Waze Carpool نام سرویس اشتراک گذاری خودرو گوگل

گوگل به تازگی سرویس اشتراک گذاری خودری (هم پیمایی یا Ridesharing Service) خود را در ناحیه خلیج سان فرانسیسکو راه اندازی کرد. گوگل که سرویس اشتراک گذاری خودروی خود را Waze Carpool نام نهاده، مسافران را هدف خود قرار داده و با کمپانی های اوبر و Lyft قصد رقابت دارد.

در حال حاضر گوگل سرویس اشتراک گذاری خودروی خود را که رانندگان و مسافران از طریق آن می توانند یکدیگر را پیدا کنند تنها در اپلیکیشن Waze خود ارائه می دهد. Waze شرکتی است که گوگل چند سال پیش آن را خریداری کرده بود و بیشتر با سرویس ناوبری تعاملی خود شناخته می شد. رانندگان از طریق این اپلیکیشن می توانستند یکدیگر را از خطرات جاده ای و یا افسران راهنمایی و رانندگی که در جاده بودند، آگاه کنند. حال گوگل این اپلیکیشن را توسعه داده و Waze Carpool را راه اندازی کرده است که آن ها را قادر می سازد تا مستقیما با شرکت های ارائه دهنده خدمات اشتراک گذاری خود نظیر اوبر و Lyft به رقابت بپردازند.

براساس وال استریت ژورنال، ویز کارپول (Waze Carpool) تنها برای 25 هزار کارمند شرکت های بزرگ مستقر در سان فرانسیسکو از قبیل گوگل و ادوبی سیستمز در دسترس است. مسافران روزانه تنها محدود به دو سواری هستند (مخصوصا یک مسافری که به محل کار می رود و یا از آن باز می گردد). همچنین در ویز کارپول گوگل، مثل اوبر و Lyft، رانندگان ملزم به گذراندن یک بررسی سابقه و پیش زمینه فعالیت شان نیستند. حال ویز کارپول چگونه هزینه ها را پایین نگه داشته و از قوانین و آیین نامه ها تبعیت می کند؟ بر اساس روزنامه تایم، قانون کالیفرنیا، مدل گوگل را به عنوان یک سرویس درست اشتراک گذاری خودرو تلقی می کند؛ برخلاف اوبر و Lyft که سرویس هایشان بیشتر شبیه به مدل های استخدامی بوده و برای شرکت و راننده سود آوری به همراه دارد.

به عنوان مثال در ویز کارپول، رانندگان همکاران خود (و یا کسانی که در نزدیکی آن ها کار می کنند) را بر می دارند و این گونه بیشتر مشخص است که این سفر درون شهری باید به هر حال صورت می پذیرفت. تایم در این خصوص گزارش می دهد "به این معنا که راننده در حال حاضر باید از نقطه A به نقطه B برود، چه کسی در ماشین باشد و چه نباشد." علاوه بر آن، در این حالت به نظر می رسد که رانندگان سودی نخواهند داشت. رانندگان در این حالت تنها مجاز به دریافت ماکزیمم 54 سنت در هر مایل هستند که برای پوشش دادن هزینه هایی از جمله سوخت و ساییدگی یا پارگی لاستیک ها کفایت می کند. بر طبق گزارشات شنیده می شود که گوگل تا بدین لحظه قصد دریافت درآمدی از رانندگان را ندارد.

به هر حال، حتی اگر برای رانندگانی که از ویز کارپول گوگل استفاده می کنند سودی در بر نداشته باشد، اما آن ها می دانند که گامی محکم در جهت حفظ محیط زیست شان برداشته و به پاکیزگی هوا کمک می کنند. امیدواریم روزی فرهنگ اشتراک گذاری خودرو نیز در کشور عزیزمان به طور تمام و کمال جا بیافتد.

نویسنده: رضا اصغرزاده

منبع: motortrend