بازار خودروی ایران پس از خروج آمریکا از برجام دچار تلاطمی شده است که مشابه آن را در سال‌های ۹۰ و ۹۱ تجربه نموده است و در این بین شرکت‌های چینی برنده اصلی همه اتفاقاتی هستند که در تعاملات بین‌المللی ایران و دنیا رخ می‌دهد و طبق مشاهدات و آمارها در حال حاضر نیز خودروهای چینی سردمدار تولید در داخل شده‌اند.

به گزارش چرخان، با کاهش تولید خودروهای سواری از جمله تولیدات داخلی و قدیمی خودروسازان ، آمارهای منتشرشده از سوی وزارت صنعت نشان می‌دهد برخلاف تولیدات داخلی و همچنین خودروهای با کیفیت غیرچینی، خودروهای چینی به شدت افزایش تولید داشته‌اند و بازار خودروی کشورمان را قبضه کرده است.

تجربه این اتفاق در چند سال قبل نیز برای صنعت خودروسازی کشور وجود داشته است و تکرار این اتفاق نیز به همان دلیلی است که در سال‌های ۹۰ و ۹۱ رخ داد و تدبیری برای جلوگیری از این مشکل اندیشیده نشد. طبق آمار تولیدات سایپا، ایران‌خودرو و پارس خودرو بیش از ۳۶۱ هزار خودرو بوده است که این آمار نسبت به ۴ ماهه سال ۹۶ کاهش ۳ درصدی را نشان میدهد.

سهم ایران خودرو در تولیدات خودرو بیش از ۱۸۲ هزار خودرو بوده است که پس از این شرکت خودروسازی، سایپا با بیش از ۱۱۳ هزار دستگاه خودرو رتبه دوم را در اختیار گرفته است. پارس خودرو نیز با تولید ۶۵ هزار خودرو توانسته رتبه سوم تولید را از آن خود نماید. طبق این آمار ایران‌خودرو و پارس خودرو شاهد کاهش تولید نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده‌اند و سایپا بر خلاف دو کارخانه قبلی شاهد رشد بوده است.

همچنین طبق آمارهای منتشرشده از تولیدات ماهانه نیز ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش تولید قابل توجهی را داشتند که طبق گفته مسئولین به دلیل کاهش تولید قطعات و عدم دسترسی به آنها بوده است.

کاهش تولید خودروهای سواری در حالی است که بسیاری از خودروسازان از خردادماه سال جاری دچار مشکل شدند و عملا روند تولید خودروی آنها سیر نزولی گرفت. طبق گفته وزارت صنعت، خودروسازان قطعات منفصله خودروهایشان را در انبارها دارند و تا چند ماه آینده مشکلی نخواهند داشت ولی قطعا پس از گذشت این مدت دچار مشکل می‌شوند که تبعات آن در قیمت خودرو و عرضه و تقاضای آن در بازار بروز خواهد کرد.

اما در مقابل اتفاق عجیبی که رخ داده این است که با وجود کاهش تولید در خودروسازان، افزایش ۴۰ درصدی تولید خودروهای چینی در ۴ ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ثبت شده است. با توجه به عدم حضور قوی در بازار آمریکا برای خودروسازان چینی، باید منتظر افزایش حضور این شرکت‌ها در بازار ایران باشیم و همانند چند سال گذشته و سابقه تحریم‌ها، باید خودروهای چینی را به عنوان تنها خودروهای خارجی در کشورمان بپذیریم.

اما در مقابل پژو یی‌ها در ماه‌های اخیر به شدت دچار کاهش تولید شده‌اند و عملا چیزی در حدود ۲۰ درصد کاهش تولید را به صورت میانگین ثبت نموده‌اند.

 

 

منبع: چرخان