور قطع مسائل زیادی پس از انتخاب یک نفر به عنوان رییس جمهور در کشور تغییر می‌‌کند. مثلا چنانچه جو عمومی به سمتی باشد که احتمال بدهند رفتار دولت آینده غیرقابل پیش‌بینی باشد این جو تاثیر زیادی بر افزایش خرید خواهد داشت زیرا جامعه احساس می‌کند که با افزایش قیمت ارز و بی‌ثباتی اقتصادی روبه‌رو خواهد شد اما چنانچه اوضاع به‌گونه‌ای باشد که مردم احساس کنند در امور سیاسی و اجتماعی گشایشی پیش می‌آید،‌ عموما تصمیم خرید خود را به آینده واگذار می‌کنند تا در شرایط بهتری خودرو خود را تهیه کنند.

جدای از سیاست داخلی، سیاست‌‌های خارجی نیز از این قاعده مستثنی نیست. همانطور که خودمان نیز در این چندین سال اخیر دیدیم که همه منتظر خوب پیش رفتن ارتباطات کشور با غرب بودند تا شرایط داخلی نیز رو به بهبود شود، از طرفی تحریم‌‌ها نیز ممکن است بر قیمت خودرو بیافزاید.

چهارمین عامل افزایش برندها و مدل‌‌ها در یک بازه زمانی خاص است. چنانچه در یک سگمنت یا بازه قیمتی در سال آینده شاهد افزایش برند‌ها و مدل‌ها باشیم‌، رقابت در آن بخش سخت‌تر و فشرده‌تر خواهد شد لذا رقبا برای گرفتن سهم بازار پیشنهاد‌های فروش بهتری به خریداران ارائه خواهند کرد و در نتیجه خرید در سال آینده در آن سگمنت مناسب‌تر خواهد بود. اما با کاهش تعداد رقبا اوضاع دقیقا برعکس خواهد شد.

مثلا در بازه شاسی‌بلند‌های سایز‌متوسط نیمه‌لوکس با افزایش تعداد رقبا در اواخر سال جاری و اوایل سال آینده مطمئنا رقبا برای جذب خریداران قیمت‌های بهتر یا شرایط فروش آسان‌تر و جذاب‌تری را ارائه خواهند داد.

آخرین فاکتور تغییر قوانین و ضوابط خودروهای وارداتی است. دیده شده که این تغییرات ناگهانی علت تغییر قیمت‌‌های ناگهانی نیز شده است.

بازار واردات هم این روزها کم از این تصمیمات متاثر نبوده است. برای مثال تصمیم به حذف برخی برند‌های فاقد نمایندگی رسمی از لیست ثبت سفارش یا حذف واردکنندگان متفرقه، از آن تصمیماتی است که بر قیمت‌ها در بازار وارداتی‌ها تاثیر زیادی دارد.

همه روزهایی را به خاطر داریم که خودرویی مانند پراید با افزایش ناگهانی قیمت مواجه شد. مردم از غریب بودن این اتفاق، انگشت به دهان ماندند، کسی فکرش را هم نمی‌کرد زمانی برسد که همین انگشت به دهان مانده‌ها به همان پراید ۱۰‌میلیونی هم راضی باشند. مردمی که تا چند سال پیش به پراید هفت‌میلیونی و پژوی ۱۴‌میلیونی نیز معترض بوده و خودروسازها را گران‌فروش می‌پنداشتند، حالا خرید این خودروها برای خیلی از آنها به یک رویا می‌ماند.

در حال حاضر ایرانی‌ها اگر نگاهی به قیمت خودروها در چند سال پیش بیندازند، بدون شک حسرت آن روزها را خواهند خورد، چه آنکه در آن دوران امکان خرید خودرو با هفت، هشت میلیون تومان هم بود، اما حالا ارزان‌ترین خودرو کشور ۲۰ میلیون تومان آب می‌خورد. این تازه اول کار بود و ایرانی‌ها خبر نداشتند بازار خودرو چه سورپرایزهایی برای آنها کنار گذاشته است؛ زیرا هرچه برگ‌های تقویم ورق می‌خورد، قیمت‌ها نیز بیشتر گاز می‌خوردند و خیلی‌ها از این پشیمان می‌شدند که چرا دیروز خودرو نخریده‌اند. همان‌طور که کاهش تولید تمامی نداشت، گستاخی‌های بازار خودرو را نیز پایانی نبود، به نحوی که قیمت خودروهای پر‌فروشی چون پراید و پژو ۲۰۶ در اواخر سال ۹۲ و در مقایسه با پایان سال ۹۰، به بیش از دو برابر رسید و سایر خودروها نیز وضعی مشابه داشتند.

با این اوصاف برای بررسی تغییر قیمت خودرو در سال 96 باید تمام این فاکتورها را در کنار هم بررسی کرد و به نتیجه ای مطلوب رسید.