از یک سال پیش که قراردادهایی جدید با شرکتهای خودروسازی به واسطهی همکاری با ایران امضا شد تا هماکنون کم و بیش حدس و گمانهایی در رابطه با ورود این برندها به ایران شنیده میشود. با گذشت تقریباً یک سال و در شرایطی که برخی آن را پسابرجام مینامند میتوان اظهار داشت که تعداد زیادی از این قراردادها نتیجه دادهاند و اکنون در صنعت و بازار اتومبیل ایران پیشرفتهای خوبی دیده میشود. با موتوتل همراه باشید.
اما سوال اصلی که ذهن بسیاری را درگیر خود کرده است این است که برندهایی این چنینی به چه شکلی میتوانند و یا قصد دارند در ایران فعالیت خود را آغاز کنند؟ شرکتهای مختلف خودروسازی کشورمان هماکنون در حال مذاکره با شرکتهایی خارجی هستند که ورودشان به ایران از قبل پیشبینی میشد و علاوه بر آن این پروسه قطعی و در حال انجام است اما بعضی از این مذاکرات نیز به نتیجهای نرسیده است و همچنان در حال پیگری میباشد. در ادامه قصد داریم برندهایی را که قصد حضور در ایران را دارند بررسی کنیم.
جیلی آمده اما بلاتکلیف مانده است
کمپانی خودروسازی بم پس از برجام به اطلاع عموم رساند که در طی قراردادی همکاریای جدید را با شرکت خودروسازی چینی جیلی آغاز کرده است و قصد دارد اتومبیلهای تولید شده توسط این شرکت را به خط تولید خود اضافه کند. اما با این که از این خبر چندین ماه میگذرد همچنان خبر دیگری از تدوین بخشنامه فروش این تولیدات در دسترس نیست و به نظر میرسد این دو شرکت همچنان اختلاف نظرهایی با هم دارند. نخستین اتومبیل مونتاژ شده در ایران جیلی GC6 نام دارد و حتی شرکت خودروسازی بم هم با این اتومبیل در دو نمایشگاه حضور یافت و با موفقیت نظر بسیاری را معطوف خود کرد. قیمت این اتومبیل بر طبق پیشبینیها قرار بود چیزی کمتر از پنجاه میلیون تومان باشد و دو نسخهی دندهای و اتوماتیک از آن در بازار ایران عرضه شود اما با این که چند ماهی میشود که از دیده شدن این اتومبیل در نمایشگاه شیراز میگذرد همچنان بازار ایران رنگ این اتومبیل تازه وارد را به خود ندیده است. برخی بر این باور بودند که بر اساس اطلاعاتی درز شده از مهر سال 95 پیش فروش این اتومبیل در ایران شروع میشود که چنین نشد.
با گذشت این زمان هنوز هم رویداد ویژهای را دراین مورد شاهد نبودهایم. امسال هم شرکت خودروسازی بم در نمایشگاه خودروی شیراز از اتومبیل جیلی NL3 به عنوان محصول مشترک جدید خود با شرکت جیلی رونمایی کرد. با تمام این گفتهها و حضور در نمایشگاه هنوز هم کاملاً معلوم نیست که این دو شرکت چه آیندهای دارند و چگونه همکاریای را خواهند داشت.
فعالیت سیاسی بنز
دو شرکت خودروساز مشهور اهل آلمان یعنی بنز و دایلمر که قبل از این نیز فعالیت چشمگیری در بازار ایران داشتند بر اساس گفتهها با شرکتی ایرانی به نام ستاره ایران توافق کردهاند. اما با در نظر گرفتن شرایط بازار باید گفت به رغم آغاز همکاری ستاره ایران و ایرانخودرو با بنز آلمان همچنان نتیجهای در بازار ایران که حاصل این همکاری باشد مشاهده نمیشود و حتی از طرفی دیگر اخیراً واردات تولیدات بنز به ایران کاهش یافته است. شرکت بنز آلمان بر اساس گفتههای بعضی از متخصصان منتظر برگزاری و نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال 96 میباشد و قصد دارد پس از مشخص شدن رییس جمهور آیندهی ایران در مورد همکاری خود با شرکتهای ایرانی تصمیم بگیرد. بنز اگرچه بازار بسیار پر رونقی را برای خود در ایران میبیند اما این مسئله برای همگان واضح است که سیاست کشور آلمان با اقتصاد آن عجین شده است و در آخر این روابط سیاسی آیندهی آلمان با ایران است که بر روی همهی این مسائل اقتصادی تاثیر میگذارد. واردکنندگان اما امروزه در بازار ایران از این ترفند استفاده میکنند که تولیدات بنز را با نام شرکتهای دیگری به ایران میآورند تا از این سود کلان بی نصیب نمانند. پیش از این که مرسدس بنز رسماً با ایران قطع همکاری کند شاهد این بودیم که ردهی E این برند مشهور در سالهای دور در خط تولید شرکت ایران خودرو قرار داشت و حتی مدلهای وارداتی آن هم در ایران دارای نمایندگی رسمی بودند.
حلقههای سردرگم آئودی
آئودی هم بر خلاف آنچه اغلب جامه فکر میکنند شرکتی آلمانی تبار است و در همان راستای بنز حرکت میکند با این تفاوت که قراردادی را که با یک شرکت ایرانی برای تولید خودروهایش در ایران در حال امضا داشت لغو کرد و تصمیم گرفت که از طریق شرکتهای واردکنندهی اتومبیل پا به خاک ایران بگذارد. پایان فصل بهار تاریخی احتمالی است که برای فعالیت رسمی این برند در ایران در نظر گرفته شده است. آئودی اما پیش از این هم برای موارد متعددی با واردکنندگان ایرانی به توافق رسیده بود و حتی مدل Q5 را هم در بازار ایران عرضه کرده بود. اما این مسئله که آئودی هم همانند بنز صبر پیشه کرده است تا ببیند چه اتفاقاتی در ایران خواهد افتاد بر کسی پوشیده نیست. در کل این همکاری به زودی رخ نخواهد داد و هماکنون شرکتهایی داخلی مثل "پرژ ایران" و "پاسارگاد" ادعای نمایندگی این برند را در ایران دارند.
امجی و سایک نهایتاً آمدند
در سال جاری تاسیس شرکتی مشترک را بین دو طرف قرارداد ایرانی و سایک چین شاهد بودیم که امجی پارس نام گرفت. MG360 نیز عنوان نخستین خودروی مونتاژ شده از امجی در ایران را به خود اختصاص میدهد و به احتمال زیاد در تبریز به روی خط تولید خواهد رفت. طبق اعلام گذشته شرکت مشترک بین دو طرف قرارداد ایرانی و سایک چین که امجیپارس نام دارد این اتومبیل باید با قیمتی پایینتر از هفتاد میلیون تومان در ادامهی سال جاری وارد بازار کشور شود اما به دلیل نزدیک شدن این پروژه به شب عید و نیز نمایشگاه خودروی تهران به عنوان علتی دیگر قرار شد که امجی پارس این اتومبیل را در بهار سال آینده به بازار ایران عرضه کند. این شرکت مشترک تجاری خودروسازی با این که هنوز محصولی از خود در سال 95 به بازار ارائه نکرده است اما بر طبق شنیدهها و گفتهها به قدرت در حال پیگری برنامههای خود و عملکردی پر سود در سال 96 میباشد.
سکوت شرکت خودروسازی بزرگی به نام فولکس واگن
گروه تولیدی ماموت در حال رایزنی با شرکت خودروسازی مشهور فولکس واگن است و گویا این شرکت قصد دارد بعضی از تولیدات خود را در ایران نیز به خط تولید بفرستد از این رو شرکت ماموت هم در حال پیش بردن انتظارات فولکس واگن است تا زمینهی این همکاری را بیش از پیش آماده کند. البته این همکاری و توافق، ساده به دست نیامد و این شرکت بزرگ هم پیچ و خمهای زیادی را به قرار خودش با شرکت ماموت داده است. بحث سر این است که به احتمال زیاد فولکس واگن هم مثل آئودی و بنز منتظر دیدن رییس جمهور آیندهی ایران است تا همکاری خودش را با ماموت قوت ببخشد یا کنسل کند.
تنها مسئلهای که باقی میماند این است که آیا خط تولید شرکت ماموت در صورتی که این همکاری با فولکس واگن شکل نگیرد قصد دارد به کارش ادامه دهد یا شریکی دیگر را برای تجارت خود شاید حتی از اسیا انتخاب میکند؟ این امر که شرکت ماموت فعالیت خود را در سالیان گذشته گسترش داده است بر کسی پوشیده نیست و نیز زمینهی ایجاد همکاری توسط این شرکت با هر تولیدکنندهی خارجیای کاملاً قابل پیشبینی است.
فیات شاید با مذاکره به ایران بیاید
برای اولین بار در سال 95 بود که فیات تیپو وارد ایران خودرو شد و همگی منتظر شکلگیری فعالیت و همکاریای دو جانبه بین این دو شرکت و دو قطب قوی تولیدی در ایتالیا و ایران بودند اما پس از مدتی به کرات به اطلاع عموم رسانده شد که این رایزنی به جایی نرسیده است و احتمال زیادی وجود ندارد که فیات به بازار ایران بیاید. فیات به خاطر تعداد زیاد محصولاتش و نیز قیمت بسیاری از آنها که در بازهی زیر صد میلیون تومان هم قرار میگیرند قادر خواهد بود بخش زیادی از بازار اتومبیل ایران را به خود اختصاص دهد و سود خوبی از این بازر داشته باشد اما با شنیدن حرفهای مدیر عامل شرکت خودروسازی ایران خودرو در رابطه با آمدن فیات و رابطهی آن با ایران خودرو، میتوان حدس زد که حالا حالاها نمیتوان انتظار تولیدات فیات در ایران را داشت. با تمام اینها چند روزی است که گفته میشود یکی دیگر از قطبهای خودروسازی ایران قصد آغاز همکاری با فیات و گرفتن نمایندگی این شرکت مشهور و قطب صنعتی ایتالیایی را دارد البته همچنان مشخص نشده است که این شرکت میخواهد تولیدات فیات را به خط تولید خود بفرستد یا آن ها را وارد کشور کند اما به هر صورت فیات با حضورش در ایران میتواند حرکتی استراتژیک را انجام دهد.
هیوندای آمد اما کیا جا ماند
گروه تولیدی کرمان موتور در ایران نمایندگی رسمی مونتاژ کردن خودروهای هیوندای را به عهده دارد و فروش دو اتومبیل این شرکت را نیز با نامهای i10 و i20 در بازار ایران شروع کرده است. از گزارشها هم برمیآید که مردم از ایجاد این همکاری میان هیوندای و کرمان موتور استقبال کردهاند و تا آخر فصل بهار میزان ظرفیت تولیدی این شرکت کامل شده و رسماً اعلام میشود. در سال 96 میتوانیم انتظار مونتاژ شدن دو خودروی دیگر هیوندای را توسط کرمان موتور داشته باشیم که یکی از آنها هیوندای اکسنت است که تولیدش در ایران احتمال زیادی پیدا کرده و تقریباً به قطعیت رسیده است و دیگری یکی از کراس اوورهای هیوندای میباشد که به خط تولید کرمان موتور افزوده خواهد شد. ولی از طرفی کیا به توافق جدیدی با سایپا نرسیده و انتهای مذاکرات کیا و سایپا، به اضافه کردن آپشنهایی روی سراتو ختم شده است.
پژو قویتر از سیتروئن ظاهر شد
با اینکه ایکاپ هنوز عملا پژوهای جدید را عرضه نکرده و نمیخواهد سال ۹۵ را با عرضه پژو ۲۰۰۸ به پایان برساند، ولی حداقل توانست خط تولید این خودرو را در ایرانخودرو راهاندازی کند و ۲۰۰۸ را روی خط مونتاژ بفرستد. پیشبینی میشود سال ۹۶ پژو ۳۰۱ هم به جمع خودروهای تولیدی ایرانخودرو و پژو بپیوندد. ولی از طرفی سیتروئن در کار خود تعلل کرده است و بسیار دیرتر از پژو فعالیتهای مکتوبش در خطوط تولید سایپا به واقعیت میپیوندند .در بهترین حالت، در پایان سال ۹۶ اتفاقهای مشابه پژو در ایرانخودرو، برای سیتروئن در سایپا رخ خواهد داد.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.