موتورهای ششسیلندر در ماشینهای معروف زیادی نصب شدن. از ششسیلندر خطی در تویوتا سوپرا و بی.ام.دابلیو ام.تری گرفته تا موتور وی6 در هوندا ان.اس.اِکس و نیسان جی.تی.آر که معرف همهی علاقمندان به خودرو هست.
متأسفانه روزهای شکوهمند موتورهای ششسیلندر خطی به پایان رسید و موتورهای وی6 توربو در بیشتر ماشینهای اسپرت دیده میشن. خب سود و زیان هرکدوم چیه و اینکه چرا موتور وی6 بر ششسیلندر خطی چیره شد؟
مزایای ششسیلندر خطی.
مثل هر موتور خطی، ششسیلندر خطی هم خیلی ساده است و به مهندسی پیچیدهی زاویهی آفسِت بلوکها، و سرسیلندرهای جداگانه و آرایهی متفاوت نیازی نداره. و برخلاف بکارگیری دو میلبادامک کوچک در وی6، در موتورهای ششسیلندر خطی میشه با میلبادامک بلند سوپاپها رو باز و بسته کرد. دسترسی به شمعها، قطعات و بخشهای زیرین ماشین و تعمیرات کلیش خیلی آسونه و باعث میشه یه مکانیک آماتور هم از پس این موتور بربیاد. ولی بزگترین مزیت موتور ششسیلندر خطی بالانسشه. بخاطر اینکه ششسیلندر خطی روی یک خطه، اینرسی هر پیستون بوسیلهی زوج قرینهاش دفع میشه. یعنی نیروها همدیگه رو خنثی میکنند. این باعث نرم کار کردن موتور میشه که موتورهای اس50 و آر.بی26 ، بخاطر همین ویژگیشون معروف شدند.
معایب ششسیلندر خطی.
متأسفانه باید بگیم که موتورهای ششسیلندر خطی معایب بزرگ و بدی داشتن. جا دادن دو سیلندر اضافه نسبت به موتور چهارسیلندر خطی مشکلساز شده و قراردادن سیلندر رو در راستای عمودی دشوار میکنه. همچنین اگر در عرض باشه، فضای کافی برای نصب گیربکس و سیستم انتقال قدرت در ماشینهای دیفرانسیل جلو وجود نخواهد داشت. موتورهای خطی بلند از نظر استحکام ضعیفتر از موتورهای کامپکت هستند. میلسوپاپها و میللنگ بلند در طول کارکرد تاببرمیدارند و همچنین مقاومت بلوک آن نسبت به وی6 کمتره.
ابعاد موتور ششسسیلندر خطی همچنین باعث بهبود گرانیگاه ماشین نمیشه. چون برهم زدن تعادل وزنی در قسمت موتور بیشتر از بقیهی آرایههای موتوریه.
مزایای ششسیلندر وی.
موتورهای وی6 که معمولاً در زاویههای 60 و 90 درجه تولید میشن، در بسیاری از خودروهای پربازده بکار میرن. ازجمله نیسان آر35 جی.تی.آر و هوندا ان.اس.اِکس جدید. در مقایسه با ششسیلندر خطی، وی خیلی جمعوجور تره که باعث میشه براحتی در شاسیهای مختلف نصب بشه و هزینههای پژوهش، طراحی و تولید کاهش پیدا کنه.
همچنین فضای اشغال شده توسط موتور کمتر شده و فضای کافی برای نصب قطعات تنفس مصنوعی مثل توربوشارژ و سوپرشارژ در عمق موتور فراهم میشه. ماشینهای دیفرانسیل جلو هم براحتی میتونن از موتورهای ششسیلندر بهره ببرند. مثل مزدا ام.اِکس6 که در نسل دومش دارای یه موتور 2500 سی.سی وی6 هست. وی6 به خودروسازان این اِمکانو میده که به سادگی، تیپهایی پربازده از خودروهای پایهچهارسیلندرشون روانهی بازار کنن. بدون اینکه مجبور به تغییر ابعاد شاسی یا محفظهی موتور باشن.
معایب ششسیلندر وی
علیرغم اینکه تعداد سیلندرهای موتور وی6 با سیلندرهای ششسیلندر خطی برابره، مثل ششسیلندر خطی بالانس نیست. دراصل از دو بلوک سهسیلندر تشکیل شده که با هم کار میکنن و به چند شَفت بالانسکننده نیاز داره تا با افزودن وزن، اینرسی تولید شده توسط موتور رو کاهش بده. بدون شفتهای بالانسکننده، لرزشهای زیادی به میللنگ وارد میشه که بهینگی و عمر موتورو کاهش میده.
همچنین با افزایش حجم محفظهی احتراق، بالانس موتور بدتر هم میشه. چون قطر و کورس پیستون افزایش پیدا کرده.
این شَفت که نوعی وزنهی تعادله، باعث پیچیدهشدن طراحی و افزایش قیمت نهایی موتور میشه.
معمولاٌ یک موتور وی6 دارای دو سرسیلندر ، چهار میلبادامک و بطور کمینه 24 سوپاپه. افزایش قطعات مربوط به باز و بسته کردن سوپاپها موتور رو پیچیدهتر میکنه که در اینصورت ممکنه تعمیراتش برای افراد کمتجربه مشکل باشه. در مجموع چه ششسیلندرِ خطی انتخاب کنین چه وی6، خبر جدید اینه که ممکنه ششسیلندر خطی دوباره به بازار برگرده. اخیراً مرسدس بنز موتور ماژولار جدیدش رو با نام ام 256 با آرایش ششسیلندر خطی تولید کرده که 408 اسب بخار قدرت داره و از یک باتری 48 ولتی برای تأمین برق خودرو و کمک به پیشرانه استفاده کرده. همچنین 15 درصد آلایندگی کربندیاکسید کمتری داره و تقریباً همهی قطعات بازمانده از موتورهای وی6 رو حذف کرده. پس ممکنه در سالهای آینده موتورهای ششسیلندر خطی به رقابت با موتورهای خورجینی بپردازن که خبر خوبیه.
تا کنون هیچ دیدگاهی ثبت نشده است.
اولین نفری باشید که در مورد این موضوع نظر می دهد.