وزارت صنعت، معدن و تجارت آماری را ارائه داده که مطابق آن میزان تولید خودروهای سواری امسال در کارخانجات داخل کشور رشد 43.3 درصدی یافته است. با موتوتل همراه باشید.

 آمارها حاکی از آنست که سه کارخانه‌ی بزرگ خودروسازی ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو مجموعا یک میلیون و 47 هزار و 503 دستگاه خودرو سواری تولید کرده‌اند که این میزان، رشد 43.3 درصدی تولیدات را نشان می‌دهد. اما از طرفی این نکته قابل ذکر است که میزان تولیدات این کارخانه‌ها  در بهمن ماه نسبت به دی کاهش یافته است. میزان تولیدات خودرو در ماه بهمن 116هزار و 872 دستگاه بوده که می‌توان گفت نسبت به دی ماه شاهد کاهش 1.21 درصدی آن هستیم. از مجموع تولیدات بهمن ماه، 63هزار و 166 دستگاه سواری تولید شده که نسبت به سال گذشته کاهش 0.85 درصدی را در آن می‌بینیم. سایپا نیز در بهمن ماه 33 هزار و 185 خودرو تولید کرده که البته نسبت به بهمن سال قبل 1.75 درصد کاهش داشته است. شرکت پارس خودرو نیز تیراژ 20 هزار و 521 دستگاهی را طی بهمن‌ماه از خود به جا گذاشته‌ و 1.64 درصد نسبت به اولین ماه زمستان امسال کاهش تولید را تجربه‌کرده است.

مطابق برنامه‌ی ارائه شده توسط وزارت صنعت، تا پایان امسال باید در مجموع 1میلیون و 350 هزار دستگاه خودرو سواری در کشور تولید شود که با توجه به روند پیشرفت تولید این برنامه غیرممکن به‌نظر نمی‌رسد. متخصصان این حوزه معتقدند که افزایش فروش و تولید خودرو در سال جاری مدیون طرح‌های فروش متنوعی است که شرکت‌های مختلف خودروسازی داخلی فراهم کرده‌اند. به‌عبارتی دیگر، افزایش تقاضا به‌علت فروش اقساطی و سود بالای مشارکت از علل اصلی رشد صنعت خودروسازی داخلی است.

اگر با جزییات بیشتر به آمار تولید خودرو در سال 95 نگاه کنیم، میبینیم که ایران خودرو با تولید 577هزار و 48 دستگاه انواع محصولات سواری توانسته 32.7 درصد رشد تولید داشته باشد. در این بین تیراژ تولید پژو 206 (در مجموع مدل هاچ‌بک و صندوق‌دار) 50.6 درصد رشد پیدا کرده است؛ به‌نحوی‌که ایران‌خودرویی‌ها طی 11 ماه امسال، 145 هزار و 806 دستگاه از این محصول را تولید کرده‌اند. بر این اساس این خودرو پرتیراژترین محصول ایران‌خودرو در 11 ماهه سال‌جاری است. پژو 207 نیز اگرچه در لیست تولید این شرکت قرار دارد اما در بین آمار مقایسه خودروها قرار نگرفته است.

 پژو 405 نیز در 11 ماه سال 95 دومین رتبه‌ی محصولات پرفروش ایران‌خودرو را از آن خود کرده است. این خودرو با تولید 136 هزار و 600 دستگاه توانسته افزایش 26.6 درصدی را کسب کند. این محصول به غیر از سایت مرکزی، در سایت ایران‌خودروی استان خراسان نیز تولید می‌شود. اگرچه تیراژ 405 همچنان افزایشی است، اما طی سال‌های گذشته همواره لقب پرتیراژترین محصول ایران‌خودرو از آن  405 است؛ با وجود این هم اکنون بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که این خودرو به‌خاطر قدیمی بودن باید هر چه زودتر از خطوط تولید ایران‌خودرو خارج شود؛ با این‌حال به‌نظر می‌رسد که ایران‌خودرویی‌ها قصد دارند تولید آن را ادامه دهند؛ زیرا تاکنون جایگزینی برای آن در نظر نگرفته‌اند. تیراژ تولید پژو پارس نیز 110 هزار و 118 دستگاه بوده که حدود 5 درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است. به‌غیر از سایت مرکزی، این خودرو در خراسان، مازندران و فارس هم تولید می‌گردد که البته بیشترین میزان تولید متعلق به سایت مرکزی و سایت استان فارس است.

برخلاف روند افزایشی تولید محصولات پژو، سمند اگرچه خودروی ملی به‌شمار می‌آید اما آمار تولید سمند کاهش 2.33 درصدی داشته و امسال به 75 هزار و 405 دستگاه رسیده است. در حال حاضر سمند در سایت مرکزی و همچنین سایت تبریز تولید می‌شود. روند تولید این محصول به‌گونه‌ای نبوده که تیراژ آن با افت مواجه شده باشد. اما آن‌طور که آمار 11 ماهه تولید روایت می‌کند، ایران‌خودرو در تولید دنا با رشد و در تولید رانا با افت مواجه شده است. مطابق آمار، رانا با تولید 12هزار و 235 خودرو 9.9 درصد کاهش نسبت به سال قبل داشته است. این کاهش در حالیست که دنا توانسته میزان تولید خود را بالا ببرد و بیش از 64 درصد رشد داشته باشد. ابتدای ورود این خودرو به بازار با افزایش قیمت زیادی همراه بود اما رفته‌رفته با گذشت زمان و کاهش قیمت توانست طرفداران بسیاری پیدا کند.

 در مورد سایر محصولات تولیدی این کارخانه می توان به آمارهای زیر اشاره کرد:

تا پایان بهمن‌ماه امسال 2 هزار و 223 دستگاه سوزوکی گرندویتارا را مونتاژ کرده‌ تا تولید این شاسی‌بلند ژاپنی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به رشد بیش از 93 درصدی برسد. از سوی دیگر این شرکت تیراژ ‌هایما (شاسی‌بلند چینی) را به 3 هزار و 4 دستگاه رسانده است تا رشد 404 درصدی نسبت به سال گذشته را در کارنامه این شرکت به ثبت برساند. هايما S7 يک خودرو شاسی بلند جديد، با ظاهر و تجهيزات مناسب است. اين خودروی شاسی بلند از امكانات ايمنی مناسب، اتاق جادار برای سرنشينان و تجهيزات رفاهی كامل در كنار طراحی مدرن كه برگرفته از فن آوری مزدا می‌باشد برخوردار است.S7 يكی از پرفروش‌ترين محصولات شركت هايما درسال 2013 می‌باشد كه توانسته با بهره‌گيری از امكانات و تجهيزات به روز جايگاه مناسبی را در بازار رقابتی به خود اختصاص دهد.
 هايما در سال 1992 توسط بخش خصوصی و با همکاری و مشارکت شرکت مزدا تاسیس گردید و در سال 2006 سهم مزدا به شرکت خودرو سازی FAW انتقال يافت كه سومين شركت برتر در سال 2013  به لحاظ تعداد توليد در كشور چين می‌باشد. اين خودرو با مشاركت شركت هايما در ايران خودروی خراسان به توليد رسيده است. خودرو دانگ فنگ نیز با تیراژ 8 هزار و 904 دستگاه افزایش تولید بالایی داشته. دانگ فنگ یکی از بزرگ‌ترین خودروسازان چینی است که همکاری‌های گسترده‌ای با خودروسازان مطرح جهانی از جمله پژو-سیتروئن، نیسان، هوندا، کیا موتورز و…دارد. این خودروساز ید طولایی نیز در ساخت خودروهای سنگین دارد که در گذشته محصولات سنگین آن توسط سایپا دیزل عرضه می‌شد و انتقادات فراوانی را درزمینه‌ی کیفیت برانگیخته بود. پیکاپ ریچ نیز دیگر محصول دانگ فنگ است که همچنان توسط پارس‌خودرو عرضه می‌شود.

 با بررسی شرکت سایپا متوجه می‌شویم که در حال حاضر پراید بیشترین میزان تولید را دارد. سایپا، 160 هزار و 644 دستگاه از این خودرو را به تولید رسانده و در نتیجه 38.56 درصد رشد در تولید این خودرو را به‌خود اختصاص داده. به‌غیر از پراید، تولید خودروی تیبا نیز در 11 ماه امسال به 102 هزار و 509 دستگاه رسیده و 47 درصد افزایش داشته. تیبا در سایت مرکزی و سایت کاشان شرکت سایپا تولید می‌گردد. سایپا تا پایان بهمن‌ماه امسال 12 هزار و 16 دستگاه سراتو را به تولید رسانده و با این حساب توانسته تیراژ این مونتاژی کره‌ای را در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از 105 برابر کند. برلیانس هم با توجه به سال قبل 258 درصد رشد یافته است.

H330 محصول مشترك سايپا و برليانس ( شريك تجاری BMW) در شركت پارس خودرو و در دو مدل دستی و اتوماتيک توليد می شود. اين محصول تمامی ويژگي‌های يک خودروی خوب را كه می تواند شامل : ظاهر زيبا - موتور قدرتمند - راحتی سرنشينان - ايمنی - ارگونومی - جادار بودن و ... باشد را داراست. تولید برلیانس هر چند در دو شرکت سایپا و پارس خودرو همچنان صورت می‌گیرد، اما بنا به برنامه‌ریزی مدیران سایپا از سال آینده انواع محصولات این برند چینی تنها در شرکت پارس خودرو تولید شود.

 تندر-90 طی بازه زمانی موردنظر 81 هزار و 609 دستگاه تیراژ داشته و این آمار سبب شده تولید خودروی موردنظر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، 92.4درصد افزایش پیدا کند. در حالت تفکیکی اما ایران‌خودرویی‌ها با تیراژی 39 هزار و 124 دستگاهی توانسته‌اند افزایشی 125 درصدی را در تولید تندر90 رقم بزنند و پارس خودرویی‌ها نیز که 42 هزار و 485 دستگاه از این محصول را تولید کرده‌اند، 69.3 درصد افزایش تیراژ را به خود می‌بینند.

 محصول دیگری به نام B90 یا همان ساندرو نیز جا دارد که این محصول در شرکت پارس خودرو به تولید می‌رسد. این خودرو که این روزها جزو محصولات پرطرفدار شرکت سایپا به حساب می‌آید در 11 ماهه سال‌جاری 31 هزار و 648 دستگاه تیراژ تولید داشته است؛ بر این ‌اساس ساندرو توانسته رشد 895 درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته باشد.