برای مقایسه شاسی‌بلندهای کامپکت 2016 و 2017 ، تیم تست ما سفری به کوهستان ها و صحراهای کالیفرنیا داشته تا فورد اِسکِیپ(Ford Escape) – مزدا سی.اِکس.فایو(Mazda CX5) و – میتسوبیشی اَوت لَندِر اسپرت (Mitsubishi outlander sport) – هیوندای توسان (Hyundai Tucson)  – کیا اسپورتیج (Kia Sportage)– و هوندا سی.آر.وی(Honda CR-V) رو تست کنه.
با هوندا سی.آر.وی 2016 شروع می کنیم. نسل چهارم از شاسی‌بلندِ کامپَکت هوندا، مدتهاست بین خریداران و علاقمندان شاسی‌بلند محبوبه. دلیلش هم نمای داخلی محشر، سواری عالی، و قیمت بسیار مناسب اونه. همه‌ی این مزیت هاش به‌کنار ولی سی.آر.وی نشون میده کم‌کم داره قدیمی میشه. مردم از تنظیمات صندلی راننده گلایه دارند. پلاستیک های مجزای زیادی توی کابین به کار رفته و یه سیستم اینفوتِینمِنت پیچیده که در داشبوردی پیچیده قرار گرفته. با تمام این اوصاف هنوز جاداریِ صندلی عقب و تا شدنش به آسونی، فضای زیادِ بار و ارتفاع کم کفی صندوق عقب قابل ستایشه. همچنین از سواریِ نرمِ سی.آر.وی و فرمان پذیری دلچسبش لذت بردیم. همچنین موتور 185 اسب بخاریش که به یه گیربکس سی.وی.تی (CVT) متصل شده که هم مصرف سوخت پایین و هم سواریِ نرم و بدون تکونی داره. با اعتمادپذیری، مصرف سوخت پایین و افت قیمت کم در زمان فروش و درمجموع امکانات و ویژگی‌ها، هوندا سی.آر.وی همچنان در بالای جدول قرار می گیره. اما با افزایش کیفیت رقبا، رقابت سختی داره. 
یکی از اون رقبا فورد اِسکِیپ 2017 ـه. نمای خارجیش بروزرسانی شده که واقعا عالیه و ظاهری اسپرت پیدا کرده. گذشته از موتور 2500 سی.سی 168 اسب بخاریش، موتورهای 1500 سی.سی توربو با قدرت 179 اسب و 2000 سی.سی ایکوبوست(eco boost) هم موجوده. تیپ تیتانیوم 245 اسب بخار قدرت و 370 نیوتون‌متر گشتاور داره. با اینکه قدرتش بی‌نظیره ولی یه مشکلی هست. ماشین مدام تو حالت لیمپ (Limp) قرار می گیره. ما هیچ وقت با همچین مشکلی مواجه نشده بودیم. ولی فورد گفته ماشین تستی شما پیش‌نمونه 2017 هست و این مشکل در محصولات دیگه وجود نداره. پیش‌نمونه بودنش رو که بذاریم کنار، فورد اِسکِیپ صندلی های راحت، فرمان و صندلی انعطاف‌پذیر، صندوق جادار داره که مثه هوندا سی.آر.وی جادار نیست . فورد اتاق ساکتی هم داره  و بابت تمامی این خصوصیات گزینه خوبی به حساب میاد. در مرکز این اتاق بی‌سروصدا یه سیستم اینفوتِین‌مِنت با نمایشگر 8 اینچی مجهز به اندروید اُتو و اَپِل کارپِلِی، سینک3 قرار گرفته که نسبت به مدل قبلی بهبود قابل توجهی داشته. فورد اِسکِیپ (Ford Escape) آپشن هایی مثه کروز کنترل تطبیقی، سیستم حفظ لاین، و سیستم پارکِ اتوماتیک داره که در هر دو حالت پارک دوبل یا پارک از سر، ماشینو پارک می کنه. فراموش نکنین این بسته‌ی تکنولوژیکی به همراه سانروف پانورامیک، درب صندوق هندزفری، دودیفرانسیل و امکانات دیگر تقریباً به قیمت 40هزار دلار به فروش می رسه. با این حال تکنولوژی پیشرفته‌ی فورد اِسکِیپ، فرمانپذیری برتر و نمایی دلربا و اغوا کننده باعث میشه گزینه‌ی مناسبی باشه. اگر به ظاهر زیبا اهمیت میدین، اما اِسکِیپ هم مطابق سلیقه شما نیست می تونین هیوندای توسان 2016 هم درنظر بگیرین. این شاسی‌بلند ارزون قیمت می خواد بازار رو قبضه کنه و یک فیس‌لیفت عالی بر روی شاسی‌بلند کامپکت هیونداست. حالا ظاهرشو ببینین. خیلی زیباست و سواریِ بهینه ای نسبت به مدل 2015 با موتور کم‌مصرف 1600 توربوبنزین یا 2400 سی.سی توربودیزل داره و مانورپذیری اش هم بالاس. نیاز به فضای کم برای دور های برگردان و دید به بیرون عالی و یک دوربین دنده‌عقب بزرگ و عریض باعث میشه توسان در محیط‌های شهری موفق باشه. در جاده، تعلیق خوبش رو تحسین می کنیم. ولی فرمون با اینکه نسبت به گذشته بهتر شده اما هنوز حس پاسخگویی خوبی نداره. متخصص تست ما با تعویض سخت دنده در گیربکس 7 دنده‌ی اتوماتیکِ دوکلاچه‌ی این ماشین هم مشکلاتی داشت. اگر مدل دوکلاچه نمی خواین، پس توسان تیپ اِس-ای(s.e) رو انتخاب کنین که یه موتور 2000 سی.سی و گیربکس 6دنده‌ی اتوماتیک معمولی داره. نکته مثبتش  اتاقشه که بسیار جذاب و پر از امکانات هست که برای راننده و مسافرین دلنشینه. داشبورد از متریال درجه‌یک ساخته شده ، صندلی عقب راحته و یک نمایشگر 8 اینچی به همراه دکمه‌های فیزیکی و رابط کاربری ساده بهمراه قابلیت اندروید اُتو و اَپِل کارپِلِی داره. فضای صندوقش کوچکتر از متوسط این کلاسه و بغیر از فرمون گُنگ و مشکلات گیربکس 7دنده‌ی اتوماتیک، توسان یک شاسی‌بلند جذاب به حساب میاد که با 10 سال گارانتی موتوری با مسافت 160هزار کیلومتر جذاب‌تر هم میشه.  
بین این شاسی‌بلندهای کامپکت انتخاب اونی که بیشینه لذت رانندگی رو فراهم می کنه سخته و نمیشه به راحتی انتخاب کرد. اگر مطمئنین که به یه شاسی‌بلندِ کامپکت نیاز دارین، مزدا سی.اِکس.5 (CX5) یکی از لذت‌بخش ترین سواری‌هارو داره. فرمان پذیری عالی در پیچ های تُند، چسبندگی عالی به زمین، فرمانِ دلچسب، تعادل عالی شاسی و کج نشدن بدنه‌اش سر پیچ ها عالیه. سواریش کمی خشکه ولی خشن نیست. مزدا سی.اِکس.فایو 2016 حالا بروزرسانی شده. با ظاهری تازه و اتاقی کاربردی و شیک‌تر از همیشه. نقطه ضعفش اینه که تهویه‌ی عقب نداره و فضای صندلی عقب هم برای افراد بلندقد مشکل سازه. 5:10
به غیر از این دو نقطه‌ضعف در گنجایش، فضای بار هم متوسطه که درب اتوماتیک صندوق نداره. گرچه صندلی های تاشوی عقب ویژگی خوبی هستند. در سیستم اینفوتِینمِنت(infotainment) جلوش ، مزدا سیستم متوسطی به کار برده که طبق گفته‌ی متخصصین تست ما ، کیفیت خوبی داره. ولی می گفتن ای کاش بزرگتر بود و  تشخیص فرمان صوتیش عملکرد بهتری داشت.
مزدا قوی‌ترین شاسی‌بلند این تست نیست، با این وجود موتور 184 اسب بخاریِ 2500 سی.سی  مزدا برای اتوبان و جاده‌های کوهستانی بسیار مناسبه. طبق گزارش سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده اِمریکا موتور پایه 2000 سی.سی 155 اسب بخاریش صدی 6.7 لیتر و موتور 2500 سی.سی در سیکل ترکیبی، صدی 8.1 لیتر مصرف داره. پس 2500 سی.سی رو انتخاب کنین. با نمای خارجی زیبا و فرمان پذیری لذت‌بخش و پکیج پرامکانات کاربردی، مزدا سی.اِکس.فایو هم از نظر عقلانی و هم احساسی گزینه‌ی مناسبیه. 
اگر اولویت اصلی شما قیمته، میتسوبیشی اَوت لَندر اسپرت (outlander sport)  2016 ممکنه گزینه‌ی ارزشمندی باشه. میتسو که ارزونترین ماشین در این گروهه، مثل هیوندای توسان 10 سال و 160هزار کیلومتر گارانتی داره و هزینه‌ی نگهداری اش هم کمه.
ولی اگر تصمیم بگیرین میتسوی خودتونو بفروشین، افت قیمتش حالتونو می گیره. از نظر اندازه میتسوبیشی اَوت لَندر اسپرت (outlander sport)  کوچیکه و فاصله‌ی بین شاسی‌بلندهای کامپکت و کامپَکتِ کوچک رو پُر می کنه. که پارک کردنشو در جاهای تنگ ممکن می کنه. اما تعجبی نداشت که تست اتاقش بدترین تجربه‌ی ما بین این 6 ماشین باشه.  
با اینکه ضعیف ترین موتورِ این مقایسه رو داره، اما کم‌مصرف‌ترین نیست و آلایندگیش بالاست. این ماشین به زور تونست مجوز سازمان محیط زیست امریکا رو کسب کنه. ولی قدرتش برای امورات روزمره کافیه.
در حرکت، راحتیش قابل قبوله و صندلی های راحت و دیدِ مناسب به بیرون اونو ماشین مناسبی کرده. با خریدن یه میتسوبیشی اَوت لَندر اسپرتoutlander sport)   (احتمالاً نیازهاتون برطرف میشه. ام.... البته بستگی به نیازهاتون هم داره. 
با بودجه‌ی بهتر، شاسی‌بلندهای کامپکت بهینه‌تر و کم‌مصرفتری در لیست انتخاب دارین. با یک نگاه به کیا اسپورتیج جدید 2017 ، نمای خارجیش بلافاصله ممکنه باعث قبول یا رد کردن این گزینه بشه. درهرصورت امکانات زیادی زیر ظاهرش نصب شده که ارزش از نزدیک دیدن رو دارند. از اتاق ساده‌اش شروع می کنیم که خیلی لذت‌بخشه. صندلی پشتش راحت و با امکاناته و فضای سر و پاها کافیه. همچنین سوکت یو.اِس.بی (usb) و 12 ولتی و تهویه‌ی عقب، به همراه جالیوانی عقب از مزایای اون هستن. فضای بار صندوق تقریباً متوسط به حساب میاد و صندلی عقب بصورت مسطح جمع نمیشه. ولی از فضای بار زیاد صندوق و آپشن دربازکن صندوق عقب رضایت داریم. 
اسپرتیج ای  اِکس (Sportage EX)  155 اسب بخاری، قدرت متوسطی داره و شتاب گیریش از رنج میانگین بالاتره. مصرف سوخت شهری صدی 10.6 و بزرگراه صدی 8.1 لیتره. حین مانورهای پارکینگ دید به بیرون کمی مشکل  سازه و به دوربین دنده عقب و آپشن سنسور پارکینگ جلو نیاز پیدا می کنین. مثل توسان و اَوت لَندر اسپرت (outlander sport)  ، کیا اسپُرتیج با 5 سال گارانتی و 100هزار کیلومتر گارانتی کلی و 10 سال و 160هزار کیلومتر گارانتی موتوری ارائه میشه. درضمن قیمت معاملات مدل های کارکرده‌اش عالیه و خریداران محصولات کیا  حالا می دونن که بابت افت قیمت به هنگام فروش نباید دلشون شور بزنه . درکل قبل از خریدتون باید کیا اسپرتیج 2017 رو تست کنین. و این یک مقایسه‌ی خیلی سریع بین شاسی‌بلندهای کامپکت بود.