شرکت دی اس اتومبیل (DS Automobile) در سال ۲۰۰۹ میلادی به طور رسمی شروع به فعالیت نمود و در طول سال‌های پیشین، آن‌ها خودروهای لوکس گوناگونی را به بازارهای خودروی سرتاسر دنیا معرفی نمودند. در نمایشگاه خودرو ژنو این کمپانی اولین محصول شاسی‌بلندش را به اسم دی اس ۷ کراس بک به طور رسمی رونمایی نمود؛ محصولی که دارای کابین شیک و بسیار زیبا، سامانه تعلیق بسیار به‌روز و همین‌طور امکانات رانندگی اتوماتیک می‌باشد. با موتوتلهمراه باشید.

دی اس ۷ وارد میدان شده تا با محصولات فوق‌العاده‌ای مانند آئودی کیو ۵ و رنجوور ایوک رقابت کند و طبق گفته‌ی مدیر پروژه‌ی این محصول، آن‌ها در همین رابطه یک محصول شاسی‌بلند شیک و بسیار خاص و متفاوت با همگی  محصولات فرانسوی ساخته‌اند.

طرح درونی دی اس ۷ تک و بی‌نظیر است‌. کمپانی تولیدکننده تصمیم به تولید خودرویی بدون عیب داشته است و با این وجود حال و هوای خوبی را در حین سفر به سرنشینان منتقل نمایند. طبق گفته‌ی مدیرهای این کمپانی، مسئله‌ی آسایش اصلی‌ترین مشخصه بوده که مسئولان در حین ساخت خودرو دی اس ۷ همواره به آن می‌اندیشیده‌اند و آن‌ها هم‌چنین در ذهن داشتند که طرح داخلی آن را به گونه‌ای اجرا کنند که انگار سرنشینان در منزلشان نشسته و در حال استراحت در اوج آرامش هستند.

دو صفحه نمایش ۱۲ اینچی که یکی در بخش میانی داشبورد و آن یکی در عقب صفحه آمپر می‌باشد، می‌توانند تعداد زیادی از تنظیمات را به سوی دیجیتالی شدن بکشاند. هم‌چنین فضا برای گذاشتن پای سرنشینان عقبی هم به اندازه‌ای زیاد است که آن‌ها می‌توانند آسودگی و آسایش را در طول مسافرت کاملا حس کنند. این کمپانی این محصول جدیدش را بر پایه پلت‌فرم EMP۲ تولید نموده است که قبل از آن در خودروهای سیتروئن سی ۶، سیتروئن سی ۴ پیکاسو، پژو ۳۰۸، پژو ۳۰۰۸، پژو ۴۰۸ و همین‌طور پژو ۵۰۰۸ به کارگیری‌اش را نظاره‌گر بوده‌ایم.

ویژگی‌های فنی دی اس ۷

طرفداران این محصول شیک قادرند نمونه‌ی دارای پیشرانه‌ی ۳ سیلندر ۱.۲ لیتری با قدرت تولید ۱۲۸ اسب بخار و یا دو نمونه پیشرانه‌ی ۱.۶ لیتری THPاش را بخرند. همین‌طور دو پیشرانه دیزلی برای این نمونه قرار داده شده است. همه‌ی نمونه‌ها به جز نمونه‌ی پایه دی اس ۷ هم مجهز به گیربکس ۸ سرعته‌ی خودکار هستند.

طبق گفته‌های مسئولین کمپانی دی اس اتومبیل، تصمیم بر این گرفته شده است که تا سال ۲۰۱۹ میلادی، این محصول با سامانه پلاگین هیبرید تجهیز گردد و با به کارگیری یک پیشرانه‌ی ۱.۶ لیتری ۱۹۷ اسب بخاری و دو پیشرانه‌ی برقی دیگر، در کل قدرت تقریبا ۲۹۶ اسب بخار را ایجاد نماید.

در پایان بایستی سامانه تعلیق اسکن فعال یا همان Active Scan را نام برد که می‌تواند با سامانه تعلیق معروف هیدرونیوماتیک به رقابت بپردازد. این سامانه به منظور فعالیت کردن، از دوربین نصب شده روی شیشه‌ی جلویی وسیله نقلیه بهره خواهد گرفت تا با بررسی وضعیت راه، ضربه گیرها را محکم یا شل نماید. این سامانه تقریبا شبیه به سامانه‌ی «کنترل بدنه‌ی جادویی» مرسدس بنز رده S خواهد بود.
شایان ذکر است که در سال‌های آتی، کمپانی آرین موتور تابان که رسما نمایندگی خودروهای دی اس اتومبیل در ایران را بر عهده دارد، تصمیم گرفته که این محصول شیک فرانسوی را وارد بازار خودروی کشورمان نماید.