تولیدات احتمالی بازار اتومبیل رونمایی میشوند
اگر به آمار واردات اتومبیل به کشورمان در سال پیش نگاهی بیاندازیم خواهیم فهمید که شاهد حضور تولیداتی هستیم که به طور تک و انحصاری به کشورمان وارد شدهاند. این واردات شامل اتومبیلهایی از شرکتهای خودروساز خارجی که با ایران دارای قرارداد هستند و یا محصولات شرکتهای خودروسازی ای که هنوز تصمیم نهایی خود را برای حضور در ایران و همکاری با شرکتهای ایرانی نگرفتهاند، میباشد. با موتوتلهمراه باشید.
با در نظر گرفتن اینگونه محصولات میتوان به این نتیجه رسید که واردات اندک بعضی اتومبیلهای خارجی به کشورمان هدفدار است و آن را میتوان بازارسنجی و محک این گونه محصولات در ایران دانست. اگرچه بعد از توافق هستهای و برجام قراردادها و تفاهم نامههایی میان شرکتهای ایرانی خصوصی و نیمه دولتی و بعضی ازشرکتهای خودروساز خارجی برای تولید مشترک یا واردات اتومبیل به ایران نهایی شده است ولی تا به حال که نامی از این شرکتها و یا تولیداتشان برای حضور در ایران برده نشده است و حرفی هم در این مورد زده نشده است. اگر بخواهیم از بعضی از این تفاهم نامهها یاد کنیم باید به تفاهماتی بین سایپا و سیتروئن و نیز سازمان گسترش و نوسازی و رنو و بخش خصوصی و فولکس واگن اشاره کنیم. بر اساس گفتههای مسئولان این توافقها اجرایی شدهاند ولی تا الان فقط اسم برخی از محصولات این شرکتها به صورت محدودی برای وارد شدن به ایران برده شده است. در همین راستا برای مثال شرکت خودروسازی پژو سه اتومبیل 301، 208 و 2008 را به صورت محدود وارد ایران کرده است و این اتومبیل اکنون در ایران حضور دارند.
در این میان شرکت مشهور سیتروئن هم اتومبیلهای C4، C3، C6 و C5 را تنها به صورت نمونه به ایران وارد کرده است. از دیگر شرکتهای مشهوری که تفاهم نامهی جدیدی را برای مرحلهی جدیدی از همکاری با ایران و شرکتهای ایرانی نهایی کرده است میتوان به رنو اشاره کرد. این شرکت فرانسوی هم دو اتومبیل قاجار و کوئید را تنها برای سنجیدن بازار ایران وارد کشورمان کرده است. اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود و دیگر شرکتها و یا دیگر قراردادهایی هم ما بین ایران و دیگر کشورها و شرکتهای خودروسازیشان وجود دارد که از این بین میتوان قرارداد بخش خصوصی و فولکس واگن را ذکر کرد. اگر به آمار واردات نگاهی دقیقتر بیاندازیم درمییابیم که سه اتومبیلی که از طرف شرکت فولکسواگن وارد کشور شده است هایبرید، توارگ و تیگوآن نام دارند. در آمار واردات اتومبیل به ایران نام برخی از شرکتهایی به چشم میخورند که هنوز به صورت رسمی هیچ اتومبیلی وارد کشور نکردهاند اما در حال مذاکراتی با شرکتهای داخلی در این امر هستند. از جمله این شرکتها فیات است که اتومبیل تیپوی در داخل کشور موجود است اما تنها یک نسخه از آن به کشور وارد شده است. بر اساس گفتههای متخصصان فنی در واقع این واردات محدود به دلیل انجام بررسیهای فنی و سنجیدن بازار اتومبیل و سلیقهی مردم در ایران است. در آخر باید بگوییم که وارد شدن تمام این محصولات به بازار اتومبیل ایران شاهدگوناگونی بسیاری در بازار اتومبیل کشورمان خواهیم بود.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.